Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hürriyet: Satmadan borç ödedik!

İzmit Belediye Meclisi’nde faaliyet

SEBO min 7İzmit Belediye Meclisi’nde faaliyet ve denetim raporları görüşüldü. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, AKP’li meclis üyelerinin eleştirilerine cevap verdi. Hürriyet, şunları söyledi: “Şu anda konuştuğumuz bütçe bizim oluşturduğumuz bir bütçe değil. Bizden önceki yönetimin oluşturduğu bir bütçe. Tabi ki idarenin devamlılığı esas. Biz o bütçe üzerinden devam ediyoruz. Kendi bütçemiz olmadığı için, kendi planlamamız olmadığı için bu dönem içerisinde bu bütçeye uygun devam ettirmeye gayret ettik. Bizim yeni yaptığımız tahminler 2020 ve sonrası için geçerli olacak. Eleştiri yapan muhalefet üyelerine teşekkür ediyorum. Ancak bazı konularda haksız olduklarını düşünüyorum. Birlikte yönetmek konusunda çok gayret gösterdim. Meclis üyelerimizin tümüyle yönetme gayretim sonuna kadar var.

BİRLİKTE KARAR VERELİM

Geçtiğimiz mecliste komisyon üyeliklerinde davet etmiştim bütün grupları. Birlikte karar verelim demiştim. Yanlışımız varsa telafi etme gayreti içerisindeyiz. Bundan sonra umarım daha fazla bir araya geliriz. İzmit için çözümleri birlikte görüşürüz. Ama halkla… Takdir edersiniz ki sürekli sahadayım. Halka sorarak ilerliyoruz. En son Fethiye Caddesi yenilemesinde bile halka sorduk ve yarışma yaptık. Ama birinci seçmedik. Bunu da halka sorduk. Örneğin Yahyakaptan’da küçük bir kafe yapıyoruz. Belediye işletsin, belediyeye kazanç olsun istiyoruz. Dün karar verdik oranın ismini bile vatandaşımıza, İzmit halkına soracağız.

HALKA SORARAK İLERLİYORUZ…

Elimizden geldiği kadar vatandaşımıza sorarak ilerliyoruz. Kapanönü’nde, Ayakkabıcılar Çarşısı’nda halkımıza sorduk. Cedit projesi kucağımızda bombaydı. 5 yıldır halkımızın mağdur olduğu bir projeydi. Mağduriyet çözüldü. Çözüme katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Orada projeyi revize etme imkanı bulduk. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanını ve kendimi de katarak söylüyorum önemli bir adım oldu. Siyasete karıştırmadık. Ve sonuç aldık. Tarih Koridoru’ndan bahsettik. Kıymetli bir proje. Milyonlarca lira harcanıp küçük paralara kiraya verilmiş ne yazık ki. Biz halkın daha çok kullanımı için çalışma yapıyoruz orada.

BÜTÇE AÇIĞINDAKİ FARKLILIK

Personel sayımızda bir değişiklik yok. Ancak özellikle seçime 1 ay kala sözleşmeli yapılan 29 personelin maaş yükü var. Geçmiş dönemde kabul edilmeyen emeklilikler vardı. Hepsini emekli ettik. Yaklaşık 3.5 milyon emekli tazminatı ödedik. Personel gideri içinde bu mali fark var. Görevi devraldığımızda bütçe açığı 30 milyondu. Geçmiş dönemden 38 milyon borç ne yazık ki 2019 yılına muhasebeleştirilmiş. O borç olmasaydı bugün artı 12 milyon fazlamız oluyordu. Geçmiş dönemden geldiği için ödemek zorundayız. Bütçe açığındaki fazlalık oradan kaynaklanıyor. Piyasaya olan 51 milyon borcumuzu bitirdik. 45 gün ödeme esasına geçtik. Borcumuzu esnafımıza 45 gün içerisinde ödüyoruz.

6 AY KİRALAMA YAPMAYACAKTIK

Genellikle kamuya teklif veren şirketler parasını 1 yıl sonra alacağı için yüksek fiyat veriyorlardı. 45 günde ödeme alacak olan esnaf belediyemize düşük fiyat verecek. Tasarruf sağlayacak. Geçmiş dönemlerde gayrimenkul satışı vardı. Bu bir gelir oluyordu. Biz hiç gayrimenkul satmadık. Vadi İzmit’i de satamadık. İzmit Belediyesi 79 milyonluk gayrimenkul satmış 2009’dan bu yana. Biz satmadan kaynak yaratmaya çalışıyoruz. 2018 yılında bile 24 milyonluk gayrimenkul satılmış ve bütçe denkleştirilmiş. Çalıştırmıyorlar eleştirisi geldi. Bunu sık sık kullandım ilk dönemde. Bakın 1.5 yıl geçti biz araçlarımızı yeni alıyoruz. İlk getirdiğimizde bunu onaylasaydınız ikinci 6 ay kiralama yapmayacaktık. 15 milyonluk bir kaybımız var.

DAHA DOSTANE, DAHA BİRLİKTE…

Kaldı ki yine araçlarımızın yarısına evet dendi. Keşke hepsini alabilseydik. Bugün hiç kiralamaya ihtiyacımız olmayacaktı. Borçlandığımız aylık taksit tutarı ile kiralamaya ödediğimiz tutar arasında yarı yarıya fark var. Kiralamaya 2 milyon öderken şu anda satın aldığımız araçlara aylık 1 milyon lira ödeyeceğiz. Yine kreş ve veteriner işleri gibi müdürlüğü hatırlatmak isterim. İlk başta hayır dediniz, sonrasında olur dediniz. Bu idari konularda ne yazık ki ayak direttiniz, beni zorladınız. Pandemi olmasaydı, ben bugün kreş açsaydım belediyenin kreşinde görev alacak öğretmeni nerede istihdam edecektim? Sıradan bir personel olarak mı alacaktım? Bu da basit bir şeydi. Ama basit şeylerde ne yazık ki tartışmak zorunda kaldık. Keşke yaşanmasaydı. Bundan sonraki süreçte daha akılcı, daha dostane, daha birlikte yaparız.” Hürriyet’in konuşmasının ardından faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi.