Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli aşılara hazır!

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü Türkiye’ye gelen ve illere dağıtımı beklenen corona virüsü aşıları için hazırlıklarını tamamladı. İl genelinde 4 depoya alınacak aşılar buradan nakil araçları ile hastane ve aile sağlığı merkezlerine dağıtılacak. Aşı ilk olarak sağlık çalışanlarına ardından risk gruplarına yapılacak.

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü

Corona virüsü ile mücadelede büyük bir umutla beklenen ve Çin’den temin edilen aşılar 30 Aralık’ta Türkiye’ye geldi. Özgür Kocaeli Gazeetesi’nden Suriye Çatak Tek’in haberine göre; illere dağıtımının ne zaman yapılacağı belli olmayan aşılar için İl sağlık Müdürlüğü tüm hazırlıklarını yaptı. Aşıların saklanacağı depolar ve soğuk zincir ile ilgili tüm çalışmalarını tamamlayan müdürlük, aşıları Kocaeli’ye geldiği gibi bakanlığın e-nabız üzerinde belirlediği sağlık çalışanları ve risk grubuna yapacak.

4 DEPO HAZIRLANDI

Corona virüsü aşılarının illere dağıtımı çalışmaları öncesinde Kocaeli’de hazırlıklar tamamlandı. İl genelinde bulunan 4 aşı merkezinde 220 metreküp hacimli aşı depolama alanı hazırlandı. Depolar her bir doz aşı ve antiserumun, sıcaklık, stok düzeyi gibi verileri, tüm depo, araç ve dolaplarda Aşı Takip Sistemi ile 24 saat izlenmekte. Bu sistem ile sıcaklık izleme, değerlendirme ve yönetimin yanı sıra her bir karekod ile doz, doz stok hareketinden eşlenmiş sıcaklığa kadar izlenmekte, acil durumlarda kullanıcılar uyarılmaktadır.

İLK SAĞLIK ÇALIŞANLARINA

Aşılar depolara gelmesinin ardından depolardan aile sağlık merkezleri ve hastanelere 3 adet soğuk zinciri koruyacak donanımlara sahip nakil aracı ile götürülecek. Aşılar kurumlara dağıtıldıktan sonra ilk olarak Corona virüsü olmamış sağlık çalışanlarına randevu ile yapılacak. Sağlık çalışanlarının aşılamaları tamamlandıktan sonra tarafından e-nabız üzerinden risk grubuna alınan vatandaşlara aşı vurulacak.

ODALARDA İNCELEME

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, diğer aşıların da depolandığı yerleri son kez denetimden geçirdi. Dağıtıma başlanacak Covid-19 aşıları buralarda korunacak. İhtiyaca göre buradan sağlık kurumlarına nakledilecek. Hastanelerde de kapasiteye göre aşıların yapılacağı özel odalar oluşturulacak.

İSTEĞE BAĞLI YAPILACAK

Tamamen ücretsiz olacak aşılar için vatandaşların ilgili hastane ve aile sağlığı merkezinden mutlaka randevu alarak gitmesi gerekiyor. Zorunlu olmayan aşı isteğe bağlı olarak yapılacak. Aşıların Sağlık Bakanlığı tarafından depolara günlük ya da iki günlük periyodlarla nakledilmesi bekleniyor. İl Sağlık Müdürlüğü, bakanlığın tüm planlamalarına göre hazırlıklarını tamamladı. Kocaeli’de şu anda sadece aşıların gelmesi bekleniyor.

AŞI ODALARI OLUŞTURULACAK

Sağlık Bakanlığı, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce 81 ile ‘Hastanelerde Aşı Uygulama Odası Oluşturulması’ konulu yazı gönderdi. Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda belirlenen hedef gruplara yönelik aşılamalarının yapılacağı birinci basamak sağlık kuruluşlarıyla birlikte hastanelerde de aşı uygulaması yapılması planlandığı kaydedildi. Kamu, özel ve üniversitelere ait tüm hastaneler bünyesinde aşı yapılması için ‘Aşı Uygulama Odası’ oluşturulacak.

YATAK SAYISINA GÖRE ODA BELİRLENECEK

Sağlık kuruluşu yöneticileri tarafından aşı uygulama oda sayısı sağlık kuruluşuna müracaat edecek kişi sayısına göre artırılarak oda önünde bekleme ya da yığılmalar önlenecek. Yatak sayısı 50 ve altında olan hastanelerde 5, yatak sayısı 51-199 arasında olan hastanelerde 10, yatak sayısı 200-399 olan hastanelerde 15, yatak sayısı 400-999 arası olan hastanelerde 20, yatak sayısı 1000 ve üzeri olan hastanelerde 25 aşı uygulama odası olacak.

RANDEVU ALINACAK

Ayrıca, her 10 aşı uygulama odasına 1 sorumlu hekim olacak şekilde görevlendirme yapılacak. Aşı uygulama oda sayısı 10’dan az olan hastanelerde en az 1 hekimin görevlendirilmesi zorunlu olacak. Hastanelerde randevu alınarak aşıya gidecek vatandaşların yoğunluk oluşturmaması için randevu saatinde hastanede olması istenecek. Aşı odasına sadece bir kişi alınarak aşısı yapılacak.