Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Fatma Kaplan Hürriyet Sözcü’ye konuştu!

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde 15

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde 15 yıl sonra belediyeyi AKP’den alan CHP’li Fatma Kaplan Hürriyet Sözcü Haftasonu’nda Uğur Enç’e konuştu.
Geçtiğimiz hafta geçirdiği kaza nedeniyle kaburgaları çatlayan Hürriyet mesaisine sadece birkaç saat ara verdi.
Belinde korsesi ile çalışmaya devam eden Hürriyet kaburgalarındaki acıya aldırmadan günde 16 saatten fazla belediyedeki görevinin başında.
Gece 12’den önce belediyeden çıkmadığını anlatan Hürriyet, çalışmazsa yorulacağını söylüyor.
İzmitliler için pek çok projeyi hayata geçiren Fatma Kaplan Hürriyet’in meclisinde AKP-MHP Grubu çoğunlukta.
Ancak buna rağmen pek çok projenin bir bölümü şimdiden hazır.
Başkanlığının ilk yılında 4-5 ay boyunca personel nedeniyle sıkıntılar yaşadığını belirten Hürriyet bu sorunların geçmişte kaldığını artık belediyede oturmuş bir işleyiş olduğunu söyledi.
İzmit’te bir dönem yatak odası ile haberlere konu olan Tarihi Yeşil Konak’ta Hürriyet’le 2 saat boyunca sohbet eden Uğur Enç daha sonra başkanla Kapanca sokağı dolaştı.
İzmit Tarihi Kapanca Sokak’ta Hürriyet vatandaştan da büyük ilgi gördü.
Hürriyet’le yürürken etrafınızda bir izleyici kitlesi oluşuyor.
Henüz 38 yaşında olan genç başkanla ilgili merak edilenler Uğur Enç’in röportajında…

Belediye başkanlığınızda 1 yılı geride bıraktınız. Şu anda hedeflediğiniz yerde misiniz?

Pandemi süreci tabi ki hedeflerimizi biraz da olsa değiştirmemize sebep oldu. En azından hizmet noktasında… Çünkü ilk bir yıl içerisinde yapmak istediklerimiz, vaatlerimiz çok daha başkaydı. Örneğin ben kreşleri çok önemsiyordum ve hemen başlamıştık. Pandemi yaşanmasaydı bir tanesini açmış ve kayıt almaya başlamış olacaktık. Ne yazık ki ihalemizi ertelemek zorunda kaldık. Her şeyi hazır, öylece duruyor şu anda bom boş.

45aa2cea afa6 4de1 ae95 9b591abd0adc wİŞİNİ YAPMAYAN, SABOTE EDENLER OLDU

Her belediye başkanının bir geçiş sürecine ihtiyacı var. Biz bu bir yılda özellikle son pandemi döneminde zamanımızı bu şekilde kullandık. Kolay değil. 15 yıl sonra biz CHP olarak belediyeyi aldık. Yepyeni bir başkan, yepyeni bir idare… Personelin buna alışması ve idareyi tanıması gerekiyordu. Belediyeler siyasi kurumlar maalesef. Siyaseten şekillenmiş bir personel yapısı var. İlk etapta çok zorlandık. İlk 4-5 ay sabote edenler oldu, işi yapmayanlar oldu, savsaklayanlar oldu. Bunun çok sıkıntısını yaşadık. Yine de buna rağmen çok hızlı bir şekilde düzeltebildik. Çok dışarıya yansıtmadan hallettik. Daha da büyük sıkıntılarım oldu ama şikayet etmedim. Çünkü biz şikayet etmeye değil, çözüm üretmeye geldik. Ben bu sorunlar daha da uzar 1 yıldan fazla sürer diye bekliyordum. Çok daha kısa sürede aştık.

