Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İnşaat Mühendisleri Kurucu Başkanı Gençtürk: Hem vatandaştan para aldın hem de canını aldın

Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası Kurucu Başkanı Keramettin Gençtürk, 1999 depreminin ardından adından sıkça bahsedilen bir mühendis. Gençtürk, Bağımsız Kocaeli’ye yaptığı açıklamada Kahramanmaraş depremlerinde can kayıpları ve yıkılan binaları değerlendirerek İmar Affı’nı eleştirdi. Gençtürk, “Hem vatandaştan para aldın hem de canını aldın ya. Bu olamaz. Buna isyan ediyorum” dedi.

Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası

Nazim Ozgun Erbulan 1Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki depremde binlerce insan hayatını kaybetti. Depremde eski yapıların yanında yeni yapılan binalar da çöktü. Binaları yapan çok sayıda müteahhit gözaltına alınmasının ardından tutuklandı ancak inceleme yapan hem avukatlar hem de siyasiler söz konusu binalara onay veren kurumların da yargılanmasını talep etti.

Kocaeli’de büyük bir yıkıma yol açan 1999 depreminde yaptığı binaların neredeyse hiç zarar görmemesiyle gündeme gelen İnşaat Mühendisi ve İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Kurucu Başkanı Keramettin Gençtürk ile hem o dönemi hem de büyük yıkımlara yol açan Kahramanmaraş depremlerini konuştuk. Gençtürk, hem yıkılan binalardaki yanlışları, hem çok fazla can ve mal kaybının sebeplerini hem de yapılması gerekenleri Bağımsız Kocaeli’ye anlattı.

“KOCAELİ DEPREMİNDEN 2 BUÇUK KAT FAZLA”

Kocaeli depremiyle Maraş depremleri arasında nasıl bir fark var?

Deprem, büyük bir deprem. Kocaeli depremini yaşadım. Kocaeli depreminin hem alan açısından, hem yıkılan bina açısından hem de insan açısından 2 buçuk katı kadar. Çok kötü bir tablo ile karşı karşıyayız. Türkiye bunu aşar diye düşünüyorum. Türk insanı çok büyük dayanışma içerisinde. Büyük bir ders oldu. Tabi kaçıncı ders. Düzce depreminden sonra sosyal medyada ironi yaptım ‘şu depremleri seviyorum’ diye. 6 büyüklüğünün altındaki depremleri seviyorum, 6 ayda bir gündeme getiriyorum, ehemmiyetini, önemini karşılamak açısından bize tokat atıyor dedim ama bu fazla tokat oldu; tokat değil yumruk oldu. Tokadın üzerine geçti.

“HEM VATANDAŞTAN PARA ALDIN HEM DE CANINI ALDIN”

(Gözleri olarak) Çok kötü oldu. 99 depremini yaşadım. İnsanlar feryat ediyordu ama kızıyorum da biliyor musun? Hükümetlere kızıyorum. Ya kardeşim 99’dan 23 sene geçti sonrasında Van’ı, Düzce’yi, Malatya’yı, İzmir’i yaşadık akıllanmadık ya. Gittik burada öldük ya. İmar barışı diye saçma sapan bir şey yaptık. Sakat binayı affettik ya. “Sakat binanın yıkılması halinde sorumluluk yapı sahibine aittir” diyor. Böyle bir şey olabilir mi? “Ben affediyorum yapınızı, sorumluluk yapı sahibine aittir” diye madde var. Böyle bir şey olabilir mi? Hem vatandaştan para aldın hem de canını aldın ya. Bu olamaz. Buna isyan ediyorum.”