Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İSU ihale yapmaktan aciz!

İSU Genel Kurulu bugün gerçekleştirildi. Genel kurulda konuşan CHP’li Engin Taşdemir İSU’nun bütün işleri taşerona yaptırdığını, şirketin ihale yapmaktan bile aciz olduğunu söyledi.

İSU Genel Kurulu bugün

İSU Genel Kurulu bugün gerçekleştirildi. Genel kurulda konuşan CHP’li Engin Taşdemir tahmini bütçeyle ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “İçme suyu konusunda ve diğer birçok altyapı çalışmalarında Kocaeli halkına yapmış olduğunuz çalışmalardan ötürü tüm İSU çalışanlarına teşekkür ediyorum. Yapılan bu genel kurulunda Kocaeli için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Sayın başkan öncelikle bu genel kurulun sürekli meclis toplantıları ile aynı gün yapılıyor olmasını çok doğru bulmuyoruz.

KİRALIK ARAÇLAR

İSU gibi ciddi bir kurumun, belediye meclis toplantısı ile aynı gün ve hemen peşine yapılıyor olması, bu genel kurulun verimsiz olmasına sebebiyet vermektedir.  Zaten büyükşehir meclis gündeminde onlarca madde görüşüyoruz, hemen alelacele o yoğunluğun üstüne bu toplantının yapılıyor olmasına bir anlam veremiyoruz.  Gelelim İSU’nun 2021 bütçe ve performans programına, sayfa 11’de kiralık araçlar var. 37 araç İSU ya ait fakat 344 araç kiralık. 2021 yılında 60 milyon TL kiralık araçlar için ayrılmış

144 BİNEK ARAÇ VAR

İSU gibi bir kurumun sahada sürekli ihtiyacı olan vidanjör, su tankeri ve kuka gibi araçları kiralıyor olmasını anlamış değilim.  Sürekli bu binek araçlar konusunu dile getiriyorum. 144 tane binek araç kiralanıyor. Bunlar ile ilgili performans programında bir gösterge konulması gerekirdi. Mesela sayın genel müdürden bugün burada şunu beklerdim. ‘Ya Engin bey siz hep kiralık araçları eleştiriyorsunuz ama, bakın biz bu araçları çok efektif kullanıyoruz. Örneğin geçen yıl bir araç 100 bin km yapıyordu, bu yıl 150 bin km yol yapmış. Kiralık olmasaydı şu kadar lira kurum zarara uğrardı’ diye bir açıklama yapmanızı beklerdim. Ya da bu konuda bir göstergeyi Performans Programına koyabilirdiniz. Ama maalesef yok.

SAYI DÜŞÜRÜLMELİ

Değerli arkadaşlar Performans Programı’nı incelediğimizde sayfa 20’de, Kayıp su oranı P.G 1.4.1’de 2019’da yüzde 30, 2020 yüzde 30 ve 2021’de hedef yüzde 29. Yıllardır alt yapı için milyonlarca lira para harcanmasına rağmen hala yüzde 30’larda kalınması ve hedefin hala %29 olarak belirlenmesi üzerinde düşünülmesi gereken bir durum. Sayfa 26’da Yenilenebilir enerji sistemleri ile ilgili olarak GES hedefi 2021’de 4 adet olarak görünüyor.  Bu sayı mutlaka artırılmalı ve önemsenmelidir. Özellikle Güneş Enerji Sistemine hem İSU hem de büyükşehir olarak gereken hassasiyeti göstermeliyiz.

BARAJLARIN DEPREM DURUMU NE?

Sayfa 34’te satın alma ve ihale ile ilgili göstergede Mal ve Hizmet Yapım İşlerinin İhale yönteminde 2021 yılı için E-İhale hedefi yüzde 40 hedef konmuş. Bu oran çok düşük. Kesinlikle E-ihale şeklinde tüm ihalelerin yapılması gerekmektedir. Diğer önemli konulardan biriside şudur; Mesela yakın süre içerisinde Van’da, Elazığ’da ve en son da İzmir’de depremler meydana geldi. İki tane büyük barajımız var. Yuvacık ve Namazgah… Bunların depreme dayanıklılığı ne durumdadır? Bunları bugün bu genel kurulda konuşmamız gerekiyor.  İlimiz deprem kuşağında yer alıyor. Bu konuda bir çalışmanız var mı? Öğrenmek istiyoruz.

