Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İzmit’teki binaların son durumunu Hürriyet anlattı

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, deprem bölgesinden dönerek basın açıklaması yaptı. Hürriyet, yaptığı açıklamada İzmit’teki hasarlı bina verilerini paylaşırken “Belediyecilerin en çok zorlandığı şey askılardır. Göreve geldiğimizden beri bunları yaşıyoruz. Oradan aratırlar, bu arar, şu arar. Biz çok şükür vicdanım rahat olarak söyleyeyim 2019’dan beri çok dik durduk. Siyasi tepkiler, müteahhitlerden çok tepki aldık. ‘Fatma Başkan gelmeden önce yapıyorduk’ diyorlar, sevilmeyen hale geldik” ifadelerini kullandı.

İzmit Belediye Başkanı Fatma

Nazim Ozgun Erbulan 1SEBO İMZAİzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, bugün İzmit Belediyesi toplantı salonunda depremde yapılanları anlattı. Düzenlenen açıklamaya İzmit Belediyesi Başkan Yarımcıları da katılım sağladı. Hürriyet, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer yerdi; “Bu gece yine gideceğiz. Türkiye ne yazık ki zor bir süreçten geçiyor. Ciddi bir afet yaşadı bu ülke. Bu afetin yaralarını sarmak üzere bütün ülkenin ve vatandaşların tek yürek olduğu dayanışma örneği gösterdiği zor günler, bir o kadar kıymetli günler. İlk günden beri çalışma arkadaşlarımızla birlikte ne yapabiliriz, nasıl destek olabiliriz, dayanışma gücünü doğru yerlere öncelikli ve en hızlı nasıl hareket edebiliriz diye ilk andan beri alandaydık ve alanda olmaya devam ediyoruz. 7 noktada ekiplerimiz çalışmaya devam ediyor. Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay’a yoğunlaştık. Yerle bir olmuş yerler. Çok fazla insanımızı yitirdik, çok fazla insanımız bundan sonra hayatına yaralı devam edecek.

“ULAŞMAMIZ 18 SAATİ AŞKIN ZAMAN ALDI”

Gördükleriniz orada olanların yüzde biri bile değil. Gösterilebilenler onlar. İlk bir hafta çok zordu o bölgede. Suyun, elektriğin, ulaşımın, koordinasyonun, tuvalet, besin ihtiyacının, arama kurtarma ekiplerinin olmadığı bir hafta. Ne yazık ki koordinasyon nedeniyle zaman kaybedildiği, insanların göz göre göre öldüğü bir süreç yaşandı. Hala çadır ihtiyacı çok fazla bölgede. Biz, depremin ikinci günün sabahı ulaştığımızda hep bizi, hem iş makinelerimizi, hem de arama kurtarma ekiplerimizin ulaşması 18 saati aşkın zaman aldı. Yardımlarla ilgili çalışmalar, aşevlerimiz devam ediyor. Çadır kentlerimiz, yaşam alanlarımız, sosyal desteklerimiz devam ediyor. Süreç devam ederken biz bu arada kısa süreli zamanlarda gittik geldik. Ekiplerimiz buradaki organizasyon için çok iyi çalıştılar. İzmit ve Kocaeli’de müthiş bir güvenle herkes yardımlarını ulaştırmaya çalıştı. O yardımların doğru bir şekilde nakliyesini gerçekleştirip ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak ayrı bir organizasyon, emek işidir.

“İZMİT, KOCAELİ SANAYİ BÖLGESİ, AFETLER BURADA KUVVETLE MUHTEMEL”

99 depremini yaşamış bir kentiz. ‘Sizi en iyi biz anlarız’ diyerek çalışmalarımızı yaptık. Hem 99 depreminden ders almak ya da ders aldık mı almadık mı, devam eden süreçler, ne yaptık, ne yapmadık, ne yapmalıyız bunları kendi ölçeğimizde İzmit, Kocaeli ölçeği. Olası bir İstanbul, Marmara, İzmit depremi. Bununla ilgili de zaten 2019’dan beri afet yönetiminden tutun da imar planlarına kadar. Bu çalışmaları daha da hızlandırma, somut adım atma, ortak akıl yürütme ile ilgili çalışma yürütmek istedik. İzmit, Kocaeli sanayi bölgesi. Olası sanayi bölgesi kazası, endüstriyel afetler burada kuvvetle muhtemel. Gerekli kurallara uyulmazsa, yetki aşımlarından tutun da birçok kasti bilerek ya da bilmeyerek başımıza afetlerin geleceğini biliyoruz.

“BU DÜZENİ DEĞİŞTİRMEK GEREKİYOR”

Depremleri durduramayacağımıza göre deprem dirençli yaşam alanları oluşturmak, gereken tedbirleri almak, yapılması gerekenleri bilimin ışığında yapmak zorundayız. Güçlü bir inisiyatif almak gerekiyor. Bir düzen değiştirmek gerekiyor, bu cesaret isteyen bir şey. Yanlış giden düzenin bir parçası olmaktan kurtulup yeni kararlar, cesur kararlar, baskılara karşı direnmek gerekiyor. Bilimin ışığından gitmediğinizde, kanunlara, kurallara aykırı gittiğinizde deprem değil binalar öldürüyor. İzin veren kurumlar ki en başında belediyeler bunları denetlemezse, senin adamın benim adamın gibi ayrımlar yapılırsa sonuçlarını görüyoruz. Türkiye’nin çok daha büyük çapta konuşması gereken hem özeleştirisini yapması gereken hem de gerekirse sıfırdan başlıyormuşçasına sıfırdan imar etmek, deprem dirençli şehirlere nasıl çevirebiliriz gibi sorumluluklarımız var. Vatandaş dahil olmak üzere.

