Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kartepe Eşmeahmediye Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 2 hektarlık alanda kurulu kumtaşı ocağı alanının 7 hektara çıkarılması için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu hazırladı. Belediye, yıllık 240 bin ton üretim yapılan alanda üretim sayısı sabit kalırken 5 hektar daha genişlemesi için başvuruda bulundu. Yapılan incelemenin ardından projenin ÇED süreci başladı.
7 MİLYON TON REZERV TESPİT EDİLDİ
Söz konusu alanda 7 milyon 682 bin 417 ton rezerv tespit edildiği belirtilirken yıllık 240 bin ton üretim ile ocak alanının ömrünün 32 yıl olacağı raporda yer aldı. Projede 100 bin TL proje bedeli ayrıldığı, projenin ticari bir işletme olmadığı bilgisine yer verildi. Üretilen kum taşının nerelerde kullanılacağı da raporda yer aldı. Proje dosyasında “Üretilen malzemenin tamamı Büyükşehir’in yetki alanındaki mahalle yollarının yapımı, bakım ve onarımı kapsamında kullanılacaktır. Dışarıya satış yapılmayacak olup bu nedenle fayda maliyet analizi yapılmamıştır” ifadelerine yer verildi.
OCAK ALANINDA AĞAÇ KALMADI
Söz konusu proje alanının fotoğrafları ağaç katliamını gözler önüne serdi. Ormanlık alan içerisinde yer alan projenin mevcut alanında ağaçların yok edildiği görülürken, alanın yaklaşık 3 buçuk kat artırılması dikkat çekti. Söz konusu alanda yüzlerce sapsız meşe, saçlımeşe, macar meşesi ve gürgen ağaçları yer aldığı belirtilirken çevre ve sosyal yönetim planında “Kumtaşı ocağının işletilmesi aşamasında yapılacak olan bitkisel toprak alımı sırasında
alan üzerinde bulunan bitki türleri de sıyrılarak alınacaktır” ifadelerine yer verildi.
İSU: SAKINCA YOK
Projenin alanının ormanlık alanı olduğu belirtilirken, ocakta 4 kişinin çalışacağı, patlatma işlemi yapılmadan işlemlerin yapılacağı ifadeleri yer aldı. Proje sahasının Sapanca Gölü Havzası Uzun Mesafeli Koruma Alanı sınırlarında kalması nedeniyle İSU’dan görüş istenirken İSU “Kapasite artışının yapılması hususunda su kaynaklarının kalitesi ve miktarının olumsuz yönde etkilenmesini önleyecek şekilde gerekli çevresel altyapı ve kirlenme kontrolü tedbirlerinin yerine getirilmesi kaydıyla projenin uygulanmasında mezkûr Yönetmelik’in ilgili hükmü gereği Genel Müdürlüğümüzce herhangi bir sakınca bulunmamaktadır” kararını verdi. Diğer kurumlar da olumlu karar verdiği dosyada yer aldı.
EN YAKIN KONUTA 250 METRE
Projede, 7 hektarlık alan içinde üretim öncesinde ocak alanı üzerinde bulunan bitkisel toprağın alınıp depolanacağı bitkisel toprak depolama alanı yer alacağı, saha Eşmeahmediye mahallesine 700 metre mesafede yer aldığı ve sahaya en yakın hassas konut alanının 250 metre batısındaki çiftlik evi ile 550 metre güneyindeki çiftlik evleri olduğu belirtildi.