Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gebze’de Roma dönemine ait kalıntılar bulundu: Bölge koruma altına alındı!

Kocaeli Müze Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapora göre, Gebze’de Roma dönemine ait mimari parçalar, tuğla parçaları ve günlük kullanım parçaları bulundu. Tarihi kalıntılarla ilgili kararı Kocaeli Müze Müdürlüğü’nün vermesi beklenirken, bölge ise 3.derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi.

Kocaeli Müze Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapora göre, Gebze’de Roma dönemine

ozel haberGebze’nin Tavşanlı Mahallesi’nde herhangi bir sit alanında bulunmayan Nitelikli Doğal Koruma Alanı’nda yer alan, tüzel kişi mülkü 191 ada 4 parselde tarihi eser niteliğinde buluntular tespit edildi. Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün yazısı sonucunda kurumlardan görüş alındı ve işlem dosyası incelendi. Mimari parçalara ilişkin karar Resmi Gazete’nin bugün sayısında yayınlandı.

Gebzede Roma donemine ait kalintilar bulundu Bolge koruma altina alindi1ROMA DÖNEMİNE AİT PARÇALAR

Kocaeli Müze Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan raporuna göre; bölgede bulunan mimari parçalar, tuğla parçaları ve profil veren/amorf günlük kullanım seramik parçalarının Roma dönemine ait olduğu değerlendirildi. Söz konusu kalıntıların bulunduğu bölge Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında 3. derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edildi.

TAPU KÜTÜĞÜNE ŞERH KONULACAK

Alana dair hazırlanan sit fişinin onanmasına, taşınır kültür varlıklarının zamanla kaybolmasını önlemek amacıyla ilgili mevzuatlar doğrultusunda akıbetinin Kocaeli Müze Müdürlüğü tarafından değerlendirilmesine karar verildi. Ayrıca yapılan uygulamalara dair bilgi, belge ve dokümanların Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne iletilmesi, parselin tapu kütüğü beyanlar hanesine “Taşınmazın bir kısmı 3. derece arkeolojik sit alanında kalmaktadır” şerhinin konulması için tapu müdürlüğüne bildirilmesi istendi.

BÖLGEDE EMNİYET TEDBİRLERİ ALINACAK

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereğince söz konusu alana ilişkin Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Şartlarının belirlenmesine dair önerilerin Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanarak kurula sunulmasına karar verildi. Bölgede can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından her türlü emniyet tedbiri ise idareciler tarafından alınacak ve aldırılacak.