TEMİZLİK SU İLE OLUR

Yine bazı illerde geçtiğimiz günlerde dere yataklarının taşması sonucu vatandaşlarımız vefat etti. İlimizde menfezler zaman zaman birçok yerde tıkanıyor. Bunlar ile ilgili bir çalışmanız var mı? Bütün bunlar Performans Programında olmayabilir ama bugün bu genel kurulda bunları konuşuyor olmamız gerekiyor. İSU’nun laboratuvarlarında içme suyu analizleri yapılıyor. Orada birçok kimyager arkadaşlarımız çalışıyor. Mesela size bir öneri sunayım şimdi, Okullarımızın dezenfektan ihtiyacını İSU bu labaratuvarlarda hazırlasa ve bunu ücretsiz olarak kurumlarımıza verse iyi olmaz mı? Sayın başkan, billboardlardaki afişlerinizde sürekli TMM’mı diyorsunuz. Bana göre güzel bir afiş fakat TMM’nın açılımındaki en önemli slogan Temizlik değil mi? Temizlik de SU ile olur.

İHALE YAPMAKTAN ACİZ

Biz bu mali tabloya baktığımızda 2021 yılında SU kullanımında bir indirim göremiyoruz. Bari bu pandemi sürecinde bir su indirimine gitseniz de vatandaşlarımız birazcık da olsa rahat nefes alsa iyi olmaz mı? Diğer önemli konulardan biride yapılan ihaleler Şunu sormak istiyorum; ‘İSU ihale yapmaktan başka ne işe yarıyor?’ Bakınız son 3 yılda doğrudan teminleri saymıyorum sadece açık ihale sayısı 142 tane.  İhale durumlarını inceliyoruz. İSU neredeyse ihale yapmaktan bile aciz.

BÜTÜN İŞLER TAŞERONA

Kocaeli İli Darıca İlçesi İçme Suyu, Kanalizasyon ve Yağmursuyu Hatları Bakım, Onarım ve Yenileme İşi ihalesi. 29 firma katılıyor ihaleye. Karlı iş yani. Herkes koşuyor. 12 milyon 186 bin lira yaklaşık bedel belirleniyor ancak en yüksek teklif. 9 milyon 381 bin lira oluyor. İşi 7 milyon 835 bin liraya özel bir firma alıyor. İSU yaklaşık bedel belirlemede bile ciddi bir hata yapıyor. Bunun gibi onlarca ihale mevcut. İSU içme suyunu taşerona yaptırıyor. İSU kanalizasyonu taşerona yaptırıyor. İSU su deposunu taşerona yaptırıyor. Hat deplasesini bile taşerona yaptırıyor.

KUL HAKKI DEĞİL Mİ?

Nasılsa müteahhitlerde sürekli taşerona iş vermiyor mu? İSU dan alınan işler alt taşeronlara veriliyor. Madem bütün işler ihale edilecek İSU’da neden yüzlerce kimse çalışıyor? Bu şekilde bir kurum yönetmek doğru değil. İSU kendi işini kendi yapabilmeli. Ekipmansa alalım, iş makinesiyse alalım Yeter ki taşeron firmalara muhtaç olmayalım Taşeron firmalar yüz binlerce lira kar sağlayarak yapıyor bu işleri. Bu kar vatandaşın cebinden çıkıyor. Kul hakkını sırf iş bilmezliğinizden dolayı taşeronla kar payı olarak ödüyorsunuz. Bir de Çayırova ilçesi Fatih Caddesi ile ilgili bir örnek vermek istiyorum. Örneğin Fatih Caddesi’nin başlangıç kısmında bir alt yapı sorunu çıkınca komple caddenin tamamının suyu kesiliyor. Bu tip caddelerde aralara vanalar koymuş olsak, sanırım komple caddede yaşanan su kesintisini çözmüş oluruz. Bu konuda bir çözüm üretirsek iyi olur kanaatindeyim.

ELEŞTİRİLERE RAĞMEN ‘EVET’

Sonuç olarak şunu belirtmek isteriz, İSU, büyükşehir belediyesinden sonra bütçesi en yüksek olan kurum. 1.316.466.000-TL gibi ciddi bir bütçesi var. Her yıl yaklaşık 1 katrilyon bütçe onaylıyoruz. Bu bütçe ile Kocaeli de alt yapı sorunun kalmaması gerekiyor.  Fakat hala bir yağmur yağdığında birçok ev ve iş yeri sular altında kalıyor. Ben sayın genel müdürden ve sayın başkandan bugün burada şu sözü net bir şekilde duymak istiyorum. ‘Bundan sonra yağmur yağdığında hiçbir vatandaşımız zarar görmeyecek’ Bunu söyleyebiliyor musunuz? Önemli olan budur. Değerli arkadaşlar CHP grubu olarak yapıcı muhalefet anlayışımız gereği, İSU’nun 2021 yılı bütçesi ve performans programı ile ilgili eleştirilerimizi yapmamıza rağmen evet oyu vereceğimizi belirterek yüce meclisi saygıyla selamlıyorum.”