Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Haber- Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü skandal iddiaya cevap verdi

Kocaeli Haber- Kocaeli İzmit’te Koronavirüs tedavisi için ilaç alan Sevda Kaplan adlı hasta, son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar yüzünden canından olacaktı. Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü, konuyla ilgili bilgilendirme yaptı.

Kocaeli Haber- Kocaeli İzmit’te

Kocaeli Haber- Kocaeli’de Koronavirüs tedavisinde skandal bir olay yaşandı. Koronavirüs’e yakalanan Sevda Kaplan adlı hastaya virüs tedavisinde kullanılan ilaçlar verildi. Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından teslim edildiği iddia edilen ilaçları kullanan hasta, bir süre sonra fenalaştı.

SON KULLANMA TARİHİ DOLMUŞ İLAÇLAR İDDİASI

Seka Devlet Hastanesi’ne kaldırılan hastanın kullandığı ilaçların son kullanma tarihinin 6 ay önce dolduğu görüldü. Sağlık durumu iyiye giden Sevda Kaplan adlı hasta, durumu CİMER’e şikayet etti.

KOCAELİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ŞU BİLGİLENDİRMEYİ YAPTI

“12 Ekim 2021 tarihlerinde internet gazetenizde yer alan “Aldığı ilaçlar yüzünden canından olacaktı” başlıklı haberler hakkında bilgi mahiyetindeki açıklamamız şu şekildedir;

Ülkemizde COVID-19 hastalığının tedavisinde kullanılmakta olan Favipiravir etken maddeli ilaç COVID-19 pandemisi öncesi ülkemizde mevcut değildi ve pandemi başında yurt dışından temin edilmişti. COVID-19 pandemisinin ilerleyen döneminde COVID-19 hastalığının tedavisinde kullanılmak üzere Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından ruhsat verilen firmalar tarafından üretilmeye başlanmıştır. COVID-19 pandemisi nedeni ile Favipiravir etken maddeli ilaçlarla ilgili ruhsat başvuruları TİTCK tarafından değerlendirilmiş ve başvuruda bulunan ilgili firmalara 2020 Temmuz ayında ruhsat verilmiştir. Ayrıca ilerleyen dönemlerde başvuruda bulunan ilgili başka firmalara da ruhsat verilmiştir. Firmalar ruhsat aldıktan sonra ilaç üretimine başlamıştır.

Favipiravir etken maddesi içerenler dahil olmak üzere ruhsatlı beşeri tıbbi ürünlerin raf ömürleri kalite değişikliklerini (varyasyon) içeren başvurular ve sunulan stabilite (kararlılık) verileri doğrultusunda güncellenebilmektedir. Stabilite çalışmaları uzun zaman almaktadır. Üretilen ürünlerin miatları en az 24 ay olmasına rağmen, ilk kez ruhsat alan ürünlerde bu süre (raf ömrü) 3 (üç) ay olarak belirlenmektedir.  Bu şekilde kısa raf ömrü ile ruhsat verilmesi rutin bir uygulama olup ürünlerin raf ömürlerinin sunulan stabilite (kararlılık) verileri doğrultusunda güncellenmesi rutin bir işlemdir. Güncel raf ömürleri doğrultusunda ilaçların üretim tarihleri dikkate alınarak ilaçların son kullanma tarihleri güncellenmektedir.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun (TİTCK) ilgi sayılı yazısı ile Atabay Kimya San. ve Tic. A.Ş.’ye ait ‘Favicovir’, Tobio Novel Farma İlaç San. ve Tic. A.Ş.’ye ait ‘Favira’, World Medicine İlaç San. ve Tic. A.Ş.’ye ait ‘Loqular’ adlı Favipiravir etken maddeli ilaçların raf ömürlerinin sunulan güncel stabilite verileri doğrultusunda 24 (yirmi dört) ay olarak güncellendiği bildirilmiştir. Bu kapsamda TİTCK’nın bilgisi ve onayı ile bahsi geçen ilaçların son kullanma tarihleri, üretim tarihi dikkate alınarak firmalar tarafından ilaç kutuları üzerine etiket yapıştırılmak suretiyle güncellenmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”