[colorContent color=”Blue” text=”SİHİRLİ DEĞNEĞİM YOK Seçim bitti, makama oturduk. Bir yanda insanlar sevinmek istiyor. Bir yanda bekleyen işler var. Eskiden yapılan hatalar var. Bu hataların sürdürülmemesi için revize yapılması gerekiyor. İlk 3 ayımızda kızan ve küsenler de oldu. Gelemedik, gidemedik diyenler oldu. Konuşamadığı için, derdini anlatamadığı için alınanlar oldu. Bir de tabi insanlar elinizde sihirli olduğunu düşünüyor. Benim sihirli değneğim yok. Zannettiler ki bir anda her şey hallolacak. Ama o mümkün değildi. 3 aydan sonra bunu da aştık. Vatandaş gördü ki zaman içerisinde her şey çözülüyor.”]

Vaat ettiğiniz projeleri tamamlayabilecek misiniz?

İlçe olarak yapabileceğimiz her konuda kendimizi hazırladık. Planlarımız olduğu gibi işliyor. Geçmiş dönemden ilk etapta çok fazla borç geldi. Bu biraz zorladı. Hak edişler hep bize denk geldi. Bitmiş olan işlerin borçlarını ödedik. Şu anda piyasa hiçbir borcumuz yok. Bütün borçlarımızı ödedik.

PİYASAYA 45 MİLYON BORÇ ÖDEDİ

Ne kadar borç ödediniz?

45 milyon lira borç ödedik. Sadece eskiden kalan 2 temizlik firmasına yüklü ödemeler var. Bir de kamu borçları var. Şimdi de kullandığımız kredi var. Bunlar tabi düzenli olarak ödeniyor. Düzenli bir ödeme sistemimiz var. Bekleyen bir borç yok.

7be81856 175f 4e25 93f8 091181466f2f wDOĞRUDAN TEMİNLERE DENETİM

Belediyenin ilçenizde tek bir sosyal tesisi yok. Bütün tesisler kiraya verilmiş durumda. Bu tesis işi de araç kiralama işi gibi değil mi? Hizmet için aracı koyuluyor ve haliye bu durum vatandaşa yansıyor.

Biz tesislerimizin bir kısmını kiralamaya devam edeceğiz. Çünkü yönetme kabiliyeti başka bir şeydir. Hepsini kara geçirmeniz kolay değil. Bu yönetme işine alışmanız gerekiyor. Ancak bazı tesislerimizi ise biz kendimiz işleteceğiz. Yahya Kaptan Mahallesi’nde yer alan Lalezar kafenin sözleşme süresi doldu ve biz de yeniden ihaleye çıkmadık. Biz o bölgeye geniş bir sosyal tesis inşa edeceğiz. Çok da uygun bir maliyetle hazırladık projemizi. Bizim sloganımız şu; ‘az para, çok iş’. Arkadaşlarımız çok detaylı çalışmalar yapıyorlar para konularında. Şimdi satın alma işlemelerimiz için online bir platform hazırlıyoruz. Örneğin kalem mi alacağız, İzmit’teki bütün kırtasiyelere mesaj gidecek. Herkes online olarak satın alma saatinde giriş yapıp teklif verebilecek. Elbette sistemimize kayıt olmak isteyenler için geçerli bu. Yahut satış yeterliliği olanlar için.

Şu anda belediye başkanı olarak istediğiniz, hedeflediğiniz yerde misiniz?

Ben bugün itibariyle hedeflediğim yerdeyim. Daha ilerisi için şimdiden hedefe koymam. 4 sene sonrası için bugünden hedefim olmaz.

61390aba e58f 4192 bc8b a93ca8972792 w

İzmit Belediye Başkanlığı hedefini ne zaman koydunuz kendinize?

Benim İzmit Belediye Başkanlığı hedefim yoktu. O dönemin şartları, partimin verdiği görev ve kazanma ihtimalleri benim adaylığımı ortaya çıkardı. Partim beni aday gösterdi. Benim amacım milletvekilliğimi tamamlamaktı. Bir dönem daha milletvekilliği yaparak 2 dönemi geçirmek istiyorum. Sonra şartlar oluşursa Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmak istiyordum. Milletvekili görevime odaklanmıştım. Aktif vekillik bana belediye başkanlığını getirdi. Hedefim İzmit Belediyesi değildi.

