Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ford’dan 50 işçi işten çıkarılmıştı! Sendikalı işçiler için olumsuz emsal karar!

Ford Otosan’da 2014 yılında 13 günlük eylem sonrasında 50 işçi işten çıkarılmıştı. Konunun yargıya taşınmasının ardından ‘Sendika hakkının ihlal edildiği’ gerekçesiyle yapılan başvuru AYM’den ‘ açıkça dayanaktan yoksun olması’ nedeniyle geri döndü.

Ford Otosan’da 2014 yılında

Nazim Ozgun Erbulan 1Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’na (MESS) bağlı Ford Otosan’da Türk Metal ile 2014 yılında toplu iş sözleşmesi imzalandı. Aynı iş kolunda olan fabrikada sendikalar arsında yetki uyuşmazlığı nedeniyle konu yargıya taşınırken dört ay boyunca toplu iş sözleşmesi imzalanamadı. Sorunun çözülmesiyle Türk Metal ile MESS arasında TİS imzalandı. Sözleşme üzerine aynı iş kolunda çalışan farklı firmalardaki çok sayıda işçi kendi ücretlerinin diğer firmaya göre düşük kaldığı gerekçesiyle eylem yaptı. Yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı eylemde işçiler Türk Metal’den toplu olarak istifa ettiklerini, aynı iş kolunda olan başka bir fabrikanın işçileri ile aynı TİS hükümlerinin uygulanması talebiyle üretimi durdurduklarını açıkladı.

50 KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI

İşverenin kimseyi işten atmayacağını söylemesi üzerine 13 günün sonunda eylemler sonlandı. Eylemin sonlanmasının ardından eyleme sürekli katıldığı işverence tespit edilen 550 işçi disiplin kuruluna sevk edildi. Süreç sonunda 50 kişinin iş akdi mazeretsiz ve izinsiz işe gelmedikleri ve kanun dışı grev yaptıkları gerekçesiyle haklı nedenle fesih edildiği bildirildi. 50 kişinin arasında olan E.F. konuyu yargıya taşıdı. E.F. feshin haksız ve geçersiz fesih olduğunu ileri sürerek işe iade ve sendikal tazminat talepli dava açtı. Kocaeli 3. İş Mahkemesi davayı kabul ederek E.F.’nin işe iadesine ayrıca 1 yıllık brüt ücret tutarında sendikal tazminat ödenmesine karar verdi. Temiz sürecince Yargıtay bu kararı bozarak davanın reddine karar verdi.

“YARGITAY DENGELEME YOLUNA GİTTİ”

E.F. ‘sendika hakkının ihlal edildiği’ gerekçesiyle konuyu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. Mahkeme, Yargıtay’ın “İşverenin eyleme katılan 550 işçiyi disiplin kuruluna sevk ettiğini ancak başvurucunun da aralarında bulunduğu 50 işçinin işine son verildiğini, bu durumun eşit işlem borcuna aykırılık oluşturduğunu belirterek iş akdinin geçerli nedenle feshedildiğini kabul etmiştir” kararını hatırlatarak işverence tüm işçilere aynı davranılmamış olması nedeniyle Yargıtay tarafından dengeleme yoluna gidildiği belirtildi. AYM, değerlendirmesinde E.F.’nin feshe bağlı alacaklarına hak kazandığını vurgulayarak sendika hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğunu bildirdi.