Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İzmit için çılgın kanal projesi teklifi!

Kanal İstanbul projesi tartışılırken Yusuf Halaçoğlu’ndan İzmit’i de kapsayan çılgın bir teklif ortaya atıldı

Kanal İstanbul projesi tartışılırken

Eski milletvekili, Türk Tarih Kurumu eski başkanı Yusuf Halaçoğlu, Kanal İstanbul projesi yerine daha önce de gündeme gelen, eleştirilere de neden olan Sakarya Nehri-Sapanca Gölü-İzmit Körfezi’ni bağlayan kanal önerisini gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kanal İstanbul’un inşa edileceğini açıklamasıyla başlayan tartışmalar sürüyor. Bir dönem MHP’de, İYİ Parti’de siyaset yapan eski milletvekili, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu‘dan Kanal İstanbul’a karşı alternatif bir proje önerisi geldi.

“OSMANLICIYSANIZ BUYURUN”
Halaçoğlu, Twitter hesabından yaptığı iki ayrı paylaşımla önerisini şöyle dile getirdi: “Evet Kanal İstanbul konusunu yazmak farz oldu. Şayet bu kanalı oradan açarsanız, şu problemler çıkar. 1.Stratejik olarak Trakya’nın savunulması, 2. Vatikan gibi Rum Patrikhanesi’ne Ekümenik sahası açılması. Gelin bu projeyi Sakarya Nehri, Sapanca Gölü ve İzmit Körfezine kaydırın. Ayrıca yap işlet devretle yaparsanız Boğazı yabancıya teslim edersiniz. Köprü ve otoyol gibi geçerken devlet de ödeme yapar. Bu ekonomik krizde devletçe yapmak zor. Ama Kanuni döneminde planlanan güzergahı seçerseniz daha ekonomik olur ve rantı önlersiniz. Osmanlıcıysanız buyurun.”

SOKULLU’NUN ÖNERİSİ
Halaçoğlu’nun projesi aslında tarihle ilgili herkesin bildiği bir proje. Sokullu Mehmet Paşa’nın tarih kitaplarında “çılgın” olarak değerlendirilen ve döneminin çok ilerisinde üç büyük projesinden biriydi. Bu proje ilk defa 16. yüzyılın en önemli devlet adamları arasında yer alan ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde veziriazamlıkta yapan Bosna asıllı Sokullu Mehmet Paşa tarafından önerilmişti.