Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İzmit’e teleferik geliyor!

İzmit Belediyesi, İzmit için

SEBO min 3İzmit Belediyesi, İzmit için dev bir projeye kolları sıvadı. Uzun yıllardır İzmit’e kurulması istenen ancak bir türlü gündeme alınmayan teleferik projesi mecliste görüşüldü. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden yetki alınması için projenin İmar ve Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi oy birliğiyle kabul edildi.

Teleferik için şimdilik düşünülen hat Bağçeşme Şehitlik ve İzmit Milli İrade Meydanı ya da Doğu Kışla Parkı arası olarak açıklandı. Komisyonlar sonrası İzmit’e teleferik yapılıp yapılmayacağı belli olacak.

SÖZ VERMİYORUM AMA…

Konuyla ilgili konuşan Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet teleferik projesiyle ikgili şunları söyledi: “Teleferik kolay gibi değil. Ben söz vermiyorum ama bir teleferik çalışması yaptırdık. Ben görece geldiğimde İzmit’te teleferik yapılabilir mi diye bir araştırma yapmıştı . Bugüne kadar 10 yer incelendi. Onun raporu yeni elimize ulaştı. 2 yerde uygun lokasyon olduğu raporda yer aldı. Kamulaştırmaya da gerek olmadığı raporda ifade edildi.

KENDİNİ AMORTİ EDECEK

Ayrıca bu yatırımın 3 yıl içinde kendini amorti ettiği de raporda yer aldı. Önce bunun fizibilite çalışmasını yapacağız. Kente katacağı değerleri de göz ardı etmeyeceğiz. Çukurbağ bölgesinden tutun da bazı kazı alanlarının açılması için çalışma da başlattık. Bakanlık da bu çalışmaya sıcak bakmıştı. Pandemi girince arada kaldı. Görsel anlamda İzmit’e hizmet edecek güzel bir proje. Bu sebeple fizibilite çalışması çıktıktan sonra onaylarsanız bu projenin Stratejik Planına alınmasını isterim.”

TELEFERİK NEDİR?

Teleferik, birbirinden uzak iki yer arasında, havada gerilmiş olan bir ya da birkaç çelik halat üzerinde bağlanarak yol alan asılı taşıta verilen genel isimdir. İlk modern teleferiği 1834 yılında Alman Albert Klansthal yapmıştır. Klansthal, önceleri kullanılan kenevir halatların yerine, çelik kabloları teleferiğe uygulamakla bu düzenin taşıma gücünü artırdı. Böylece teleferikle insanları taşımak da mümkün olacaktı. Nitekim 1870 yılında, İngiliz Charles Hogson, teleferiği geliştirerek onu bugünkülere benzer bir duruma getirdi.

YÜKSEK ALANLARA ULAŞIM

Teleferik, ulaşımı güç yükseklikler arasında kurulur. Bir deniz ya da boğaz üzerinde mevcut olanları da vardır. Teleferiklerin kurulduğu yerler kara, demir ve deniz yoluyla ulaşımı çok zor ya da çok pahalı olan bölgelerdir. Böylesi bölgelerde belirli iki nokta arasında kurulan teleferik, insan ya da malzeme iletiminin gerçekleştirilmesinde kullanılır. İnsanların taşındığı teleferikler çelik halatlara asılı yolcu kabinlerinden oluşur. Genelde tek yöne ve tek halat dolaşımlı olan teleferik sistemleri iki ve daha fazla çelik halat ile de tasarlanmaktadır. Burada bir halat çekici diğer halat(lar) taşıyıcı halat görevi görmektedir.

TÜRKİYE’NİN EN UZUNU

Bazı maden ocaklarında da materyal taşımacılığı için teleferik sistemleri kullanılmaktadır. Dünyanın en uzun teleferiği olan Norsjö Teleferiği, İsveç’in Norsjö kentinde,Örträsk ve Mensträsk yerleşim birimleri arasında çalışır.1942 ‘de kurulan bu hattın uzunluğu 13,2 km’dir. Yolculuk süresi 1,5 saattir. Türkiye’nin en uzun teleferiği olan Uludağ Teleferiği, Bursa’dadır.Yıldırım’daki Teferrüç semti ile Uludağ’daki Sarıalanyaylası arasında 1963’te kurulmuştur. Kadıyayla istasyonundaki aktarma ile toplam 4766 metre uzunluğundadır. 374 m’lik rakımdan başlayan yolculuk, yaklaşık 20 dakika sonra 1634 m’lik rakımda sona erer. Bu teleferik aynı zamanda Türkiye’nin ilk teleferiğidir.