“SEVİLMEYEN HALE GELDİK”

Belediyecilerin en çok zorlandığı şey askılardır. Göreve geldiğimizden beri bunları yaşıyoruz. Oradan aratırlar, bu arar, şu arar. Biz çok şükür vicdanım rahat olarak söyleyeyim 2019’dan beri çok dik durduk. Siyasi tepkiler, müteahhitlerden çok tepki aldık. “Fatma Başkan gelmeden önce yapıyorduk” diyorlar, sevilmeyen hale geldik. İskan aşamasından ruhsat aşamasına bütün sonuçları yapmaya gayret gösterdik. Tüm Türkiye’nin işbirliğine ihtiyacı var. Deprem sonrası yaşanan kaos, kontrolsüzlük, koordinasyonsuzluk daha fazla iş birliğine ihtiyacımız olduğunu gösterdi. Yardımlar siyasete göre, kurumlara göre ayrıştı. Demek ki bizim daha fazla işbirliğine ihtiyacımız var. Çünkü bu koordinasyonsuzluk insanların ölümüne, açlıkla, soğukla mücadele etmesine neden oldu. İş makineleri ulaşmış olsa dahi kenarda tutup bir türlü enkaza sokmamak… Ekiplerimiz “ne yapalım” dedi. Ben de “çıkın AFAD sisteminden” dedim. Yardım çığlıkları vardı. En çok Kırıkhan’ı duymuştum.  “İlk ses duyduğunuz yerden girin” dedim. Kırıkhan’a Alman ekiple ilk biz girdik.

İZMİT’TE DURUM NE?

Önce gerçek durumumuz nedir, mutlaka analiz yapmamız gerektiğini düşündük. 2019’dan beri olası bir afette yaşanabilecekleri, neler yapıyoruz, yapmıyoruz hep konuştuğumuz konulardı ama son depremden sonra daha da hızlandırdık. Halen Marmara Depremi’nden kalan ağır hasarlı olup da yıkılmayan binalar var bu kentte. İzmit ölçeğinde orta hasarlı bina sayısı 242, ağır hasarlı 3. Biz göreve geldiğimizde ağır hasarlı bina sayısı 19’du. Biz zorlaya zorlaya valilik, büyükşehir kanalı derken 3’e indirebildik. Kaçak yapı sayısı 2016-2022 348, 2020-2022 arasında 220. Riskli yapı sayımız 79. Bu görünen. Güçlendirme yapılmayan yapı sayısı 242. Yapı kayıt belgesi ilçemiz sınırları içerisinde 4 bin 593. Çalışmaları yapıyoruz. Çok ciddi bir mali kaynak gerekli. Yaptığımız toplantının tüm katılımcıların Bilim Kurulu kurulması konusunda hem fikir oldu. Bilim kurulu konusunda çalışmalarımızı somut adımlarla devam ettireceğiz.  Herkes, tüm kurumlar kendilerine ait binaları elden geçirmeli varsa risk durumu kamuyla paylaşmalı. İzmit’in günlük nüfusu 1 milyon. Gündüz olduğunda farklı gece olduğunda farklı bir tablo ortaya çıkacak. Veri analizleri çok bilimsel bir şekilde ele alınması gereken verilerden bir tanesi.

“İZMİT’TE BİNALAR İÇİN MESLEK ODALARIN DENETİMİNİN GETİRİLMESİNİ SAĞLAMAK İSTİYORUZ”

Mutlaka binalarda belli periyodlarda denetlenmesi bu toplantıda çıkan sonuçlardan biri. Denetimi sağlayabilmek için muayene kartı sistemi düşünüyoruz. Çalışmayı başlattık, meclise sunmak için çalışma yürütüyor arkadaşlarımız. Kendi meclisimize getireceğiz. İzmit’te yapılacak binaların meslek odalarının denetiminin getirilmesini sağlamak istiyoruz ki ranttan ayrı bir denetim sağlanabilsin. Her şeyin mahalle özelinde planlanması ve buna uyulması gerektiğini düşünüyoruz. Mahalle bazında örgütlenme sağlamak istiyoruz. AKUT geleneğini tekrar hayata geçirip İzmit özelinde afet yönetim çalışması yapacağız. İzmit ciddi bir hasar almazsa birçok ilçemiz İstanbul’a yardım götürmenin lojistik merkezi olacak. Olası İstanbul depreminde tüm Kocaeli etkilendi hasar aldı, buna çalışılmalı. İzmit kent merkezinin gecikmiş dönüşümü ciddi ele alınması gereken, dönüştürülmesi gereken konulardan bir tanesi.”