Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Kandıra, Alikahya’nın kaderini paylaşabilir!”

Sekapark’ın mimarı Talha Kös, yeni çöp depo alanıyla ilgili çarpıcı ve teknik bilgiler verdi. Kös, Kandıra’nın Alikahya’nın kaderini paylaşabileceğini söyledi

Sekapark’ın mimarı Talha Kös,

SEBO min 151

Yeni çöp depo alanının Kandıra’ya yapılacak olmasının Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyyükakın tarafından açıklanması Kocaeli’nin gündemini uzun süredir meşgul ediyor. 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde AKP’den İzmit Belediye Başkan Aday Adayı olan şehir plancısı, Sekapark’ı yapan kişi olarak tanınan Talha Kös de yeni tesisle ilgili teknik detaylar paylaştı ve önemli uyarılarda bulundu.

“KOKU TESİSTEN DEĞİL DEPODAN GELİR”

Kös, tesisle ilgili şunları söyledi: Çöp tesisi üzerine malumunuz Kandıra’da düşünülen çöp tesisi üzerine her gün farklı bilgiler geliyor, bunun üzerine birkaç değerlendirmeyi takdirlerinize sunmak istiyorum. Düzenli depolama alanının en iptidai yöntem olduğunu tekrar hatırlatıyorum. Bir de kompost (katı atık tesisleri var) ve istenirse buna yakma tesisi de eklenebilir.
Düzenli depolama ve bu tesisler tamamen farklı üniteler. Mesela İZAYDAŞ’tan çıkan koku ve zehirli gazlar, bilinenin aksine yakma tesisinden değildir. Koku İZAYDAŞ’tan değil etrafındaki düzenli depolama alanından gelmektedir.

“TOZU HALININ ALTINA SÜPÜRMEK”

İZAYDAŞ’ın konumlandırıldığı bölge doğrudur, sıkıntı olan sonrasında oluşturulan düzenli depolama alanıdır. Şimdi Kandıra’da kamuoyunun önüne katı atık tesisinin ön plana çıkartılacağı bir çözüm getirilip, sonrasında etrafındaki araziye düzenli depolama yapılacaksa, Alikahya’daki sendromu Kandıra’da görme riskimiz vardır. Zira katı atık tesisi şu an için sadece Kandıra’ya gelen çöpün bir kısmının azalıp gübreye ve istenirse elektriğe dönmesini sağlar. Ama gelen çöpün tamamını bertaraf edemez. Ve tekrar söylüyorum, düzenli depolama; tozu halının altına süpürmekten başka hiçbir şey değildir. Tüm şehirler bu ilkel yöntemi terk etmenin planlarını yapmaktadır.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Çözüm; kalıcı bir atık yönetim planı oluşturana kadar, pansuman bir çözümden geçmektedir. Özetle söyleyeceğim şudur ki; Kompost ya da katı atık tesisinin yapılmasında bir beis yok, sonuna kadar destekliyorum. Bu tesisler çöpü azaltır ve sayılarının artması lazımdır. Ama şu an için tek başına bir çözüm değildir. Söz konusu, katı atık tesisinin, İZAYDAŞ’taki gibi düzenli depolamaya ambalaj olmayacağına dair inancım tamdır.”