Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Karamürsel Kızderbent’te taş ocağına HAYIR!

Kocaeli Karamürsel Kızderbent Mahalles’ne yapılması planlanan taş ocağına karşı çıkmak amacıyla bugün ‘Taş Ocağına Hayır’ kampanyası kapsamında açık hava konferansı düzenlendi. Prof. Orhan Kural maden şirketlerinin para kazanması amacıyla taş ocağının açılmasının kabul edilemeyeceğini dile getirdi.

Kocaeli Karamürsel Kızderbent Mahalles’ne

Kocaeli Karamürsel Kızderbent Mahalles’ne yapılması planlanan taş ocağına karşı çıkmak amacıyla Kızderbent Dayanışma ve Kalkınma Derneği tarafından bugün ‘Taş Ocağına Hayır’ kampanyası kapsamında açık hava konferansı düzenlendi. Devlet Su İşleri (DSİ) 1. Bölge Müdürlüğü tarafından Yalova’da Karadere sulama ve Kınalı içme suyu barajlarına malzeme temin etmek için Karamürsel Kızderbent Mahallesi’nde taş ocağı ve kırma eleme tesisi açılmak isteniyor. Kızderbent Dayanışma ve Kalkınma Derneği konuyla ilgili “Taş Ocağına Hayır” kampanyası kapsamında Prof. Dr. Orhan Kural’ın katılımıyla açık hava konferansı düzenledi. Konferansa katılarak halka açıklamalarda bulunan Prof. Orhan Kural, maden şirketlerinin para kazanması amacıyla bölgede taş ocağı açılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

EN KÖTÜ SEKTÖR

Kural’ın burada yaptığı konuşmada şu ifadeler yer aldı: “Orman Genel Müdürlüğü milyonlarca ağaç diktiği zaman ben yanlarındaydım. Güzel bir şey, alkışladık. Burada da bu kadar kınıyorum orayı. Bir defa buna dikkat edin. Ben şu anda İTÜ Maden Mühendisliği bölümünden sonra YÖK Madeni Geliştirme Vakfı’nda çalışıyorum. Şu anda ocaklar yüzde 10 kapasiteyle çalışıyorlar. Yüzde 10. en kötü sektör. Türkiye’nin en büyük taş ocağı Alp Dağları’ndadır. Şu anda durdurdular çalışması. Zaten doğası yok edilmiş vaziyette ve burada yeni bir yer açmak istiyorlar. Ne mantıksız bir şey bu?

KEŞKE BURADA OLUP ANLATSALAR

Keşke Devlet Su İşleri burada olsa da bize haber verse. Niye yeni bir ocağa ihtiyaç var? Bir defa altın madenciliğine karşı çıkmadım. Beni tenkit ettiler, ‘çünkü dedim altın buradadır’, memleket için hizmettir. Yalan söylediler siyanürle altın aranıyor diye, hayır öyle bir şey yok. Bakın Bergama’da yıllardır devlet kontrolüyle çalışılıyor ve Türkiye büyük bir kazanç sağladı ama altını değiştiremezdiniz. Altına diyemezsiniz ‘Sen burada olma, Konya’nın ovasına çık’ Bu değerli bir şeydi ve Türkiye’de altına çok para veriyorlar. O dönemde ben altını hep doğru olmak şartıyla orada çıkmasını savundum. O yüzden sen nasıl çevrecisin diyerek beni tenkit ettiler. Ama burada durum tamamen değişik.

HİÇBİR MANTIĞI YOK

Taş ocağı her an her yerde açılır. Nasıl bir iştir ki Devlet Su İşleri böyle bir şeye kalkışıyor ve burada daha ucuz olsun diye burada yeni bir ocağa izin veriyor. Hiç Devlet Su İşleri’nin yetkilisi var mı burada? Niye gelmediler? Gelsinler soralım nedir amaçları? Nasıl bir mantıksızlık anlamıyorum. Ne olacak, biraz daha ucuz olacak, para kazanacak mühendisler. Madencilik şirketi para kazanacak. Olmaz efendim. Hiçbir şekilde mantığı yok.”