Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İşte Kocaeli’nin yabancı raporu

Kocaeli Valiliği, İl Göç Kurulu Uyum Toplantısı’nda Kocaeli’de yaşayan ve geri gönderilen yabancı uyrukluların sayıları paylaşıldı.

Kocaeli Valiliği, İl Göç

Özgun imzaKocaeli Valiliği, İl Göç Kurulu Uyum Toplantısı bugün Valilik Akçakoca Toplantı salonunda gerçekleştirildi. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, vali yardımcıları, İl Göç İdaresi Müdürü Mehmet Kavuk, il müdürleri ile birim müdürleri katıldı. Toplantıda göç ve düzensiz göç ile ilgili bilgiler paylaşıldı.

Mehmet Kavuk“5.3 MİLYON YABANCI BULUNMAKTA”

İl Göç İdaresi Müdürü Mehmet Kavuk, yaptığı sunumda şu ifadelere yer verdi;“ Türkiye’de göç yönetimi kanun kapsamında düzenli, düzensiz, uluslararası koruma ve uyum olmak üzere dört ana başlıkta yönetilmektedir. Ülkemizde yaklaşık olarak toplamda 5.3 milyon yabancı bulunmaktadır. Bunların yaklaşık 3.7 milyonu Suriye uyruklu, 1.4 milyonu ikamet izniyle kalan yabancılar, 321 bin 735 kişiyse diğer uyruklu koruma altındaki yabancılardan oluşmaktadır.

KOCAELİ İKAMET İZNİ OLAN 14 BİN 684 YABANCI VAR

Kocaeli’de aktif ikamet izniyle toplam 14 bin 684 yabancı ikamet etmektedir. Bu yabancıların büyük bir çoğunluğu 9 bin 152 kişiyle kısa dönem ikamet izniyle kalan yabancılardır. İlçelere göre dağılımda İzmit ilçesinde 3 bin 326, Başiskele ilçemiz 2 bin 295, Gebze ilçemiz 2 bin 225 kişiyle en yoğun ilçelerimizi oluşturmaktadır. Suriye 2 bin 289, Azerbaycan 985, Kuveyt 930 kişiyle en yoğun uyrukları oluşturmaktadır.”

“917 YABANCI ULUSLARARASI KORUNMA BAŞVURUSUNDA BULUNDU”

Düzensiz göçmen yakalamalarında 2021 yılı aynı dönem ile 2022 aynı dönem karşılaştırması yapıldığı yakalamalarda yüzde 57 oranında artış sağlandığı görülmektedir. 2022 yılında ilimizde 6 insan ticareti mağduru tanımlaması yapılmıştır. 127 refakatsiz çocuk tespiti yapılarak ilgili müdürlüğe teslim edilmiştir. 917 yabancı ilimizde uluslararası korunma başvurusunda bulunmuştur. İzmit ilçemiz 327, Gebze 147, Darıca ilçemiz ise 79 kişiyle en yoğun ilçelerimizi oluşturmaktadır. Kocaeli’de 24 Eylül 2019 tarihi itibariyle geçici koruma il kayıt işlemlerine tamamen kapatılmıştır.”

“BİRÇOK ARKADAŞIMIZ ZAMAN ZAMAN YANLIŞ DEĞERLENDİRMELER YAPIYOR”

Vali Yavuz, “Geri göndermeme yükümlülüğü var. Zorla ülkenizden bir taraflara gönderemezsiniz. Gönderirseniz uluslararası hukuk açısından sorun söz konusu. Kamu kurumlarının biraz daha terminoloji bilmeleri için yaptırıyorum. Yoksa bu kadar uzun slayt yaptırmama gerek yok. Terminoloji bilmeden hukuk bilinmez. Dikkatle dinlerseniz bir yerde konuşursanız en azından genel kültürünüz ve bilginiz oluşur ki bu basın mensupları için de böyle. Birçok arkadaşımız zaman zaman yanlış değerlendirmeler de yapıyor” dedi.

“KOCAELİ’DE 56 BİN 607 SURİYE UYRUKLU VAR”

Kavuk sunumun devamında yaptığı açıklamada, “Kocaeli’de 56 bin 607 geçici koruma kapsamında Suriye uyruklu yabancı bulunmaktadır. 2018 yılından itibaren Suriye uyruklu yabancıların sayısının yatay bir seyir izlediği görülmektedir. Gebze 14 bin 162, Darıca 10 bin 334, İzmit ilçemiz 5 bin 782 kişiyle en yoğun ilçelerimizi oluşturmaktadır. İlimiz de dahil olmak üzere 30 ilde 20 bin kişi kapasiteli geri gönderme merkezi bulunmaktadır. 2022 yılı itibariyle ilimizde ve bölge illerimizde 4 bin 389 kişi yakalanmış ve müdürlüğümüze diğer illerden sevk edilen yabancılarla birlikte toplam 5 bin 126 kişi sınır dışı edilmiştir.” dedi.