Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin cami dolgusu için ÇED gerekli değilmiş!

Kocaeli’de Fuar, Panayır, Festival Alanı ve Cami için 40 bin metrekare dolgu yapılması tartışmalara neden olmuştu. Proje ile ilgili bakanlık, “ÇED gerekli değildir” kararı verdi.

Kocaeli’de Fuar, Panayır, Festival

Özgun imzaKocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit sahilinde inşa edilmesi planlanan Fuar, Panayır, Festival Alanı ve Cami amaçlı dolgu yapılması Eylül ayı meclis toplantısında gündeme gelmişti. Sembol cami konusunda dolgu alanı sık sık tartışmalara neden olurken mecliste konuşma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın muhalefet meclis üyelerine, “Burada sadece cami yapılacak. Camiden daha fazla bir kamu yararı görüyor musunuz?” Bunu büyükşehir belediyesi yapmayacak. O konuda bir endişeniz olmasın. Yapmak isteyen insanlar var. Vatandaşlarımız bu camiyi gayet güzel inşa eder. Biz burada camiyi dolgu alanı içerisine almayıp 4 metre geriye çektiğimizde yeni dolgu yapılmayacak. Bunu kabul edecek misiniz? Maliyetlerden bahsediyorsunuz. Burayı belediye bütçesi ile yapmazsak kabul edecek misiniz? Burası halk tarafından inşa edilirse bir öncelik sorununuz kalmıyor doğru mu?” ifadelerinde bulunmuş, madde oy çokluğuyla kabul edilmişti.

PROJE BEDELİ 105 MİLYON

40 bin 140,48 metrekarelik alanda dolgu çalışması yapılmasıyla ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Alanın gerisinde kalan kısım ile beraber toplam 236 bin 588 metrekarelik alan içerisinde fuar, panayır, festival ve cami yapılmasının planlandığı raporda proje kapsamında deniz ortamında dolgu ve dolgu sonrası dönemlerinde herhangi bir amaçla kazı ve dip taraması işlemi yapılmayacağı belirtildi. Proje bedeli 105 milyon 142 bin 313 TL 89 kuruş olan çalışmada 20 personel çalıştırılacağı, projenin amaçları arasında herhangi bir deniz taşıtı tarafından yanaşma, yolcu alma-indirme ve benzeri amaçla kullanılmayacağı da belirtildi.

7 AY İÇERİSİNDE TAMAMLANMASI PLANLANIYOR

Projenin süresinin de yer aldığı raporda inşaat faaliyetlerinin kısım kısım yapılarak yaklaşık 7 ay içerisinde tamamlanmasının planlandığı ifadeleri yer aldı. Dolgu işlemi ile ilgili, “Dolgu işleminde ilk işlem olarak; dolgu sahası dış kenarı doldurulacak ve çeşitli büyüklüklerde taş kullanılarak dolgu tahkimatları (anroşman) yapılacaktır. Dolgu anroşmanlarının tamamlanmasından sonra oluşan havuz alanı doldurulacaktır. Dolgu işleminden sonra sıkıştırma yapılacak ve tam oturma sağlanacaktır. Dolgu işleminin tamamlanmasından sonra saha betonu dökülerek, üst yapının kullanım amacına göre dizayn edilecektir” bilgisine yer verildi.

“İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN EN UYGUN TEKNOLOJİLER TERCİH EDİLECEK”

Dosyada, proje yerinin önceden belirlendiği belirtilirken, “Proje yeri önceden belirlenmiş olup, bu kapsamda ilave imar planı teklifleri onay aşamasında olması sebebi ile alternatif alan arayışına gidilmemiştir. ÇED sürecinin tamamlanmasıyla teklif imar planları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından onaylatılacaktır. Dolgu Alanı Projesinin gerçekleştirilmesi sırasında kanun ve yönetmeliklere riayet edilecek, insan ve çevre sağlığı açısından en uygun teknolojiler tercih edilecektir” ifadelerine yer verildi.

KISA SÜREDE KARAR: GEREKLİ DEĞİL

Bakanlık, söz konusu proje ile ilgili yaptığı inceleme “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Bu kararın çok kısa sürede çıkması şaşırtırken Büyükşehir Belediyesi’nin yakın zamanda proje ile ilgili çalışma başlatması bekleniyor.