Kocaeli’de son dönemde artan nüfus en fazla trafiği etkiledi. Bu kapsamda kent genelinde yaşanan trafik yoğunluğunu çözmek amacıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi farklı noktalarda çalışmalarına devam ediyor. Kartepe’den başlayıp, İzmit’ten ve Derince’den geçerek Körfez’e kadar uzanan Kuzey Metro Hattı Projesi’nde çalışmalar sürüyor. Büyükşehir belediyesi şimdi de Güney Metro Hattı’nın projelendirme ihalesine çıkmaya hazırlanıyor.
202 BİN YOLCU TAŞIMASI BEKLENİYOR
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve Kocaeli Ulaşım Ana Planı (KUAP 2053) çerçevesinde hayata geçirilecek olan Güney Hafif Raylı Sistem Hattı, kentin güney koridorunda hayata geçirilecek. Gölcük’ten başlayıp Başiskele üzerinden İzmit’e uzanacak olan hat, 17 istasyonla hizmet verecek. Hattın günlük 202 bin yolcu taşıması öngörülüyor. Bu sayı 2053 hedef yılında 335 bine ulaşacak. Açılış yılı itibarıyla yıllık taşınacak yolcu sayısının ise yaklaşık 71 milyon olması bekleniyor.

İHALESİ BUGÜN
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistemler Daire Başkanlığı Raylı Sistem Etüt Proje Şube Müdürlüğü’nün projesi için Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı İhale İşleri Şube Müdürlüğü ‘Kocaeli geneli raylı sistem hatları danışmanlık ve proje tasarım hizmeti’ işi için yarın ihaleye çıkacak.
120 GÜN İÇİNDE ÇALIŞMALARI TAMAMLAYACAK
Söz konusu ihale kapsamında yüklenici firma, 120 gün içerisinde hattın fizibilite ve maliyet etütlerini gerçekleştirecek, güzergâh alternatiflerini belirleyecek, istasyon ve depo sahası ön projelerini hazırlayacak. Ayrıca istasyon yerleri, depo alanları ve transfer merkezlerine dair üç boyutlu görsellerin yer aldığı tanıtım albümü ile animasyon filmi de proje paketine dâhil olacak.

GÖLCÜK-İZMİT ARASI 28 DAKİKAYA DÜŞECEK
Raylı sistemin hayata geçmesiyle birlikte Gölcük’ten İzmit merkezine olan ulaşım süresi 28 dakika olacak. Güney Hattı’nın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapımı sürdürülen Kuzey Metro Hattı ile entegresi de sağlanacak. Söz konusu projenin 50 milyar liraya mal olması bekleniyor.
