Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kandıra’daki taş ocağı için sit alanı yeniden şekilleniyor

Kandıra Ağaçağıl ve Nasuhlar Mahallesi’nde Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı ile 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı sınırlarının revize edilmesine karar verildi. Söz konusu alanda , İzmit-Kandıra, Ağva-Kandıra-Kaynarca Yolu Köprü, Asfalt, Sanat Yapıları ve Toprak İşleri Projesi için kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi gündeme gelmişti.

Kandıra Ağaçağıl ve Nasuhlar

Özgun imzaKandıra Nasuhlar ve Ağaçağıl Mahalleleri mevkiinde bulunan kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi alan genişletmesi projesi kapsamında bakanlıktan Haziran ayında ÇED gerekli değil kararı çıkmış, 4 milyon 610 bin TL bedelli projenin dosyasında Kalyon Holding’e ait iletişim bilgileri yer alırken, proje için hazırlanan dosyada üretilen malzemenin tamamı İzmit-Kandıra, Ağva-Kandıra Kaynarca Yolu Köprü, Asfalt, Sanat Yapıları ve Toprak İşleri Projesi kapsamında kullanılacak olduğu belirtilmişti.

kandira karar 1“TERK EDİLECEKTİR”

“Hammadde üretim izin belgeli saha, İzmit-Kandıra, Ağva-Kandıra-Kaynarca Yolu Köprü, Asfalt, Sanat Yapıları ve Toprak İşleri Projesi için 5 yıl süre ile verilmiş olup, söz konusu saha sadece İzmit-Kandıra, Ağva-Kandıra-Kaynarca Yolu Köprü, Asfalt, Sanat Yapıları ve Toprak İşleri Projesi kapsamında kullanılacak olup, projenin tamamlanmasından sonra sahadaki üretim işlemleri sona erdirilip alanın rehabilitasyonu yapıldıktan sonra terk edilecektir” ifadelerinin yer aldığı dosyada ocak alanında rezerve yönelik yapılan kübaj hesabı sonrasında sahada 4 milyon 975 bin 584,103 metreküp işlenebilir kalker madeni olduğu tespit edildiği belirtildi. Proje kapsamında 1 milyon 500 bin ton kalker üretimi gerçekleştirileceği ifade edilen raporda proje kapsamında 38 kişinin istihdam edeceği de yer aldı.

“HER TÜRLÜ EMNİYET TEDBİRİ SAĞLANMALI”kandira karar

Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun söz konusu bölge hakkında kararı bugün Resmi Gazete’de yayınlandı. Yayınlanan kararda “Kandıra Ağaçağıl ve Nasuhlar Mahallesi mülkiyeti hazineye ait, Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 29.09.2022 tarih ve 4788 sayılı kararı ile 1. Derece Arkeolojik Sit Alanında bulunan ve 658 sayılı ilke kararı doğrultusunda Geçiş Dönemi Yapılaşma Koşulları belirlenen, Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 27.05.2021 tarih ve 5228 sayılı kararı ile sit sınırları güncellenen, Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 23.11.2021 tarih ve 5515 sayılı kararı ile bilimsel arkeolojik rapor ile birlikte ilgili Müze Müdürlüğü uzman raporunun Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda iletilmesine, kurul üyelerince alanda yerinde inceleme gerçekleştirilmesine, çalışmaların ardından konunun yeniden değerlendirilmesine karar verilen alana ilişkin Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü ekinde iletilen bilimsel arkeolojik rapor, ilgili müze müdürlüğünün 21.12.2021 tarihli uzman raporu ve Kocaeli Koruma Kurulu üyelerince yerinde yapılan incelemelerde söz konusu antik ocak sahasının yayılım alanı dikkate alınarak, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı sınırlarının ekte yer alan haritadaki şekliyle revize edilmesine, hazırlanan sit fişinin uygun olduğuna, alana ilişkin her türlü emniyet tedbirinin ilgili idarelerce sağlanmasına karar verildi”