Kocaeli Üniversitesi’nde okurken bir gün bu kentte belediye başkanı olacağınızı düşündünüz mü? Bunu hedeflediniz mi?

Benim hayalim üniversitede kalmaktı. Üniversiteyi bitirir bitirmez hemen yüksek lisansa başvurdum. Kazandım. Yüksek lisansımı yaptım. Oradan da doktorayı tamamlayıp akademik kariyer yapmak istiyordum. Annem hep avukat olmamı isterdi. Savcı, hakim dahi değil. Hep avukat olmamı isterdi. Avukatlığa odaklamıştı beni. Sonrasında akademik kariyerden vazgeçtim. Avukatlık daha özgür, daha cazip, daha rahat geldi açıkçası.

Nasıl siyasete girmeye karar verdiniz?

Mezun oldum, stajımı bitirdim ve elim ekmek tutmaya başladığında siyasete girmeye karar verdim. Genel konjonktürle birlikte aldığım bir karardı. İtiraz ettiğim, yanlış gördüğüm şeyler vardı. Tek başınıza muhalefet etmenizin bir anlamı yok. Daha geniş kitlelere ulaşmanın yolu siyaset. Ben bir şey olur muyum diyerek siyasete girmedik. Yardımcı olabilir miyim, itiraz ettiğim konuları dile getirebilir miyim diye düşünerek adım attım. Zaten sol damarımız vardı. Bize yakın olan parti, yıllarca oy verdiğimiz parti CHP idi. CHP’ye üye oldum. 10 yıl boyunca hiçbir yere aday olmadan çalıştım partide.

14b2cd04 88e6 4c09 95d7 21cb96e8090b wÖN SEÇİMDEN ÇIKAMADI

2014 yılında İzmit belediye başkanlığı için aday adayı oldunuz ancak ön seçimden çıkamadınız. O dönemi biraz anlatır mısınız?

2014 yılında son anda belediye başkan adayı olmaya karar verdim. Bir kısım partimizde yeni ve genç aday beklentisi vardı. Dönemin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak aday adayı oldum. Ön seçimde aday olamadım. Ama partime hiç küsmedim. Kişisel algılamadım bunu çünkü. Parti sadece benden ya da bir başkasından ibaret değil. Ben olmasam da partide her şey yürür. Başkaları olmasa da yürür. 2014 yılı adaylığımda da sonrasında da sürekli çalıştım. Çalışma konusunda mütevazi değilim. Sürekli çalışırım.

Belediyede mesai saatleriniz nasıl?

Mesai saatlerimiz çok yoğun. Gece 12’de 1’de çıkıyorum belediyeden. Gündüz ziyaretler ve saha çalışmaları oluyor. 5’ten sonra da belediyedeki müdürlüklerimizle toplantı yapıyoruz. İdari işleri ve organizasyonları planlıyoruz. 12’den önce belediyeden çıktığım gün sayısı çok az. Bir gün 6’da çıktım belediyeden herkes çok şaşırdı.

a7532271 67dd 434c bf24 5a894cc4d11d wPişman mısınız peki? Ailenize çok fazla zaman ayıramıyorsunuz?

Bir tek o konuda evet. Oğlum artık büyüdü. Yanında istiyor. Artık sınavları var. Dersleri ağırlaştı. Çocuk değil eskisi gibi. 9 yaşına geldi. Her şeyi anlıyor. Yokluğumu anlıyor. Bir de şu sıkıntım var. Artık medyayı takip ediyor oğlum. Annesiyle ilgili yazılanları görüyor ve anlıyor. Bu sıkıntı olabiliyor. Ama genel anlamda icra makamında olmaktan dolayı memnunum. Milletvekili iken hele ki muhalefette milletvekili iken durum böyle değil. Çözemiyorsunuz. Şimdi elimde çözüm yetkisi var.

