Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İlim Yayma Cemiyeti’nin yurdu tartışma yarattı!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısında İzmit’te yer alan İlim Yayma Cemiyeti’nin kiracı olduğu, İzmit Belediyesi’ne tahsisli alan gündeme geldi. Mecliste söz konusu binanın bulunduğu alanda proje yapacaklarını söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın CHP’lilerin İlim Yayma Cemiyeti’ni tahliye etmek için bu alanı kendilerine istediğini dile getirdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Eylül

Uğur EnçKocaeli Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısında İzmit’te yer alan İlim Yayma Cemiyeti’nin kiracı olduğu, İzmit Belediyesi’ne tahsisli alan gündeme geldi. Mecliste söz konusu binanın bulunduğu alanda proje yapacaklarını söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın CHP’lilerin İlim Yayma Cemiyeti’ni tahliye etmek için bu alanı kendilerine istediğini dile getirdi. CHP’li Meclis Üyesi Orhan Tanış İzmit Belediyesi’nde olmaları gerektiğini düşündüklerini belirtirken Büyükakın ise, “Talep gelseydi birlikte proje uygulardık da. Biz her seferinde bunları yaptıktan sonra mı aklınıza geliyor” dedi.

HEP İZMİT BELEDİYESİ’NİN TASARRUFUNDA OLMUŞ

Spor Tesis Alanı olarak ayrılan İzmit İlçesi, Ş.Gündoğdu (Yeşilova) Mahallesi, Büyükşehir Belediyesi yetkisinde kaldığı hususunda ve bu sebeple ihdas işlemi ile Büyükşehir Belediyesi adına, yol vasfında olan ve üzerinde irtifak hakkı bulunan yeni 8 No’lu parselin ilgili Belediyesi adına tescilinin sağlanması, park vasfında olan yeni 9 No’lu parselin tescil harici bırakılması ile ilgili CHP’li Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Orhan Tanış, “Bu alanla ilgili hem İzmit hem de Büyükşehir belediyesinin kendi üzerine tapu talebi olmuş. Tapu müdürlüğü bakanlığa sormuş. Bakanlık, bunun büyükşehir belediye meclis kararıyla belirlenmesi diye bir görüş bildirilmiş. Bu yüzden gündeme alındı. Bahse konu yer Hasan Doğan Spor Tesisi ve yurtların olduğu bir alan. Buradaki yurtlar 9 yıllığına kiraya verilmiş ve haziran ayında süresi dolmuş. Hep İzmit Belediyesi’nin tasarrufunda bir alan olmuş. Burası artık park alanı olmadığı için ilçe belediyesinin tasarrufunda, 20 bin metrekare sınırı kabul edilmemiş. Hakkın ilçe belediyesinde olduğunu düşündüğümüzden şerh koyduk.

Engin TaşdemirBÖLGE HALKINDAN TALEP GELMİŞ

Büyükakın, “Bölge halkı buraya yenileme yapılmasını talep ettiler, biz de kendilerine yardımcı olacağımızı söyledik. İmarı park olduğu için üzerine spor tesisi yapılması uygun değil. Orada yapılar da var. 30 milyon civarında bir bina yapım maliyeti var. Az bir bütçe değil. O yüzden biz yapalım diye düşündük. Bir an önce hizmetin de gitmesi lazım. Yapalım bölgedeki insanlar yararlansın. Birinin elinden bir şey almak gibi bir durum yok. Talep gelseydi birlikte proje uygulardık da. Biz her seferinde bunları yaptıktan sonra mı aklınıza geliyor? Bekletelim yapmayalım mı? Ne yapalım? Öneriniz ne?” dedi.

Tartışmanın devamında Tahir Büyükakın ile CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir arasında karşılıklı şu tartışmalar yaşandı:

Engin Taşdemir – Başkanım neden böyle küçük işlerle uğraşıyorsunuz. Yeni bir cumhuriyet parkı vakası olacak bu da. Burası tescil harici bir alan. İzmit Belediyesi başvurmuş. Aynı anda büyükşehirdeki arkadaşlar ilginç bir tesadüf, tapuda buluşuyorlar. En azından ikiye bölseniz, üçe bölseniz…

Tahir Büyükakın – Neden bölmek istiyorsunuz? Yurtla ilgili bir derdiniz mi var? Orada tahliye talebiniz devam ediyor.

Engin Taşdemir – İlim Yayma Cemiyet’ne verilmiş burası. 510 liraya Nevzat bey kendi takdiri ile kiraya vermiş. Buranın bölünmesinde de bir sıkıntı yok aslında. 3-4 dönümlük bir alan var. Bu durum hukuki bir durum doğuracak. Uyum içinde olmak varken, bu durum doğru değil.

Tahir Büyükakın – Biz zaten hep uyum içindeyiz. Vatandaş orada proje istiyor. Bina istiyor. 3 bin metrekare bina yapılacak orada.

Engin Taşdemir – Sizin burada yurtla ilgili bir kaygınız mı var? Burada bu sembolik kiralarla bu yurdun faaliyetini devam mı ettirmek istiyorsunuz?

Tahir Büyükakın – Sizin niyetinizden kaygımız var evet. Muhalefet olarak aldığınız belediyelerde belirli bir kesime yönelik tavırlarınız biliniyor.

Engin Taşdemir – Biz ayrım yapmıyoruz. Sadece tarikat ve cemaat yurtlarına kamu kurumlarının verilmesine biz hep karşı çıkıyoruz.

Tahir Büyükakın – Bir belediye başkanı göreve geldiğinde her kesime eşit olarak hizmet etmelidir. Biz mesela KYÖD’le uğraşmıyoruz. Onlar için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Onları oradan çıkarmak için hiçbir girişimde bulunmuyoruz.

Engin Taşdemir – Kent kamuoyunda şöyle bir algı var, büyükşehir belediyesi İzmit Belediyesi’nin kullanımındaki alanlara müdahale ediyor gibi bir algı oluşmuş durumda. İzmit Belediyesi bu bahse konu alanı kullanıyor. Bazı noktalarda ilçe belediyelerini de dikkate almanız gerekiyor. Buranın bir bölümünü bölseniz ve İzmit Belediyesi’ne verseniz ne olur? Bakın böyle kavga çıkıyor.

Tahir Büyükakın – Kavgayı çıkaran sizsiniz. Kavga yaratan sizsiniz.

Engin Taşdemir – Büyükşehir belediyesi neredeyse Sabri Yalım Parkı’nda dahi proje yapacak duruma gelmiş durumda. Biz sorun yaşanmamasını talep ediyoruz. Hepsi bu.

*Tartışmaların ardından söz konusu gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi.