Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hürriyet, araç satın alma sürecini adım adım anlattı

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, hizmet araçlarının satın alınması adına gerekli resmi süreçlerin başladığını ifade ettiği basın toplantısında atılacak olan her adımı tek tek anlatarak, “Her gün vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz” dedi

İzmit Belediye Başkanı Fatma
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet hizmet araçlarının satın alınması sürecini basın ve kamuoyuna tek tek anlattı. Meclis kararının alınmasının ardından izlenecek yolu tüm detaylarıyla paylaşan Başkan Hürriyet, “Dünkü 125 milyonluk kredi yetkisinden sonra atmamız gereken başka adımlarımız var. Milletimize önceden bunun bilgisini vermek istiyoruz ki yine algı yönetimine kalkışmasınlar. Halkımız da bundan sonraki süreçte ne yapacağımız adım adım bilsin.

KAYMAKAMLIĞIN ONAYINA SUNDUK

27 Eylül 2022 tarihinde meclis kararımız var. Bugün itibariyle meclis kararımızı hiç geciktirmeden yazıya döktük, divan üyeleri ile birlikte imzaladık. Sabah kaymakam beyle de görüştüm doğrudan. Normalde meclis kararlarının kaymakamlığa sunulması gerekiyor kesinleşmesi için. Kesinleşmeden herhangi bir kuruma gönderemiyoruz. Kaymakamın da 7 gün süresi var onaylamak için. İsterse 7 gün içerisinde onaylayabiliyor. Bu 7 günlük süreyi de kısaltmak için kendisiyle sabah görüşerek onay sürecinin kısa sürede çözülmesi adına ricada bulundum. Kendisi de kaymakamlığa döndüğünde hemen bakacağını söyledi sağ olsun. Bugün itibariyle meclis kararını kaymakamlık onayına sunduk. Eğer onaylanırsa 29 Eylül 2022’de(yarın) bizim meclis kararımız onaylanmış olacak.

“BAKANLIĞA SUNACAĞIZ”

Sonrasında da gitmemiz gereken iki yolumuz var. Biz 125 milyon kredi istedik. Bu krediyi kullanabilmemizin yolu Bakanlığın onay vermesi. Dolayısıyla kararımız onaylandıktan hemen sonra; 30 Eylül’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayına sunmak üzere işlemlere başlıyoruz. Kaymakamlığın onayladığı günün hemen ertesi bakanlığın onayına sunulmuş olacak. Bunun için de Kocaeli Valiliği’ne yazacağız.

“HALKIMIZ TAKİP EDEBİLSİN DİYE HER GÜN HABERLEŞTİRECEĞİZ”

O arada da tabi ki boş durmayacağız. Bakan Bey’den şimdiden doğrudan randevu talep ettik. Eğer randevu verirse ya da ilgili birimleri randevu verirse gidip yüz yüze de anlatacağız. Gecikme konusunda durumumuzu anlatacağız. Bunun olumlu ya da olumsuz sonucunu Bakanlığın kararı gösterecek. Dolayısıyla yüz yüze görüşmek için dün randevu talep ettik. Eğer bakanlık tarafından onaylanırsa İller Bankası sürecimiz başlayacak. Çünkü meclise sunarken daha önceki kredimizde de olduğu gibi önceliğimiz İller Bankasından bu krediyi çekebilmek. Neden? İller Bankasından kredi almak kurum lehinedir. Özel bankaların faizleri şuan çok yüksek. Zaten bankalar da uzun vadeli kredi veremiyorlar. Ona rağmen onu da deneyeceğiz ama önceliğimiz meclis kararında da olduğu gibi İller Bankasından kredi alabilmek. Bunları adım adım her gün haberleştirip yayınlayacağız. Halkımız da takip edebilsin istiyoruz.

“BİZ HER YOLU DENEYECEĞİZ”

İkinci konumuz ise Bakanlık onayını beklemeksizin 125 milyonun içerisine dâhil olan 46 milyonluk kredi için İller Bankasına başvurmak. Yani eğer bakanlık 125 milyonu onaylamazsa 46 milyonu kullanamıyoruz gibi bir durum yok. 46 milyonu her halükarda kullanabiliyoruz. Bunun sürecini 125 milyonu beklemeden hemen başlatıyoruz. İller Bankasına da kendim bizzat gideceğim. Buradan da randevu talep ettik. Randevuyu beklemeden de biz yazışma süreçlerini fiili olarak başlattık. İller Bankası ne zaman onaylayacak bilmiyoruz. Bir süresi yok. Bunun için baskı yapacağız, talepte bulunacağız. Bunları öngöremiyorum. 2 yıl önce 27 milyon için başvurduğumuzda 27 milyon kredinin hepsini vermedi. 10 milyonunu verdi, 17 milyonunu da Katılım Finanstan 0.68 faizle kullandık. Şu anda iller bankası fazi oranı 1,5 civarında, diğer bankalarda ise faiz oranı 3,5 civarı. Ve değişken. Biz her yolu deneyeceğiz bir şekilde.

“ÖNCELİĞİMİZ İLLER BANKASI”

Dolayısıyla önceliğimiz İller Bankası.  Eğer 46 milyonluk kredimiz İller Bankası tarafından onaylanırsa hemen Devlet Malzeme Ofisine başvuru yapacağız. Bütün araçlarımızın DMO’dan almak istiyoruz. Tabi bu paraya ne kadarını alabilirsek. Alım için müracaatlarımız başlamış olacak. O arada eğer Bakanlık 125 milyonu onaylarsa 46 milyon dışında kalan para için de İller Bankasına müracaat edeceğiz ve almak için uğraşacağız. İller Bankası da onaylarsa yine kalan rakamla da DMO’dan geri kalan araçlarımızı alabilmek için uğraşacağız” ifadelerini kullandı.