Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İşçinin yıllık izni hiç olmuş!

Sayıştay denetçileri Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 62 işçinin yıllık iznini kullandırmadığını, bunun yerine usulü aykırı olarak ücret ödemesi yaptığını tespit etti. Raporda ‘İşveren olarak kurum yönetimlerine düşen görev çalışanların anayasal haklarının kendi rızalarıyla bile olsa ihlaline yol açan bu uygulamaya izin vermemektir’ denildi.

Sayıştay denetçileri Kocaeli Büyükşehir

Ugur Enc profilKocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde kadrolu işçilerin çoğunluğunun yıllık izinlerini kullanmayıp biriktirdiği ve biriktirilen izinlerin emeklilik aşamasında toplu izin ücreti ödemelerine dönüştürüldüğü tespit edildi. Sayıştay denetçileri tarafından yapılan incelemede; belediyedeki kadrolu İşçilerin geçmişten bu tarihe kadar kullanmadıkları izinlerinden dolayı, emekli veya yaş dışında diğer şartları taşıması nedeniyle ayrılan 62 kadrolu işçiye 2020 yılında 1 milyon 273 bin 788,91 TL toplu izin ücreti ödendiğini belirtti.

ANAYASA’YA AYKIRI

Denetçiler, “İşçi yıllık izin hakkından feragat edemez. İşveren olarak kurum yönetimlerine düşen görev çalışanların anayasal haklarının kendi rızalarıyla bile olsa ihlaline yol açan bu uygulamaya izin vermemek olduğundan, yıllık izinlerin kanunun öngördüğü şekilde kullandırılması sağlanmalıdır” ifadelerine yer verdi. Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesi’nin konusu dışında hükümler içerdiğini de belirten denetçiler, Sosyal Denge Sözleşmesi’ne, sosyal denge tazminat tutarının tespit edilmesi dışında hükümler konulmasının anılan mevzuat hükümlerine aykırı olduğu düşünülmektedir.