Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ev alacaklar bu haberi mutlaka okusun!

Corona virüsü nedeniyle sıkıntıya

Corona virüsü nedeniyle sıkıntıya giren piyasaları canlandırmak isteyen hükümet devlet bankalarında sıfır konutlar için yüzde 0.64 ikinci el konutlar için yüzde 0.74’lük oranlarıyla kredi paketi hazırladı. Faizler düştü, vatandaşlar satın almak için konut aramaya başladı. Hemen her kriz döneminde olduğu gibi yine fırsatçılar türedi. Konut fiyatları yaklaşık yüzde 50 zamlandı. Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu konut fırsatçılarına karşı Ticaret Bakanlığı’nın özel bir ekip kurduğunu açıkladı.

15 YIL ÖNCEKİ FAİZ ORANLARI

Hacıoğlu biriken konutların yeni faiz oranlarıyla kolaylıkla satılabileceğini belirterek, “Corona virüsü insanların bütün tercihlerini değiştirdi. İnsanlar daha farklı konut ve arsa tercihlerine yöneldi. Konut kredileri de değişti. 15 yıl önceki faiz oranlarına döndük. 2 oranlarına çıkan kredi rakamları şu anda 0.64 ve 0.74 oranlarında. Devlet kamu bankalarında bu oranları ortaya koydu. Çok ciddi müteahhitlerin elinde gayrimenkuller birikmişti. Konutlar birikmişti. Bunların satışı için ve sektörü canlandırmak için faiz oranları düşürüldü. Çok yerinde bir karar bu. Bütün sektörlere yansıyacaktır bu sektördeki sıcak para.” dedi.

VATANDAŞIN TERCİHİ DEĞİŞTİ

Yeni dönemde vatandaşların konut ve işyeri tercihlerinin değiştiğini ifade eden Hacıoğlu, “Vatandaşlar şu anda 1 dönüm arazi istiyor. Çünkü şunu anladılar ne kadar çok paran olursa olsun, ne kadar iyi bir binada yaşarsan yaşa önemli olan arazi, önemli olan bahçe. Bir konteyner koyabilecekleri araziler için arayışa başladılar. İş dünyası da çok fazla kabuk değiştirdi. Hepimiz AVM’lere gidiyorduk corona virüsü öncesinde. Ancak şu anda bu durdu. Haliyle AVM dükkanlarına kıyasla cadde üzerindeki dükkanlar değer kazandı. Vatandaşlar AVM’lere değil, cadde üzerindeki dükkanlara gidince bu dükkanların alım satım ve kiralamasında bir hareketlilik başladı.” şeklinde konuştu.

FIRSATÇILAR TÜREDİ

Müteahhitlerin fiyatlarını artırmadı, konut sahibi şahısların fırsatçılık yaptığını söyleyen Hacıoğlu, “Benim emlak ofisim var. 3 aydan beri sizin daireniz bende ilanlarda. 100 bin lira istiyoruz ama satamıyoruz. Şimdi bu konut kredilerinin düşmesi ev almak isteyen insanlara bir umut oldu. Üzerine biraz daha para ekleyip kira öder gibi ev alabilecekti vatandaşlar. Devlet bu imkanı sağladı. Şimdi ben bu evi 100 bin liraya satamazken mal sahibi diyor ki benim malım artık 140 bin lira. Sebep? Biz bu daireye lüks bir masraf mı yaptık? Ne oldu da 40 bin liralık bir artış istiyoruz? ‘İşte faiz oranları düştü, ev almak çok cazip hale geldi.’ Bu durum doğru değil. Konut üreten müteahhitler fiyatlarını artırmadı. Müteahhitler ellerinde kalan konutları bir an önce satmaya çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK

Fırsatçıların Ticaret Bakanlığı’na, ticaret il müdürlüklerine veya emlakçı odalarına bildirilmesi halinde cezai işlem uygulanacağını söyleyen Hacıoğlu açıklamalarını şu ifadelerle sonlandırdı: “Bazı mülk sahipleri ise fırsatçılık yapıyorlar. Fiyatlarını artırıyorlar. Bu suç bir kere. Biz Ticaret Bakanlığı ile görüştük. Haksız rekabet olduğunu söyledik. Fırsatçılık yapıldığını anlattık. Kolonya fiyatları nasıl denetlendi ise bu konut fiyatları da denetlenmeli diye bakanlığımıza ilettik. Bakanlığımız illerde il ticaret müdürlükleri vasıtası ile ekipler kurdu. Fiyatlarını artıranlarla ilgili denetim yapılıyor. Bizim Kocaeli’de bugüne kadar çeşitli tespitlerimiz oldu. 3 tane fırsatçıyla ilgili müdürlüğe başvurumuzu yaptık. Vatandaşlarımız konut fırsatçılarıyla ilgili tespit yaparak emlakçı odalarına ve ticaret il müdürlüklerine başvuru yapabilirler. İlanın öncesi ve sonrasının bilinmesi yeterli. Cezai işlemlerle fırsatçıların önüne geçilecektir.”