Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kartonsan’daki ölüm meclis gündeminde!

Yaklaşık 2 ay önce Başiskele’de faaliyet gösteren Kartonsan fabrikasında bir işçi tır kasası ile kapı arasında sıkışarak hayatını kaybetmişti. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Yaklaşık 2 ay önce

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Darıca İlçe Başkanı Gökhan Aktaş, Darıca Belediyesi'nde Ak Parti torpiliyle işe alınan isimleri tek tek açıkladı.Yaklaşık 2 ay önce Başiskele’de faaliyet gösteren Kartonsan fabrikasında bir işçi tır kasası ile kapı arasında sıkışarak hayatını kaybetmişti. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu konuyu TBMM gündemine taşıdı. İlgili bakanlıkların cevaplaması istemiyle meclise bir soru önergesi veren Gergerlioğlu söz konusu olayla ilgili merak edilenleri de sordu. Gergerlioğlu’nun soru önergesinde şu ifadeler yer aldı: “Basında yer alan bilgide: ‘Geçtiğimiz 18 Ocak tarihinde Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde faaliyet gösteren Kartonsan karton firmasında bir iş cinayeti gerçekleşti. 41 yaşındaki Ahmet Çöl isimli yurttaş ne yazık ki, bu iş cinayetine kurban gitti. Fabrikada mevcut işlerini tamamladıktan sonra fabrikaya ait ambardan çıkış yaptığı sırada 01 AIC 964 plakalı sevkiyat TIR’ı da yüklü bulunan malzemeleri boşalttı.

HER YIL 90 İŞÇİ YURTTAŞ HAYATINI KAYBEDİYOR

TIR sonra manevra yaptığı anda Ahmet Çöl TIR’ın kasası ile kapı arasında sıkıştır. İşçilerin bağırışları sonrası şoför aracı durdurdu ve bölgeye sağlık ekipleri çağırıldı. Çöl, işçilerin yardımıyla sıkıştığı yerden kurtarıldı. Hastaneye kaldırılan Çöl, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kocaeli’de her yıl ortalama 90 yurttaş iş cinayetine kurban gidiyor. Kocaeli, Türkiye’de iş cinayetlerinde 3. Sırada yer alıyor. Çöl gibi her yıl Türkiye’de binlerce yurttaş birçok iş kollarında hayatını kaybediyor. Türkiye’de her iş kolunda işveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür’ ifadeleri yer almaktadır.

Bu bağlamda;

  1. Çevre güvenliği işveren tarafından alınmamış, tırın giriş-çıkış yapması sırasında da etrafında personel bulunmaması gereklidir. Bunun için araçta, geri geri gelirken sesli uyarı sistemi var mı, bölgede araç giriş çıkışında araç şoförünün görüşünü sağlayacak çevrede gözcü bulunuyor muydu?
  2. Olay anına ait bazı görüntülerde çalışma alanı depo giriş ve çıkışlarında uyarı levhaları neden asılı değil?
  3. Depoya giriş ve çıkış yapabilmek için tırın manevra alanı depo giriş çıkış yolu uygun muydu?
  4. İş kazasında kusurlu olan tıra ait uzun ait olduğunu belirten üzerinde uyarı levhası var mıydı?
  5. Şoför ve kazazedenin iş başı ve işe giriş eğitimleri var mıdır?
  6. İşverene ait veya atanan taşeron İSG uzmanı gerekli tedbirleri almış mıydı? Almış ise neden alınan tedbirlere uyulmadı? Almamış ise yeterli denetimler yapılmakta mıdır?
  7. Çalışma koşulları ve tehlikeli sınıfına göre iş yeri ne sıklıkla bakanlık tarafından denetime tabii tutuluyor?
  8. Her yıl ortalama Kocaeli’de 90 yurttaşımız ve son 5 yılda toplam 421 yurttaşımız yaşamını iş cinayetleri nedeniyle yitirirken, bakanlık bu sayıya azaltmak ve sıfıra indirmek için Kocaeli nezdinde çalışmalara başlamış mıdır?
  9. Bakanlık Kocaeli’de ve Türkiye’de yaşanan iş cinayetlerinin araştırılması, soruşturulması için kaç adet soru ve araştırma önergesine cevap vermiştir?
  10. Her yıl Kocaeli’de bulunan tüm OSB’lerdeki fabrikalara iş sağlığı ve güvenliği açısından önlemlerin doğru alındığına dair teftişler yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise, ne kadar oranda bu önlemlerin alındığı, ne kadar oranda ise bu önlemlerin alınmadığı ortaya çıkmıştır? Önlem almayan firmalara dair caydırıcı olması koşuluyla ilgili mevzuatlar gereğince cezai işlemler uygulanmakta mıdır?”