Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Haber- KOSBAŞ hazine taşınmazlarını kaydetmemiş!

Kocaeli Haber- Kocaeli Serbest Bölgesi’nde hazine tahsisli olarak kullanılan taşınmazları hesaplarına kaydetmemiş. 2014 yılından bu yana kaydedilmeyen taşınmazların ortaya çıkardığı sorunu Sayıştay denetçileri ortaya çıkardı.

Kocaeli Haber- Kocaeli Serbest

Ugur ENC minKocaeli Haber- Sayıştay 2020 raporları kapsamında Ekonomi Bakanlığı tespitleri de yayınlandı. Sayıştay denetçileri Kocaeli Serbest Bölgesi’ni de içine alan bir dizi olumsuz veri tespit etti. Kocaeli Serbest Bölgesi’nin hazine tahsisli olarak kullanılan taşınmazları hesaplarına kaydetmediğini belirleyen Sayıştay denetçileri raporlarında şu ifadeleri kullandı: “Yapılan incelemede, Serbest Bölgeler Kanunu uyarınca Bakanlar Kurulu Kararı ile mülga Ekonomi Bakanlığı’na tahsis edilen hazine mülkiyetindeki taşınmazlara ilişkin olarak tapu kayıtlarında arazi ve tarla olarak görünen Ege, Adana-Yumurtalık, Mersin, Kocaeli, Samsun Serbest Bölge arazileri üzerine inşa edilen 563 adet üstyapı ile ilgili olarak yukarıda bahsedilen düzenlemeler doğrultusunda yapılması gereken fiili envanter çalışmalarının, akabinde emlak değerleri ile muhasebe kayıtlarına alma işlemlerinin 31.12.2014 tarihi itibariyle yapılmadığı, dolayısıyla 31.12.2017 tarihi itibariyle de söz konusu taşınmazların rayiç değerleri ile güncellenemediği tespit edilmiştir.

MUHASEBELEŞTİRİLMEDİ

2018 ve 2019 yılları Sayıştay Denetim Raporlarına da konu edilen hususlardan, Antalya ve İstanbul İhtisas Serbest Bölgesi birimlerindeki muhasebeleştirme işlemlerinin tamamlandığı, diğer birimlerde ise çalışmaların devam ettiği kamu idaresi cevabından anlaşılmaktadır. Yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine göre, Bakanlığa tahsisli taşınmazların fiili envanterinin yapılarak mevcut kullanım şekilleri ile maliyet bedeli veya rayiç değerleri üzerinden kayıtlara alınıncaya dek emlak vergi değerleri üzerinden 01.10.2014 tarihi itibariyle kayıtlara alınması, 2017 yılı sonuna kadar da rayiç değerleri üzerinden birikmiş amortismanları ile birlikte muhasebeleştirilmesi gerekirdi.”