Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gebze Ballıkayalar Tabiat Parkı’nda ne yapılıyor?

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Gebze Ballıkayalar Tabiat Parkı’nda büyükşehir belediyesi tarafından yapılan çalışmaları bakan Murat Kurum’a sordu.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin

ugurCumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Gebze Ballıkayalar Tabiat Parkı’nda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığını belirttiği çalışmaları meclis gündemine taşıdı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplanması talebiyle soru önergesi ileten Tahsin Tarhan önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Kocaeli ili, Gebze ilçesi Tavşanlı Köyü’nde bulunan ve ‘Tabiat Parkı ve Doğal Sit Alanı’ ilan edilen Ballıkayalar Vadisi şehrin önemli doğa turizmi noktalarından biridir. Dağcıların iniş ve tırmanış yaptıkları Ballıkayalar Vadisi, kireç taşlarının erimesi sonucu gelişen jeomorfolojik şekilleri ile karstik boğazdır. Vadi içinde göl, şelaleler ve Ballıkaya Deresi’ne ulaşan travertenler üzerinde halihazırda seyir terasları bulunmaktadır. Kamping için çadır kurmaya elverişli düzlüklerin bulunduğu kanyonda doğu ve batıdaki sırtlarında yürüyüş alanları bulunmaktadır.

YÜZLERCE AĞAÇ SÖKÜLDÜ İDDİASI

Ballıkayalar Tırmanış bölgesinde yıllardır bölgede tırmanış yapan onlarca sporcunun yetişmesine katkısı olan, büyük emeklerle açılan tırmanış rotalarını tehdit altında bırakacak şekilde bir inşaat çalışması Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü tarafından başlatılmıştır. İnşaat alanında yüzlerce ağacın köklerinden sökülerek inşaat alanına terkedildiği de tespit edilmiştir. Bu kapsamda bölge halkının ve kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki soruları sorma gereği hasıl olmuştur.

  1. ‘Tabiat Parkı ve Doğal Sit Alanı’ ilan edilen Ballıkayalar Vadisinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmanın amacı ve kapsamı nedir?
  2. Bu çalışmaya ilişkin olarak Gebze Belediyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan bir karar var mıdır?
  3. Söz konusu çalışmaya ilişkin olarak ihale süreci yürütülmüş müdür? Bu ihale süreci hangi usulle gerçekleştirilmiştir? İhale bedeli ve işin yapım süresinedir?
  4. Yapılan çalışma ile ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılmış mıdır?
  5. Yapılan çalışma kapsamında bölgede bulunan ve zarar gören ağaçlarla ilgili bir tedbir alınması planlanmakta mıdır?
  6. Tabiat Parkı ve Doğal Sit alanı ilan edilen bölgede yapılan inşaatla ilgili olarak ilgili Bakanlık/Bakanlıklardan izin alınmış mıdır?