Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gölcük 17 Ağustos şehitleri için tek yürek oldu

Türkiye’nin yaşadığı en acı afetlerden biri olan 17 Ağustos 1999 depreminin 23. yıldönümünde; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da katılımıyla düzenlenen anma töreninde Gölcük halkı, deprem şehitleri için tek yürek oldu.

Türkiye’nin yaşadığı en acı

Gölcük’te 17 Ağustos 1999’da meydana gelen depremin 23. Yıldönümünde; deprem şehitleri bir kez daha dualarla anıldı. Gölcük Anıtpark’tan yürüyüş korteji ile başlayan anma törenine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doc.Dr. Tahir Büyükakın, Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Emine Zeybek, Mehmet Akif Yılmaz, Radiye Sezer Katırcıoğlu, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Kocaeli Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, 81 ilden gelen gönüllüler, Kocaeli Yerel Destek Ekipleri ve binlerce vatandaş katıldı.

DEPREM ŞEHİTLERİ İÇİN DUALAR EDİLDİ

Kontej yürüyüşü ile binlerce kişinin Kavaklı sahilindeki tören alanına ulaşması sonrasında anma töreni Kuran-ı Kerim tilaveti ve dualar eşliğinde devam etti. Törende Ayasofya-i Kebir Cami İmam Hatibi ve 2009 Kuran’ı Kerim Güzel Okuma Dünya 1.’si Bünyamin Topçuoğlu, Kuran-ı Kerim güzel okuma bölge 1.’si Hafız Abid Duman Kurra Hafız Abdulkadir Şehitoglu eşliğinde Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından deprem şehitleri için dualar edildi.

“GÖLCÜK’TE DEPREMİN İZLERİ SİLİNDİ”

Duaların ardından söz alarak ilçedeki depremin izlerini sildiklerini dille getiren Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “45 saniye insan ömründe çok kısa bire süre. Ancak biz Gölcüklüler açısından baktığımızda; sevdiklerimizi, yakınlarımızı yitirdiğimiz asla unutamayacağımız bir zaman parçası. O günden bu güne baktığımızda aslında yitirdiklerimiz dışında her şeyin geriye geldiğini gördük. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Konutlar, yollar yeniden yapıldı. Şehir yeniden abat oldu ancak yitirdiklerimizi tekrar geriye getiremedik. Sürekli afetin olabileceğine yönelik tedbir almamız ve hazır olmamız gerekiyor. Bu konuyla alakalı olarak ilçemizde kentsel dönüşüm çalışmaları yapıldı Denizevler Mahallesi’nde. Eski sanayi sitesi yıkılarak yeni sanayi sitesi kuruldu. Şu anda da gölcük merkezde 36 dönüm alanda da kentsel dönüşüm çalışması başladı” dedi.

“ÜZERİMİZDE BÜYÜK BİR SORUMLULUK VAR”

Daha sonra söz alan AFAD Başkanı Yunus Sezer, “Depremde hayatını kaybedenlere Alhhah’tan rahmet geride kalanlara baş sağlığı diliyorum. Üzerimizde büyük bir sorumluluk var ve bu sorumluluğu bütün kamu kurumları, sivil toplum kuruluşlarıyla beraber üstlenmiş bulunuyoruz. Bir daha bu tür afetlerin yaşanmamasını diliyoruz. Bu tür afetler yaşansa da inşallah Rabbim bizlerimizi milletimize mahcup etmez” diye konuştu.

“BU KENT TÜRKİYE’NİN DEPREME EN HAZIRLIKLI KENTİ OLACAK”

Deprem şehitlerini rahmetle andıklarını ifade eden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Tahir Büyükakın, “23 sene önce bugün hep birlikte yıkıldık. Hepimizin hafızasında bugün çok acı bir gün olarak yer etti. Silinmesi de mümkün değil ama zaten unutturmak da istemiyoruz. O günden bu güne karanlıktan şikâyet etmeyi bırakıp gereken işleri yaptık. Kentin tamamının taramasını yaptık. Gerek imar değişikliği ile gerek belediyelerimiz ile gerek se TOKİ eliyle gerekli çalışmalar yapılacak ve bu kent Türkiye’nin depreme en hazırlıklı kenti olacak” şeklinde konuştu. Depreme hazır kent olmak için yapılması gerekenlerden bahseden Kocaeli AK Parti Millet Vekili Mehmet Akif Yılmaz, “Zor sıkıntılı zamanda bir ve beraber olan, o sıkıntıları beraberce aşmayı başarabilen bir millet olduk 1000 yıllık tarihimizde. Bundan sonra da böyle olacak inşallah. Kalbimizde merhamet aldı bir çınar var” ifadelerini kullandı.

“FARKINDALIK VE EĞİTİM PROGRAMLARINA AĞIRLIK VERİYORUZ”

Depremin yıkıcı etkisinden bahseden Kocaeli Valisi Seddar Yavuz şöyle konuştu: “Marmara Depremi, milletimizin yaşadığı en büyük felaketlerden bir tanesi. Elbette acı günleri unutmak isteriz. Ancak böylesine felaketleri unuttuğunuzda tekrarlanması ve hayatların tekrar kaybedilmesi riski de ortada. Bu nedenle bu felaketleri unutturmamak, dolayısıyla yapı stokumuzu değiştirmek ve daha kaliteli binalar yapmak, depreme dayanıklı hale getirmek en önemli hususlardan bir tanesi. Diğer taraftan farkındalık ve eğitim faaliyetlerine ağırlık vermek. Yaptığımız da bu.”

“TEK BİR VATANDAŞIMIZA ‘NEREDE BU DEVLET’ DEDİRTMEDİK”

Törende söz alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise deprem anında ve sonrasında yaşadıklarını anlatarak değişen Türkiye’nin geldiği noktayı vatandaşlarla paylaştı. Bakan Soylu, “Deprem günü gördüğümüz o tablo insanın nasıl da çaresiz olduğunu ortaya koyuyor. O gün bize hiç hak etmediğimiz bir çaresizlik karşı karşıya kaldığımız, büyük bir travma intibahı oluşturdu. İnşallah o günden sonra yaptıklarımız, bizden sonra yapılacaklar için onlara mahcup olmayız. 23 yıl önce aldığımız ders ki her afetten her zorluktan birçok ders alıyoruz. Aldığımız ders bize birçok adım attırdı Türkiye’de. Biz depremi unutabiliriz ama deprem bizi unutmaz. Tüm yaşadığımız afetlerde tek bir vatandaşımıza ‘Nerede bu devlet’ dedirtmedik” ifadelerini kullandı.

İZMİT KÖRFEZİ’NE KIRMIZI KARANFİLLER BIRAKILDI

Konuşmaların ardından anma deprem şehitlerini anmak için İzmit Körfezi’ne kırmızı karanfiller bırakıldı. Program daha sonra şair Dursun Ali Erzincanlı’nın söyleşisi ile sona erdi. Anma törenleri kapsamında daha sonra sabah saatlerinden itibaren; 17 Ağustos Deprem Şehitliği, İhsaniye Deprem Şehitliği, İhsaniye Çiftlik Ulu Camii, Değirmendere Şehitliği, Halıdere Merkez Camii ve son olarak da Ulaşlı Şehitliği’nde Kuran-ı Kerim tilaveti eşliğinde dualar edildi.