Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Haber- Kocaeli toplu taşımasında devrim yapılacak!

Kocaeli Haber- Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli toplu taşımasında ilçe hatlarında da bir havuz sistemi kurulacağını ifade ederek hatlar arası aktarmaların olacağı bir sistem kurmayı planladıklarını kaydetti.

Kocaeli Haber- Kocaeli Büyükşehir

CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Yıldızlı partisinin danışma kurulu toplantılarına başlama kararı aldıklarını duyurdu. Yıldızlı kurulların 2 ay içerisinde tamamlanacağını ifade etti.Kocaeli Haber-Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, il genelinde toplu ulaşımda devrim niteliğinde kararlar alacak. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Büyükakın, toplu taşımayla ilgili köklü değişiklikleri kapsayan planlarından da bahsetti.

TOPLU TAŞIMADA STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ

Büyükakın, özetle şunları söyledi: “Toplu taşıma aslında kar yapma gayesi ile düşünülmemeli. Orada bir strateji değişikliğine gidiyoruz. Kırsal hatlardaki yaklaşımımız da bu yönde oldu. Taşınan yolcu sayısı belli, gidilen kilometre belli. Özel sektörün bu taşımacılığı yapacaksa ödenmesi gereken bilet ücreti de belli. Ya bir akşam bir sabah sefer yaparsınız ve araba dolu gider dolu gider. Ancak o zaman insanlar faydalanamazlar bu toplu taşımadan tam olarak.

İLÇELER ARASI GÖVDE TAŞIMA HATTI

Şimdi bizim nasıl düşünmemiz gerekiyor? Arkadaşlarla biz buranın hizmetini satın alalım diye düşündük. Yıllık maliyetin 25 milyon lira olarak ortaya çıktı. Aynı şeyi şehir içinde de yapalım diye düşündük. Merkezde Körfez, Derince, İzmit ve Kartepe’yi içine alacak bir çalışma yapacağız. Bu bölgede 730 araç var. Bu araçların eskiden verilmiş hakları var. Devlet bu hakkı vermiş. Birbirini ezen aynı hattan geçen araçlar var. Mesela Kartepe’den gelen İzmit’ten yolcu alamıyor. Veya Körfez’den gelen Derince’den yolcu alamıyor. İlçe sınırlarında birbirlerinin yolcularını alamıyorlar. Bu geçmişten gelen bir hak. Şimdi bizim bunları kaldırıp, bunları bir havucun alıp birbirine entegre, hatlar arasında aktarmaların olduğu ana bir gövde hattın kurulduğu sistem oluşturmak istiyoruz.

YILLIK 100 MİLYON LİRA MALİYET

Aslında bu 810 aracın işini 650 araçla yapabiliyoruz. Bu şehir merkezindeki araçların azalması, aktarma olması demek. Ücretlerin düşmesi demek olacak. Uzunca bir süredir bu çalışmayı yapıyoruz. Geçtiğimiz gün Balamir Bey bunun maliyetini sundu bana. Yıllık 100 milyon lira maliyeti var bu işin. Bizim toplu taşıma büyütme hedefimizle de örtüşecek bu. Toplam yolculuk 4 katına çıkacak. Bizde toplu taşımanın payı yüzde 16. Bunu iki katına çıkartabilirsek trafikteki tekrar problemlerini de ortadan kaldırmış oluruz. Bahsettiğim usul yılbaşında belli olacak.

AKTARMADA 1 SAAT İÇİNDE ÜCRET ALINMAYACAK

Biz bilimsel çalışıyoruz. Bilimsel zam yapıyoruz. Abonman da olacak yeni sistemde. 1 saatlik aktarma da ilave ücret alınmayacak. Şu anda bizdeki aktarmaların hiçbirisinde vatandaşa ücret yansımıyor. Şu anda 2.5 lira olan hattın 1.5 lira olmasını sağlayacağız öğrencilerimiz için abonman bilet sistemi ile. 8 Kasım itibariyle Hat 250’de Mercedes Benz’ler hizmete başlayacak.”