Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Haber – Gebze’de borç tahsilatı tartışması!

Kocaeli Haber – Gebze Belediye Meclisi’nde CHP Grubu, Negmar’ın Eskihisar’daki iskelesini bir kez daha gündeme getirdi. Firmanın borcunun hangi hukuki gerekçeyle yapılandırıldığını sordu.

Kocaeli Haber - Gebze

Kocaeli Haber – Gebze Belediye Meclisi’nin kasım ayı toplantısında CHP Grubu, Eskihisar’da Gök Denizcilik (Negmar) tarafından işletilen iskeleyi bir kez daha soru önergesiyle gündeme getirdi. Önergede şu ifadelere yer verildi: “2020 yılı faaliyet raporu görüşmelerinde Gebze Belediyesi’nin Gök Denizcilik (Negmar) Şirketi’nden 2019 ve 2020 yıllarında tahsil edilemeyen geçiş hakkı ve otopark kirası toplamının 4 milyon 476 bin 302 TL olduğu ayrıca 2020 yılı altıncı ayından itibaren de bu şirket ile ilgili herhangi bir tahakkuk yapılmadığı, 2020’de ortalama 300 bin TL aylık gelirden tahakkuk ettirilmeyen altı aylık gelir miktarı olan 1 milyon 800 bin TL’yi de bunun üzerine eklediğimizde 2020 yılı itibari ile bu şirketten en az 6 milyon 276 bin 302 TL belediye alacağının olduğu tespit edilmişti.

GÜNCEL BORCU YOKTU

2022 mali performans yılı ve bütçe görüşmeleri esnasında, 2021 yılı gerçekleşen ve yılsonu itibarı ile gerçekleşmesi tahmin edilen kira gelirlerine bakıldığında, belediyenin bu şirketten geçmiş dönem alacaklarını dahi tahsil edemediğinin görüldüğü yönünde yapılan eleştiriye Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz tarafından şirketin geçmiş dönem borçlarının yapılandırıldığı, güncel borcunun da olmadığı yönünde bilgi verilmişti. Bu bilgi doğrultusunda;

ÖDEME TAKVİMİ NASIL

Negmar (Gök Denizcilik) Şirketi’nin belediyemiz tarafından ne miktar borcu yapılandırılmış ve yapılandırılan borçla ilgili ödeme takvimi nasıldır? Gecikme cezası uygulanmış mıdır? Uygulanmış ise ana para borcu ve gecikme cezası miktarı nedir? İlgili belediye kanunu gereğince vergi, resim ve harçlar dışında kalan ve miktarı 5 bin TL’den fazla dava konusu olan belediye uyuşmazlıklarını sulh ile tasfiyeye, kabul ve feragate karar vermek belediye meclisinin görevi olduğu halde, önceki yıllarda yine bu şirketin borcunun yapılandırılması söz konusu olmuş ve yapılandırma meclis kararı ile gerçekleştirilmiştir. Önceki yapılandırmadan sonra oluşan birikmiş borç ile ilgili meclisimiz tarafından Negmar Şirketi’nin borcunun yapılandırılması konusunda bir karar verilmediğine göre, bu şirketin 5 bin TL’den fazla olan özel hukuk ilişkisinden doğan borcu hangi hukuki gerekçeye dayanılarak yapılandırılmıştır?

YEŞİL ALAN GÖZÜKÜYOR

Negmar Denizcilik’in iskelesine geçiş yaptığı ve yol olarak kullandığı alan, planlarda yeşil alan olarak görünmektedir. Bu alandan Negmar Denizcilik’in geçiş yapabilmesinin hukuki dayanağı nedir? Meclisten bu şirketin kullandığı alandan geçiş yapması konusunda, bu alanın 10 yıllığına kiraya verilmesi konusunda belediye başkanına yetki verilmiş olup bu yetki doğrultusunda ihaleye çıkıldı mı? İhale yapıldı ise alıcısı hangi firmadır? Ne miktara ihale edilmiştir? Kiralama ihalesi yapılmamış ise bu alandan geçiş yapan Negmar Firması hangi hukuki nedene dayalı olarak bu alanı kullanmakta ve ne miktar ödeme yapmaktadır?

BÜYÜKGÖZ: ÖDEMELER TAKİP EDİLİYOR

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Negmar’ın sıkça gündeme gelen bir konu olduğunu belirtip, “Ancak her bir aşamada farklılıklar içeren de bir konu aynı zamanda. Bir aşamaya geldiği bir dönemde mahkeme kararı devreye girmiş. Uzlaşma yoluna gidilmiş. Bir yeniden yapılandırma takvimi belirlenmiştir. Buna yönelik ödemeler de takip edilmektedir” dedi. İmarla ilgili konuda, eski haliyle yeşil alan şeklinde gözüktüğünü ancak normal şartlarda otopark alanı olduğunu belirtti. Büyükgöz sorulara yazılı olarak yanıt vereceklerini dile getirdi. Kaynak: Negmar’ın borcu hangi hukuki gerekçeyle yapılandırıldı?”