İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) 2013 yılından 2024 yılının ilk 7 ayına kadar geçen süre içerisinde gıda sektöründe görev yapan işçilerin verilerini yayınladı. Ulusal basın, yerel basın ve iş yerinde görev yapan kişilerin bildirdikleri verilerin dikkate alınarak hazırlandığı raporda Kocaeli de yer aldı. İSİG’in verilerine göre, en fazla ölümün yaşandığı iller arasına giren Kocaeli’de yaklaşık olarak 11 yılda 17 emekçi yaşamını yitirdi. Türkiye genelinde ise 407 kişi öldü.
2023’TE 58 KİŞİ ÖLDÜ
İSİG tarafından yayınlanan verilere göre, 2013 yılında gıda sektöründe görev yapan 22 işçi, 2014’te 21, 2015’te 40, 2016 ve 2018’de 43, 2017’de 37, 2019’da 30, 2020’de 44, 2021’de 31, 2022’de 22 ve 2024’ün ilk yedi ayında ise 16 işçi yaşamını yitirdi. 2023 yılında sektörde görev yapan kişilerden 58’i vefat etti. İSİG verilerine göre, 2013 yılından bugüne kadar 407 gıda işçisi vefat etti.
KOCAELİ LİSTEDE
İSİG tarafından yayınlanan verilerde en fazla ölümün yaşandığı illere de yer verildi. Buna göre, 42 gıda işçisinin yaşamını yitirdiği İstanbul ilk sırada yer alırken, onu 24 ölümün olduğu İzmir, 17 ölümün yaşandığı Kocaeli, Konya ve Mersin izledi.
EN FAZLA GÖÇÜK YAŞANDI
İSİG tarafından yayınlanan verilere göre, yaşamını yitiren işçilerin yüzde 20’si ezilme veya göçük, yüzde 17’si trafik kazası, yüzde 11’i yüksekten düşme ve zehirlenme ya da boğulma, yüzde 9’u da patlamada veya yanmada vefat etti.
30-49 YAŞ ARASINDA 174 KİŞİ ÖLDÜ
İSİG tarafından yayınlanan verilerde 0-17 yaş arasındaki 24 çocuk vefat etti. 18-29 yaş arasındaki işçilerin 88’i, 30-49 yaş arasındakilerin 174’ü, 50-64 yaş arasındaki emekçilerin de 79’u hayatını kaybetti. İSİG tarafından yayınlanan verilere göre, 65 yaş üzerindeki 7 kişi gıda işçiliğinde görev yaptığı sırada hayatını kaybederken, 35 kişinin ise yaş durumu bilinmiyor.