Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Büyükşehir’in Körfez’deki kalker ocağı projesinde ÇED gerekli değil

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Körfez Kutluca Mahallesi’nde bulunan kalker ocağı alan genişletmesi, kapasite artışı ve kırma-eleme tesisi ile mekanik plent tesisi ilavesi için rapor hazırladı. Bakanlık, proje için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Körfez Kutluca Mahallesi’nde bulunan kalker ocağı alan
Nazim Ozgun Erbulan 1

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Körfez Kutluca Mahallesi’nde bulunan kalker ocağı alan genişletmesi, kapasite artışı ve kırma-eleme tesisi ile mekanik plent tesisi ilavesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu hazırladı. Projenin bedeli 6 milyon TL olarak belirlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığı söz konusu projeyi inceledi. Bakanlık, geçtiğimiz gün proje için ‘çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir’ kararı verdi.

ALAN GENİŞLEMESİ YAPILACAK

Proje dosyasında 2015 yılından bugüne kadar işletilen 84 bin 795,25 metrekarelik sahada kalker ocağı işletmesi yapıldığı, proje kapsamında yer alan 96,22 hektarlık kalker sahası içinde yer alan 84 bin 795,25 metrekarelik mevcut ÇED alanında 164 bin 828,75 metrekare alan genişlemesine gidileceği belirtildi. Yapılan genişlemeyle birlikte alan 249 bin 624 metrekareye çıkarılacak. Yılda 400 bin ton üretim kapasitesi olan kalker ocağı kapasitesinin 960 bin tona çıkarılması, alan içerisinde yılda 960 bin ton kapasiteli kırma-eleme tesisinin kurulması ve yine alan içinde yılda 720 bin ton kapasiteli mekanik plent tesisinin kurulmasının planlandığı raporda yer aldı. Projenin inşaat aşamasında 5 kişi, işletme aşamasında 15 kişinin çalıştırılmasının planlandığı da belirtildi.

“ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN KESİLECEK”

Ağaçların kesileceği de söz konusu rapora yansıdı. Kesim ile ilgili şu ifadelere yer verildi; “Alanının hemen hemen tamamının ormanlık alanlar kapsamında yer alması nedeniyle alan üzerinde meşe çeşitleri ile gürgen ağaçları yer almaktadır. İşletme öncesinde bu ağaçlar 6831 sayılı Orman Kanunu ve buna bağlı çıkartılmış olan yönetmelikler kapsamında gerekli izinler alındıktan sonra Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kesilecektir. Alanın ağaçlandırma yetkisi Orman Bölge Müdürlüğüne ait olduğundan, sahadaki ağaçlandırma çalışmaları Orman Bölge Müdürlüğünün planlamasına göre yapılacaktır.”