Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İmzalar atıldı: UlaşımPark’ta en düşük ücret 17 bin 250 TL oldu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki UlaşımPark A.Ş.’de toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında bugün imzalar atıldı. En düşük işçi maaşı 17 bin 250 TL olurken Demiryol-İş Adapazarı Şube Başkanı Cemal Yaman sözleşmenin yıldız sözleşme olduğunu belirterek, “Bu süreç zor bir süreç. Alan için az veren için çok oluyor” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki
Nazim Ozgun Erbulan 1

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki UlaşımPark A.Ş.’de 1.350 personeli ilgilendiren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri Aralık ayı itibariyle başladı. Demiryol-İş Sendikası ile işveren sendikası Yerel-Sen arasında yapılan görüşmelerde işçi sendikası yüzde 100’e yakın zam talebiyle masaya oturdu ancak görüşmelerin sonuçlanmamasının ardından arabulucu süreci başladı. 13 Mart itibariyle arabulucu süreci biterken taraflar 26 Mart’ta tekrar masaya oturdu. Bu görüşmede iki taraf da anlaşırken bugün UlaşımPark Genel Müdürlüğü’nde sözleşme töreni için taraflar bir araya geldi.

YETKİLİLER KATILDI

Düzenlenen törene Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, UlaşımPark Genel Müdürü Serhan Çatal, Türk-İş Marmara Bölge Temsilcisi ve AK Parti Kocaeli milletvekili aday adayı Adnan Uyar, Yerel Sen Genel Sekreter Yardımcısı Halil İbrahim Çelik, Demiryol-İş Adapazarı Şube Başkanı Cemal Yaman, Yerel-Sen yetkilileri ve işçiler katılım sağladı.

“TAHİR BAŞKANIMIZ ELİ AÇIK BİR BELEDİYE BAŞKANI”

Açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, “Böyle bir Ramazan gününde böyle bir toplu sözleşmede emekçilerimiz haklarını alacaklar. Kurumumuzda iş barışı, çalışanların birbiri arasındaki uyumu yakalanmış olacak. Hem kurumumuzu ayakta tutmak için hem de sizlerin emeğinin karşılığını almanız için böyle bir mevzuatımız var. Bu üçüncü toplu iş sözleşmemiz. Bu süreci kavgasız, gürültüsüz uzlaşarak sonuçlandırdığınız için çok teşekkür ediyorum. Tahir başkanımız çalışanlarına karşı eli açık bir belediye başkanı. Felaketler olduğu için mütevazi bir tören yapalım istedik.” dedi.

“ÜLKENİN DÜŞMANLARIYLA HAREKET EDENLERDEN OLMADIK”

Gündoğdu’nun ardından konuşan Türk-İş Marmara Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, “Ben emeği geçen Tahir başkanımız olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İçinden geçtiğimiz süreç zor bir süreç. Siyah ile beyaz kadar ayrıştırılmış bir durumdayız. Biz ülkeyi sevenler olarak, attığımız her adımı ülke sevdası üzerinden atıyoruz. Ne katkı sağlarız buna bakıyoruz. Deprem bölgesinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yaptıklarını da biliyoruz. Teşekkür ediyoruz. Sakarya’da da öyle. Böyle bir yerde bizim bu toplu sözleşmeyi en iyi şekilde bitirmemiz gerekiyordu. Bu ülkenin devamı her şeyden önemli. Ülkeler parçalanıyor. Çok dikkat etmemiz gerekiyor. Biz bu ülkenin düşmanlarıyla hareket edenlerden olmadık, olmayacağız” ifadelerini kullandı.

“YÜKSEK ENFLASYON BELİMİZİ BÜKTÜ”

Son olarak konuşan Demiryol-İş Adapazarı Şube Başkanı Cemal Yaman, “Bu süreç zor bir süreç. Alan için az veren için çok oluyor. Karşılıklı toplantılar devam etti. Bu toplu sözleşmeyi öyle bir süreç içerisinde gerçekleştiriyoruz ki ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Bunlar Allah’tan gelen bir şey. Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon belimizi büküyor. Bunları masada telafi etmemiz lazım. Bu kurumlarda görev yapan insanlar da devletin, halkın parasını, halkın içindeki insanlara veriyorlar. Masada, görüşmeler esnasında ufak tefek gerginlikler olduysa özür diliyorum. Genel müdürümüzün el atmasıyla bu sözleşme neticelendi. Bu iş sokağa taşmadan sonuçlandı” dedi.

“ALABİLECEĞİMİZİN EN İYİSİNİ ALDIK”

Yaman, sözlerinin devamında, “Bugün marketten aldığınız bir şeyi yarın aynı ücretle alamıyorsunuz. Güzel bir sözleşme yaptık diye düşünüyorum. Önce vatan, sonra bayrak, sonra işyeri diyerek yola çıkan bir sendika anlayışına sahibiz. Gelen rakam kötü bir rakam değil. Sendika yüzde 100 ister, 90-95 alırsa yıldız sözleşmedir. Yapılan sözleşmeler içerisinde bundan daha iyisini yapan varsa karşımıza gelecek. Tahir Başkanımızın çalışmalara bakış açısı, genel müdürümüzün tavrı bu sözleşmeyi sonuçlandırdı. Gelmeden önce Ergün Bey ile görüştüm. 7’nci ayda asgari ücrete zam var diye yazıyor basın. O ayda ülkenin başında kim var belli değil. Biz alabileceğimizin en iyisini aldık” şeklinde konuştu.

SÖZLEŞMEDE NELER VAR?

Toplantıda daha önceleri 2 yıl olarak yapılan sözleşme 3 yıllık olarak imzalandı. 3 yıllık sözleşme kapsamında ikinci yılda 6’şar aylık dilimlerle enflasyon artı 1 puan, üçüncü yılda yine 6’şar aylık dilimlerle enflasyon artı 2 puana çıkarıldı. Sözleşmeye göre yevmiye ve sosyal haklara yüzde 63 zam yapıldı. Yemek ücretleri 55 TL’den 90 TL’ye, yakacak yardımı net 250 TL’ye 2 çocuk için çocuk yardımı 270 TL’ye, Ramazan İkramiyesi brüt 3 bin TL, Kurban Bayramı ikramiyesi brüt 5 bin TL’ye çıkarıldı. Haftalık mesai 45 saatten 40 saate düşürüldü. Ayrıca asgari ücrete yapılan zam işçilere de yansıyacak. Sözleşmede işçilerin net ücreti 17 bin 250 liraya yükselirken ikramiye, bayram paraları ve izin yardımları dahil ücret ise 19 bin 250 lira oldu.

ulasimpark