Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İzmit Belediyesi yıllık izinleri vermemiş!

Sayıştay denetçileri İzmit Belediyesi’nde işçilerin 15 bin 684 gün birikmiş yıllık izni bulunduğunu tespit etti.

Sayıştay denetçileri İzmit Belediyesi’nde

Ugur ENC minSayıştay 2019 raporlarında İzmit Belediyesi ile ilgili çarpıcı bilgiler yer aldı. Belediyede çalışan 171 işçinin toplam 15 bin 684 gün yıllık izninin biriktiğini belirten Sayıştay denetçileri söz konusu biriken izinlerin belediyeye maddi yük oluşturduğunu ve bir idari ceza ile de karşı karşıya gelinebileceğini belirtti.

ANAYASA’DA DÜZENLENMİŞ HAKLAR

Sayıştay raporunda şu ifadeler yer aldı: “Kurum tarafından (İzmit Belediyesi) 4857 sayılı Kanun kapsamında çalışan işçilerin yıllık izinlerinin düzenli bir şekilde kullandırılmadığı, kurum bünyesinde çalışan 171 işçinin toplam 15684 gün kullanılmamış yıllık izni bulunduğu tespit edilmiştir. Anayasa’nın 50’nci maddesinde; dinlenmenin çalışanların hakkı olduğu ve ücretli yıllık izin hakları ve şartlarının kanun ile düzenleneceği ifade edilmiştir.

FERAGAT EDEMEZLER

…işçiler yıllık izin haklarından feragat edemezler. İşçilerin emekli olduklarında veya herhangi bir şekilde iş akitleri sona erdiğinde mevzuat hükümleri gereği yıllık izin hakları ücrete dönüşmektedir. Yıllık izin karşılığı yapılacak olan bu ücret ödemesi de işçinin son ücreti üzerinden olacağı için işçinin eline çok yüksek miktarlarda ücret geçebilmektedir.

İDARİ PARA CEZASI

Belediye idari para cezası ile karşı karşıya kalabilecektir. Ayrıca biriken yıllık izin sürelerinin ücrete dönüşmesi halinde idare açısından çok yüksek miktarlarda ödeme yapma durumu ortaya çıkacaktır. Kurum tarafından; işçilerin anayasal olan dinlenme ve yıllık ücretli izin haklarının düzenli bir şekilde kullanması sağlanmalı ve böylece kurumun kullanılmayan yıllık ücretli izinler nedeniyle büyük bir borç yükü altına girmesi engellenmelidir.”

Söz konusu izinlerin büyük bir bölümünün AKP döneminde, İzmit Belediyesi eski Başkanı Nevzat Doğan’ın bilgisinde ödenmediği öğrenildi.