Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Haber – Kimse kimseye hayal satmasın… Belediye kaynakları ile metro yapılmaz!

Kocaeli Haber – Kocaeli’de daha önce dile getirilen metro projeleri ile ilgili konuşan başkan Büyükakın bir anlamda kedisinin genel sekreterlik yaptığı bir önceki dönemi de eleştirerek, “Belediyenin kaynakları ile metro yapılmaz. Kimse kimseye hayal satmasın” dedi.

Kocaeli Haber – Kocaeli’de

Ugur ENC minKocaeli Haber – Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın Körfez ile Kartepe arasında inşa edilmesi daha önce gündeme gelen metro projesini anlattı. Söz konusu metronun maliyetinin yüksek olduğunu, yüzde 15 faizli kredi kullanılarak yapılabileceğini ifade eden Büyükakın, böylesi bir projenin kentin 50 yılını ipotek altına alacağını bu sebeple yapılamayacağını söyledi. Tahir Büyükakın’ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Kuzey metro hattını bu dönem içerisinde gerçekleştiremeyiz diye düşünüyorum. Şöyle ki, onu aslında yap işlet devret diye düşünüyorduk. Göreve geldiğimizde bir kredi görüşmesi de yaptık o konuyla ilgili.

50 MİLYON EURO AYLIK ÖDEME

Yaklaşık olarak 1.2 milyar Euro’luk bir kredi kullanacaktık. Bu kredinin faizi de yüzde 15’lerdeydi. Biz bunu yapsaydık kentin gelecek 50 yılını ipotek altına almış olurduk. Ben sadece siyasi hırsla bunu yapsaydım, buraya metro yaptı desinler diye yapsaydım kente kötülük yapmış olurduk. 50 milyon Euro aylık ödemesi vardı. Büyükşehir belediyesi maaş ödeyemez hale gelirdi. Biz bütün sermayeyi kediye yüklerdik.

YUVACIK GİBİ DÜŞÜNSEM METROYU YAPARDIM

Biz bunu Yuvacık Barajı’nda gördük. Defalarca anlattık. Yapılmış olanı kötülemek için değil ama anlaşılır olsun diye bahsedeceğim. Yuvacık Barajı 50 milyon metreküp Namazgah barajı 25 milyon metreküp. Biz burayı 100 milyon TL’ye yaptık. Yuvacık ne kadara olur? 200. Yuvacık’ın isale hattı uzun. 200 daha koyun 400 olsun. 400 de 15 yıllık işletmeye koyun. 800 eder Burayı ne kadara yapmışlar? 20 milyar liraya. E ben de böyle düşünsem, Yuvacık gibi düşünsemm metroyu yapardım. Ama şu anda bu şartlarda yapamayız. Yapardık, biz yaptık siz de biniyorsunuz derdik.

BELKİ GEBZE’DEN SONRA…

Biliyorsunuz 300 milyon dolarlık bir barajı 2.2 milyar dolara mal ettiler. Asıl tartışma bu olmalı. Bunu kapattım attım. Ben metroda bunu yapamam. Bunu ben vicdanıma anlatamam. Şu finansal koşullarda bunu yapamayız. Belediyenin kaynakları ile metro yapılmaz. Kimse kimseye hayal satmasın. Bir önceki dönemde bunun bakanlığa devredileceği düşünülerek adım atılmıştı. O dönemi eleştirmiyorum. Ben de genel sekreterdim, projesi elimden geçti. Benim seçimlerdeki rakibime soruyorlardı, Derince’ye tramvayı götürür müsünüz diyorlardı, götürürüm diyordu. Bu sene 6.5 milyar lira bütçeniz olacak. Bunun yüzde 40’ı yatırım. Yani sene de 2 milyar lira yatırım yapabiliyorum. Ben çivi çakmasam metroyu yaparım, 6 yıl sürer. Gebze’yi bitirdikten sonra orayı hükümet yatırımına alabiliriz. Yapabileceğimiz şey bu olabilir.”