Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İşte İstanbul’da 7.5 şiddetli depremde Kocaeli’nin en kötü senaryosu!

2021 yılı AFAD ve Kocaeli Valiliği tarafından hazırlanan İRAP raporunda İstanbul merkezli meydana gelebilecek depremin Kocaeli’ye olabilecek etkileri senaryolaştırıldı.

2021 yılı AFAD ve
Nazim Ozgun Erbulan 1

2021 yılında AFAD ve Kocaeli Valiliği tarafından hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında valiliğin ev sahipliğinde her yıl toplantı yapılıyor. Son toplantıda konuşan Vali Seddar Yavuz, 11 Ocak 2023 yılında yaptığı toplantıda, eylemlerin yüzde 31.1’inin gerçekleştirildiğini bildirdi. Vali Yavuz, “Unutulmamalıdır ki afetler meydana gelmeden önce yapılan afet risklerini azaltma çalışmaları, afetler meydana geldikten sonra oluşabilecek kayıp ve hasarı en az 7’de 1 oranında azaltmaktadır” dedi.

İZMİT KARTEPE NASIL ETKİLENİR?

Raporda, İstanbul Adalar kolunda meydana gelebilecek 7.5 şiddetinde depremde ‘en kötü’ deprem senaryosu çalışması yer aldı. Kocaeli’nin ilçeleri ayrı ayrı değerlendirilirken depremde İzmit-Kartepe’de alanın tamamının etkileneceği ve bu alandaki sıvılaşma etkisinin görüleceği öngörüldü. Yapılmış, yapılmakta ve planlanan çalışmalarla ilgili “Kartepe bölgesinde yeni deprem yönetmeliğine uygun binaların yapılması, yapıların kat adedinin az ve yatay mimarinin uygulanması, Kocaeli Üniversite Hastanesi’nin zemin kısmına deprem izolatörlerinin kurulması olduğu belirtildi. Tahmini sebeplerle ilgili olarak ise Aktif fay zonuna yakın olması, 1999 Marmara depremi Öncesi yapılan eski ve yorgun binaların varlığı, gevşek alüvyon zemin koşulları, alüvyon kalınlığının fazla olması ve zemin koşullarının sıvılaşmaya müsait olması, çok katlı binaların yoğunlaştığı bir bölge olması, eski yapı stoğu olduğu” ifadeleri yer aldı.

BAŞİSKELE GÖLCÜK NASIL ETKİLENİR?

Başiskele Gölcük’e etkisi olarak kıyıya yakın kuzey kesimlerinde yapıların hasar göreceği öngörüldü. Yapılan, yapılmakta olan ve planlanan önlem çalışmaları hakkında bilgiye yer verilmezken iki ilçede olabilecek depremin etkisinin sebepleri aktif fay zonuna yakın olması, 1999 Marmara depremi öncesi yapılan eski ve yorgun binaların varlığı, heyelan riski taşıyan bir bölge olması ve gevşek alüvyon zemin koşulları olduğu belirtildi.

DİĞER İLÇELER NASIL ETKİLENECEK?

Darıca, Derince Havzası, Dilovası, Çayırova, Gebze’ye mevcut etkisi bölgenin tamamının etkileneceği yönünde olduğu rapora yansıdı. “Bölge, nüfus yoğunluğunun ve sanayi tesislerinin fazla olduğu bir alan durumundadır. Enerji hatları ile tehlikeli madde üreten tesisler de bu bölgede yer almaktadır” ifadelerine yer verilirken sebepleri ile ilgili “Aktif fay zonuna yakın olması, gevşek alüvyon zemin koşulları, çok katlı binaların yoğunlaştığı bir bölge olması, kritik tesislerin yoğunluğu” ifadelerine yer verildi.