Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“İzmit’te engelli olarak yaşamak çok zor”

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nünde Sekapark’ın mimarı Talha Kös, İzmit’te engelli olmanın zorluğuna dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

3 Aralık Dünya Engelliler
3 Aralık Dünya Engelliler Günü‘nünde Sekapark’ın mimarı Talha Kös‘ün İzmit paylaşımı dikkat çekti. Kös, şunları söyledi: “İzmit’te engelli olmak. Aslında engellerin tamamı zihniyetlerde. Burada kast ettiğim zihinsel engelli olarak tabir edilen insanımız değil. Tüm şehirlerimizde ve İzmit’te engelli insanımızın yaşamında o kadar fazla zorluk var ki; sıralamaya başlarsam muhakkak eksik bir şeyler kalacak. Bu yüzden sadece meseleye dikkat çekmekle iktifa edeceğim. Bu konuda da büyük resme bakmamız şart.

YAYA ULAŞIM PLANI ŞART

Birincisi yaşadığımız kent insana göre tekrar dizayn edilmeli. Bu kentte yapılan her harcama, her çalışma bir bütünlük çerçevesinde ve insan odaklı ele alınmalı. Ulaşım çözümlerinde araçlar değil insan esas alınmalı. Bu yapılırsa zaten İzmit’te engelli de, çocuk da, yaşlı da herkes mutlu olur ve insanca yaşar. Mesela; Engelli rampası nasıl ve hangi ölçülere göre yapılır? Mesela, yaya ulaşım master planı ivedilikle gerçekleştirilmesi gerekir. İzmit’in tamamını kapsayan yaya ulaşım planı yapılması şarttır.

HEPİMİZ ENGELLİ ADAYIYIZ

Bekirpaşa da Kanlıbağ gibi eski mahallelerimizi düşünün; buralarda dik yokuşlar vardır. Bu yokuş bölgelerde yaşlısı, engellisi, çocuğu yıllar boyu çile çektiler ve bu hala devam ediyor. Peki, ‘’buraların doğal yapısı bu. Ne çözümler geliştirilebilir ki ‘’diye soranlar olabilir. Ben şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki; Bu ve bunun gibi yerlerde insanımız boşuna eziyet çekiyor. İnsanımızı bu eziyetlerden kurtaracak çözümler var. Özetle şunu söyleyeyim;
İzmit’te engelli olarak yaşamak çok zor. Engelli insanımız için yapılan tüm çalışmalar güzel, ama yetmez. Bu kenti, insanın yaşayacağı şekilde dizayn edersek engelli engelsiz herkes mutlu olur. Zaten hepimiz potansiyel engelli değil miyiz? Zaten; Bir saniyesine bile hakim olamadığımız bir yaşamda hepimiz bir engelli adayı değil miyiz? Ben önemli bir hususa birkaç satırla, sadece dikkat çekmek istedim. Yapabiliriz…”