Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

EYT’nin kara günü 8 Eylül için açıklama!

8 Eylül 1999 tarihindeki emeklilik yasası düzenlemesine yurt genelinde tepki açıklamaları yapılıyor. Kocaeli EYT Başkanı Zekeriya Akbulut yazılı bir basın açıklaması yaptı.

8 Eylül 1999 tarihindeki

Emeklilikte yaşa takılanlar için bugün kara gün. 8 Eylül 1999 tarihindeki emeklilik yasası düzenlemesine yurt genelinde tepki açıklamaları yapılıyor. Kocaeli EYT Başkanı Zekeriya Akbulut, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: “Çalışma Hayatı, yaşantımızın en önemli alanlarının başında gelir. İnsanların hem gündelik ihtiyaç ve gelirlerinin kazanması, hem de geleceğe yönelik beklenti ve planlamalarında önemli bir yer tutar.

KARA GÜN 8 EYLÜL

Biz Emeklilikte Yaşa Takılanlar, 8 Eylül 1999 tarihinden önce, bir Sosyal Güvenlik Çatısı altında, çalışma hayatına atıldığımız için, beklenti ve plânlarımızı, doğal olarak o zamanki koşullar ve yasalar içinde gerçekleşmesini bekledik. Ama 4447 Sayılı Yasa çıkartılıp, bir de geriye doğru işletilerek, mevcut şartlara bir de Yaş Şartı eklediğinde, hayatımızın en büyük şoku ile karşılaştık. Hükümetler elbette bulundukları şartlar itibariyle, devleti koruyucu yasalar çıkartabilirler. Böyle bir duruma, kesinlikle diyeceğimiz bir cümle veya tavır olamaz. Biz Emeklilikte Yaşa Takılan kesimin karşı çıktığı nokta; bu yasanın geriye doğru aleyhte işletilmesidir. Böyle yapılarak, mağduriyet zincirimize yeni bir halka eklenmiştir.

PSİKOLOJİK ÇIKMAZ

2008’de çıkartılan 5510 Sayılı Yasayla da, 2008 yılı öncesi %78 olan Aylık Bağlanma Oranları, yeni bir düzenlemeyle %28’lere düşürüldü. İnsanların alım gücünün düştüğü gerçeği ile birlikte, emekli olduktan sonra gelirlerinin de düşürülmesi, insanların madden ve manen dibe vurmalarına neden olmuştur. Bunlarla birlikte, gerek Staj Sigortalığının, Hizmet başlangıcı olarak sayılmaması, çalışmayan ve geliri düşük olan kişilerden Genel Sağlık Sigortası adı altında bir kesinti yapılması ve son günlerde çalışanların ileriye dönük, bir birikimi olarak gördükleri, Kıdem Tazminatlarının bir Fona devredilerek, değerlendirilip Sigorta sahibine öyle verilmesi düşüncesi, bu ülke çalışanlarını birikimlerini tam olarak alamama durumu ile birlikte, psikolojik olarak çıkmazlara sokmaktadır.

ÇÖZÜM ODAKLI OLMALILAR

Sonuç olarak Hükümetimizden beklentimiz; yukarıda saydığımız mağduriyet ve kayıplarımızı göz önünde tutarak, haklarımızı bizlere iade etmeleridir. Hükümetler bu gibi girişimlerinde, vatandaşlarının yanında olduklarını göstermesi, ayrılmaz bir bütün ve birliktelik göstergesi olarak algılanır. Hükümetimizin bu anlayış ve düşüncede olduklarını bizlere hissettirmelerini ve çözüm odaklı olmalarını bekliyoruz.”