Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İzmit’in denetim raporu okundu

İzmit Belediye Meclisi’nde İzmit Belediyesi Denetim Komisyonunun hazırlamış olduğu 2020 yılına ait Denetim Raporu ile ilgili bilgi sunumu yapıldı.

İzmit Belediye Meclisi’nde İzmit

Sebahattin Aydınİzmit Belediye Meclisi’nin nisan ayı birinci oturumu bugün İzmit Belediye Meclis Salonu’nda Fatma Kaplan Hürriyet başkanlığında gerçekleştiriliyor. İzmit Belediyesi Denetim Komisyonunun hazırlamış olduğu 2020 yılına ait Denetim Raporu ile ilgili bilgi sunumu Fikret Hocaoğlu tarafından sunuldu.

HÜRRİYET’TEN SONRA KURULDU

Toplam 59 sayfadan oluşan rapor bugün gerçekleşen Nisan Ayı oturumunda Belediye Meclis Üyelerine sunuldu. Raporda ilginç bilgi ve tespitlere yer verildi. Buna göre İzmit Belediyesi’nin 2020 yılında doğrudan temin yoluyla iş alımlarının yasal limiti de aşarak 26 milyon 341 bin 663 TL olarak gerçekleştiği belirtildi. Daha ilginç olan ihalesiz, belediyeden doğrudan iş alan bu firmaların büyük bölümünün 31 Mart yerel seçimlerinden sonra, diğer bir ifadeyle İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in göreve başlamasının ardından kurulmuş olmasıydı.

DOĞRUDAN TEMİNLER GÜNDEMDE

Doğrudan teminle en yüksek miktarda iş alan ilk 3 firmanın da aynı şekilde 31 Mart seçimlerinden sonra kurulduğu görüldü. Bu firmalara bir yılda toplam 1 milyon 650 bin 230 TL ödendi. Raporun en ilginç bölümlerinden biri ise 28 Ocak 2020’de tescil edilen, 6 Şubat 2020’de ticari sicil gazetesinde kuruluşu duyurulan Mertaras Mühendisliğe, daha kurulmadan usulsüzce 11 Aralık 2019’da iş verildiği ve ödeme yapıldığı belirtildi. Aynı şirketin daha sonra toplam 9 kez iş aldığı ve belediyeye 672 bin 695 TL fatura kestiği görüldü.

“PARTİ REKLAMLARI DA BELEDİYEDEN KARŞILANDI”

Raporda dikkat çekilen hususlardan biri de Basın-Yayın ve Reklam harcamalarındaki artıştı. Halka hizmet giderlerinin de önüne geçen bu harcamalar arasında en dikkat çeken bölüm ise CHP’nin 97.kuruluş yıldönümüyle ilgili ilan parasının da belediyeye ödetilmiş olmasıydı. İzmit Belediyesi’nin CHP ilanları için şehrin çeşitli noktalarındaki panoları hem ücretsiz kullandırdığı, hem de baskı giderlerini karşıladığı görüldü. Reklam giderlerinde yine en çok iş alan firmalar 31 Mart seçimlerinden sonra kurulan PNR Baskı ile Arduç Reklam oldu. CHP’ye yakınlığı ile bilinen bu iki firmaya toplam 772 bin 73 TL ödeme yapıldı.

BENZEMEYEN HEYKELE 72 BİN TL FATURA

İzmit Belediyesi Denetim Raporunda esnaftan iş alınırken eşit davranılmadığına da vurgu yapıldı. Buna göre tespit edilen sadece iki yerel esnaftan 127 kez üst üste alışveriş yapıldı ve 478 bin 28 TL ödendi. AK Parti, MHP ve CHP’li üyelerin ortak imzalı Denetim Raporu’nda yerel basın yayın organlarıyla yapılan ilan-reklam işlerindeki eşitsizliğe de dikkat çekildi. Gazetelerle genelde yıllık 10 bin TL’lik ilan çalışması yapılırken sadece bir gazeteyle yıllık 65 bin TL’lik çalışma yapılması dikkat çekti. Seçim sonrası kurulan internet siteleriyle de yüksek miktarda iş yapılması dikkatlerden kaçmadı. Birçok detayı barındıran raporda Sanat Sokağı’na konulan ve Atatürk’e benzemediği için eleştirilen heykele 16 bin TL ve 56 bin TL değerinde iki kez fatura kesildiği, 30 Ekim 2020’de kesilen bir konser faturasının sözleşme bedelinden yüksek olduğu ve belediyenin bu parayı tahsil etmesi gerektiği, sahibinin kim olduğu bilinmeyen bir haber sitesinin kurulum masraflarının da belediyeden karşılandığı gibi bölümler bulunuyor.

“DOĞRUDAN TEMİNİ TAHMİN EDEMEDİK”

Denetim komisyonu raporu sonrası CHP Grup Başkanvekili Necat Çakır, raporun okunmasından sonra söz aldı. Çakır şöyle konuştu: “Tam üç ay denetim komisyonu hiçbir gün görevini aksatmadan çalıştı. Bir yeminli mali müşavir olarak konuşuyorum. İşim gücüm denetim. 17 bin tane belgeye bakacaksınız. Kıytırık birkaç tane kusur kabahat olacak. Ben her ay gidiyorum 12 aya birlikte baktık. Bunlardan birincisi doğrudan teminlerde yüzde 10 aşıldığı için tenkit yazdık. Yüzde 2 gibi bir yanılma var. Bu cironun içinde lafı olmaz. 5 Ekim 2019’da 2020’nin bütçesini yaptık. Bu bütçeyi yapanlar arasında ben de varım.

“İŞÇİ MÜDÜRÜMÜZ YOK”

Keşke bBütçenize dikkat edin, bir salgın geliyor. Doğrudan teminleri buna göre belirleyin’ deselerdi. İşte biz burada yüzde 20 yanılmışız. Biz 20 milyon tahmin etmişiz. 26 milyon harcamışız. Birim müdürleriyle ilgili işçi olan bir müdür yok. Hepsi devlet memuru.”