Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Haber – Kocaeli’de yerel gazeteler 3 gün geriden geliyor!

Kocaeli Haber – 14 Kasım Pazar günü uzun bir süre sonra yerel gazeteleri satın aldım. Bütün gazeteler ağırlıklı olarak 2 gün önce internette yayınlanan haberleri kullanmış. Özel haber yok. Bir kez daha internet medyasının gücünü ve gerekliliğini anladım.

Kocaeli Haber – 14

CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Yıldızlı partisinin danışma kurulu toplantılarına başlama kararı aldıklarını duyurdu. Yıldızlı kurulların 2 ay içerisinde tamamlanacağını ifade etti.Kocaeli Haber – Dünya basını değişti. Türkiye’de de bu değişim son yıllarda daha bir yoğun yaşanıyor. İnternet medyası artık ağırlığını ortaya koyuyor. Vatandaşlar bir habere yaklaşık 15 dakika sonra ulaşabiliyor. İnternet gazeteleri haberi anında vatandaşa ulaştırıyor. Ulusal gazetelerin kendi matbaaları var. Bu sebeple gece yarısı gazetelerini basıyorlar ve internet haberlerini birkaç saat sonra vatandaşa ulaştırabiliyorlar. Ancak yerelde bu durum pek mümkün değil.

MEYHANE BASKISI

Kocaeli’de uzun yıllar önce meyhane baskısı benimsendi. Aslında meyhane baskısında amaç gazeteyi az sayıda basmak ve ertesi güne daha geniş yeni bir gazete hazırlamaktı. Meyhane baskısı akşamüzeri basılıyordu. Ulusal gazeteler de bunu yaptı. Meyhane baskısı taşralara yani Anadolu’ya gönderiliyor gece baskısı ise İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerde yayınlanıyordu. Dağıtım ağlarının genişlemesi ve hızlı ulaşım ile birlikte buna son verildi. Kocaeli’de ise birkaç yıl öncesine kadar meyhane baskısı akşam sokak satıcıları tarafından dağıtılıyordu. Bu uygulama zamanla ortadan kalktı. Meyhane baskısı kentte genel baskı olarak kabul gördü.

2 GÜNLÜK HABERLER

İşte bu durum basılı bütün yerel gazetelerin zamanı ve haberi kaçırmasına sebep oldu. Uzun süredir basılı yerel gazeteleri satın almıyordum. İnternetten takip ediyordum. Ne kadar geri kaldıklarını anlayamamışım bu sebeple. Dün bütün yerel gazeteleri satın aldım. Bir de ne göreyim çoğunlukla Cuma gününün haberleri basılmış. Mesela Derince’deki ağaç katliamı haberi. Biz Cuma akşamı yayınladık. Dünkü gazetelerin tamamında 1. sayfadaydı. Cumartesi günü sitelerde yer alan haberler de vardı.

ÖZEL HABERLER KURTARABİLİR

2 günlük haberler. Bir gün öncesinin haberleri… Bunun önüne geçmenin yolu özel haber yapmak. Bunu yapan tek kurum Özgür Kocaeli. Özgür Kocaeli haricinde özel haber üreten basılı gazete maalesef yok. Bir iki elbette yapıyorlardır. Ancak sürekli değil. Basılı yayın organları özel haber yaparak ve bunu sadece gazetede yayınlayarak, daha sonra internet sitelerine alarak geri kalmışlığın önüne geçebilir. Aksi halde okur neden 1-2 günlük haberleri okumak için gazete satın alsın? Almıyorlar da zaten. Gazeteler genel olarak kurumlara toplu gazete gönderiyor ya da kendileri satın alıyor. Görece açıklanan tirajların sebebi bu.

BASILI YAYIN MUSALLA TAŞINDA

Ben elime gazete almayı seviyorum. Basılı yayın ölmesin, yok olmasın istiyorum. Ancak dün gördüm ki Kocaeli’de basılı yayın musalla taşında. Biz Bağımsız Kocaeli olarak internet üzerinden yayın yapıyoruz. Her gün en azından birkaç özel haberi yayınlıyoruz. Özel haber yapmak, başkasının ulaşamadığı habere ulaşmak gazetecinin asli görevi. Bu görev Kocaeli’de artık internet medyasının boynunun borcu. Biz bu borcu gücümüz yettiğince ödemeye çalışıyoruz. Bu borcu ödemek için çabalayan pek çok dost da var Kocaeli’de.

YENİ GAZETELERE İSİM ÖNERİSİ

Bir dönem basılı yayın basılı yayın diye bir algı vardı Kocaeli’de dün bir kez daha gördüm ki bu algı yersiz ve artık kırılması gerekiyor. Basılı yayına değil, kaliteli internet sitelerine ihtimam edilmesi gerekiyor. Geç gelmek bazen iyidir. Ancak habercilikte değil. Haberci haberi ilk önce duyurmak için mücadele etmelidir. Maalesef Kocaeli yerelindeki basılı yayın böyle giderse ‘haberci’ vasfını kaybedecek. İnternet sitelerinde 1-2 önce yayınlanan haberlere günü geçirmeye devam edecek. Olur da yeni bir basılı yayın kurma hayali olan varsa bir isim önerim olacak. “2. Posta”. Öyle ya ilk posta yayını internet siteleri yapıyor….