Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İzmit esnafı kiralara isyan etti

İzmit Kent Merkezi Ticari Dayanışma Derneği’nin çağrısıyla esnaflar İzmit’te yaşanan fahiş kira artışlarına tepki gösterdi. Esnaf, artışlar nedeniyle zorlandığını duyurdu.

İzmit Kent Merkezi Ticari

Özgun imzaGeçen yıl haziran ayında alınan kararla konut kiralarında artış oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmış, bazı mülk sahipleri yapılan sınırlandırmayı kiracıyı çıkararak çözmeye çalışmıştı. Bu karar kapsamına işyerlerinin dahil edilememesi fahiş kira artışlarının önünü açtı. Yapılan zamlar nedeniyle İzmit esnafı, İzmit Kent Merkezi Ticari Dayanışma Derneği (İKM)’nin çağrısıyla bugün Fethiye Caddesi’nde bir araya geldi. İKM Başkanı Murat Öztürk tarafından yapılan açıklama sonrasında Fethiye Caddesi esnaflarından Avukat Feyza Sarıbay Olgaç kiracı hakları ile ilgili bilgiler verdi.

ESNAFI YALNIZ BIRAKMADILAR

Murat OzturkSiyasilerin, Sivil Toplum Kuruluşu yöneticileri ve esnafın ilgi yoğun ilgi gösterdiği basın açıklamasında İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Dilek Yalçın, CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Yıldız, Saadet Partisi İl Başkanı Zafer Mutlu, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, DİSK Bölge Temsilcisi Vedar Küçük, Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Kooperatifi Faruk Demir, CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar, CHP İlçe Başkanları, CHP İl Gençlik kolları Başkanı Zeki Karakadılar ve esnaf katıldı.

“BİZ BUNLARI ÖDEYEMEYİZ”

12 bin liralık kira bedellerinin 45 bin liraya kadar çıktığını ifade eden İKM Başkanı Murat Öztürk şu ifadelerde bulundu; “Kira artışları fahiş oranlardan gerçekleşiyor. Çarşı üzerinde Hasan arkadaşımızın 22 bin lira kirası varken şu an dükkân sahibi 45 bin lira kira istiyor. Bizim bunları ödeme şansımız yok. Bu anlamda devlet büyüklerimizden yardım istiyoruz. Biz bunları ödeyemeyiz. Hukuki anlamda bize destek verecek yöneticilerimiz var. Her türlü desteği bize sağlayacaklardır. Dükkân satışlarından kaynaklan sorunlar var.

“KİRA ARTIŞLARI VATANDAŞA DA YANSIR”

Yabancı uyruklu vatandaşların aldığı dükkanların fiyatları yükseltilmekte. Biz dükkan sahipleri ile anlaşma yoluna varmak istiyoruz. Konuşuyoruz ama anlaşma şansımız yok. 30 bin lira 40 bin lira olan kira bedellerini 80 bin liraya, 100 bin liraya çıkarmak istiyorlar. Zorlanıyoruz. Hakkımız var. İzmit esnafları olarak Türkiye’de bir ilki yapıyoruz. Diğer illere de yayılmasını istiyoruz. Dükkanlarımıza yansıyacak olan kira artışları halkımıza da yansıyacaktır. Bu anlamda halkımızdan da destek istiyoruz.”