Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kaçak kazı çalışmasında değirmen kalıntısı bulundu, bakanlık korumaya aldı!

Kandıra’da uzun bir süre önce özel mülkiyete ait olan bir arazinin fındık bahçesi içerisinde kaçak olarak yapılan kazı çalışmasında değirmen kalıntısı bulundu. Kültür Varlıklarını Korumu Kurulu, kaçak olarak yapıldığı jandarma ekipleri tarafından tespit edilen kazı sırasında çıkan değirmen kalıntısını korumaya aldı.

Kandıra’da uzun bir süre önce özel mülkiyete ait olan bir

ozel haberKocaeli’nin Kandıra ilçesindeki Yağcılar Mahallesi’nde uzun bir süre önce özel mülkiyete ait olan ve fındık bahçesi içerisinde bulunan bir arazide kaçak olarak kazı çalışması yapıldı ve bunun sonucunda da değirmen kalıntısı bulundu. Kazı çalışmasının kaçak bir şekilde jandarma ekipleri tarafından tespit edilmesi üzerine Kandıra Kaymakamlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığı harekete geçerek, durumu Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na bildirdi. Kurul almış olduğu kararla söz konusu kalıntıyı korumaya aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan kararda şu ifadelere yer verildi; “Kocaeli İli, Kandıra İlçesi, Yağcılar Mahallesi, 155 ada 2 Parselde yer alan, özel mülkiyete ait, tescilsiz, herhangi bir sit alanında bulunmayan taşınmaz üzerinde Kandıra Kaymakamlığı, İlçe Jandarma Komutanlığının 06.02.2024 tarih ve 26053061 sayılı yazısı istinaden alanda yapılan izinsiz/kaçak kazı sonucu tespit edilen değirmen kalıntısının tesciline ilişkin olarak; 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 6. Maddesine giren yerlerden olması nedeniyle anılan Kanun’un 7. Maddesi uyarınca korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesine, koruma grubunun KTVKYK’nın 05/11/1999 tarih ve 660 sayılı ilke kararı uyarınca 2. grup olarak, koruma alanının karar eki haritada gösterildiği şekliyle belirlenmesine, söz konusu yapının tapu kütüğünün beyanlar hanesine ‘2. Grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır’ şerhinin işlenerek güncel tapu kaydının iletilmesine, değirmen kalıntısının rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini hazırlatarak Kocaeli KVKBK’na sunulması gerektiğine, dosyasından yasal işlem yapıldığı anlaşıldığından şuç duyurusunda bulunulmasına gerek olmadığına, hukuki sürecin tamamlanmasından sonra kaçak kazı çukurunun ilgili müze müdürlüğü denetiminde kapatılmasına, çalışma sonrası hazırlanacak fotoğraflarla desteklenmiş raporun Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne iletilmesine, bu süreçte can ve mal güvenliği için gerekli önlemlerin mal sahibi ve belediyesince alınmasına karar verildi.”

 

Ekran goruntusu 2024 12 06 114904