Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İzmit Körfezi’nin eski adını biliyor musunuz?

İzmit Körfezi’nde bir dönem ağlara en çok takılan deniz canlısı olan İstakoz antik kent Astakos’a ismini vermiş, para birimlerini süslemişti. Artan limanlar, kirlilik ve önlem alınmaması İstakoz nüfusunu etkiledi. Bugünlerde ağlara tek bir İstakoz takılsa, balıkçı bayram ediyor.

İzmit Körfezi’nde bir dönem

Uğur ENÇ minKocaeli İzmit Körfezi neredeyse Anadolu’da yaşam başladığı günden bugüne insanların önem verdiği bir yaşam alanı oldu. Farklı kültürler kentimizi farklı isimlerle andı. O isimler arasında en bilinenlerden biri de Astakos. Başiskele sahilinde kurulu olan ancak günümüze kadar ulaşan eserlerine pek rastlayamadığımız, var olan ve toprak altında kalan eserlerin ise korunmadığı Astakos’un ismi, İzmit Körfezi’nde o dönemlerde neredeyse deniz kumu kadar çok olan İstakoz’dan geliyor.

MİTOLOJİDE DE YERİ VAR

Bir efsaneye göre, güzeller güzeli Amazon Kraliçesi Olbya bir nedenle kentimize gelmiş ve İzmit Körfezi’ne hayran kalmış. Tabi o dönem hiçbir liman yok, doğa katliamına daha yüzyıllar var. Körfez el değmemiş bir güzellik… En güzel sahili seçtiğini düşünen Olbya Başiskele kıyılarına bir saray inşa ettirmiş. O dönemlerde Yunan tanrıları meşhur. Deniz tanrısı Poseidon da kıyılarına gelen güzellikten kendini alamamış. Olbya’ya aşık olmuş ve bu aşkın sonucunda Astakus isminde bir çocuk dünyaya getirmiş Olbya. Astakus büyümüş ve kendi ismini verdiği bir şehir inşa etmiş.

ASIL HİKAYE FRİGLER

Astakos isminin mitolojik hikayesi böyle. Gerçekliği en çok kabul gören hikaye ise şöyle; Trakya’dan göç etmek için yola çıkan Frigler ve Misyalılar İzmit’in ilk yerli halkı olarak biliniyorlar. Trakya’dan göç ettikleri yer; Başiskele. Burada büyük bir devlet kuruyorlar. O dönemde para bile basıyorlar. Bastıkları paranın bir yüzünde kent tanrıçası olarak kayıtlara geçen Olbya diğer yüzünde ise İzmit Körfezi’nde sürekli avlanan İstakoz simgesi yer alıyor. İstakoz o dönemlerde kentimiz için o kadar önemli bir geçim kapısı ki paraların üzerine bile simgeleri basılıyor.

ARTIK ÇOK ZOR BULUNUYUOR

Peki bugünlerde durum nasıl? İzmit Körfezi’nin etrafında onlar liman bulunuyor. Söz konusu bu limanlar sürekli olarak körfezin doğal yaşamına zarar veriyor. Bunun son örneği ise Derince Safiport’ta yaşanıyor. Milyonlarca metreküp dolgu malzemesi ile körfezi dolduran kurum, doğal yaşam alanlarına zarar veriyor. İzmit Körfezi’nde yıllardır süregelen tahribat o kadar büyük seviyelerdeki bir dönem kente adını veren İstakoz’dan eser kalmadı. Bugünlerde ağlara tek bir İstakoz takılsa, balıkçı bayram ediyor.

Astakos parasi