[colorContent color=”Red” text=”KÖY AKADEMİLERİ KURACAK Mahallelerimizde ve köylerimizde konaklar mevcut. Konak yapılmış ama kullanılmıyor. Boş duruyor. Biz bazılarında kreş kurabiliriz. Ama köyler için ayrı bir planımız var. Köy akademilerini oluşturacağız burada. Köy enstitüleri gibi hem çocuklarımızın eğitime ulaşmasını kolaylaştıracağız hem de köyde ikamet eden vatandaşlarımız için bir sosyal yaşam alanı oluşturmuş olacağız. 7’den 70’e bir eğitim sürecini başlatmış olacağız.”]

Bu kadar yoğun çalışmaya dinlenebiliyor musunuz? Kendinize bir gün ayırdığınızda neler yapıyorsunuz?

Maalesef dinlenemiyorum. Ben dinlenmeye de pek ihtiyaç duyan biri değilim aslında. Ancak ailemle vakit geçirmeyi çok özlüyorum. Bu pandemi sürecinde, sokağa çıkma yasaklarında evde zaman geçirdim. Alışkın değiliz tabi. Eşimle oturduk televizyon seyrettik.

584f942d 1a6a 42fa 9534 c4abd145faf6 wEşinizle nasıl tanıştınız?

Eşimle üniversite yıllarında tanıştık. İkimizde folklor yapıyorduk. Eşim eğitmendi. Üniversite bittikten sonra evlendik. Bir oğlumuz oldu. Şu anda 9 yaşında. İsmi Aras. Ben eski usul yaşıyorum. Aile apartmanındayız. Kayınvalidemlerle altlı üstlü oturuyoruz. Dolayısıyla çocuk yalnız değil. Büyüklerle büyüyor. Sokakta büyüyor. Buraya gelirken sokakta top oynuyorlardı. Babaannemiz ve dedemiz çok güzel ilgileniyor. Ben götüremezsem büyüklerimiz istediği yere götürüyor oğlanı. Bu nedenle aklım çok evde kalmıyor. Psikolojik olarak çok sorun olmuyor.

Kitap okuyabiliyor musunuz?

Kitap okumayı ben çok severim. Ama uzun zamandır okumaya fırsatım olmuyor. Vekillik döneminde biraz daha rahattım. En azından misafirhaneye geçtiğimde kitap okuyabiliyordum. Şimdi onu da yapamıyorum maalesef.

a19e2aa7 7b01 4e89 b135 bfe5b257ee13 wSinema, tiyatro için vakit bulabiliyor musunuz?

Tiyatro bizim önemli. Pandemiden önce eşimle birlikte mutlaka zaman yaratıp tiyatroya gidiyorduk. Pandemi ile birlikte o da sona erdi maalesef. Sinemaya ise zaman ayıramıyorum. Benim bütün hayatım siyaset. Maalesef sosyal yaşamım istediğim gibi değil. Siyaset öncesinde ailemle vakit geçiriyordum. Daha çok geziyorduk. Birlikte tatile çıkıyorduk. Şimdi böyle bir şey mümkün değil. Daha aktif bir sosyal hayatımız vardı. 3-4 senedir hiç ailece tatil yapmadık. Oğlanın artık aklı eriyor, tatil istiyor. 2 sene önce 3 günlüğüne denize gidebildik. Hepsi bu.

Kendinize neredeyse hiç vakit ayırmıyorsunuz anlattığınız kadarıyla. Bu şekilde bir yaşam zor değil mi? Moraliniz bozulmuyor mu?

Bizim sosyal hayatımız bu. Uyanık kaldığım vaktin yüzde 80’inde çalışıyorum. Belki de çalışmazsam yorulacağım, moralim düşecek. Kendimi çalışmaya adadım. Boş kaldığımda ne yapacağımı şaşırıyorum evde. Eskiden bahçe işleri ile ilgilenirdim. Oğlumla çitleri boyardık. Şimdi bahçeye de vakit ayıramıyorum.

Fatma Kaplan Hürriyet röportaj fotoğrafları

[gallery_metabox]