Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Haber – KOYAŞ firmasında yönetim kurulu değişti!

Kocaeli Haber – Kentimizde 250 milyon liralık bir rant ortaya çıkmasına sebep olan KOYAŞ firmasında yönetim değişti. Yeni yönetim kurulu göreve başladı.

Kocaeli Haber – Kentimizde

Ugur ENC min e1623645972212Kocaeli’de KOYAŞ diye bir şirket var. Firmanın tam adı; Kocaeli Otomotiv Yönetim ve Ticaret A.Ş. Bu firmaya Kocaeli tarihinin en büyük rantlarından biri sağlandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde bu firmaya ait yaklaşık 80 bin metrekarelik araziye emsal ve kat artışı verildi. Firma yıllar önce Başiskele’de büyük bir arazi satın almıştı. Araziyi satın alırken imar 3 kat idi. Emsal ise 1. Emsal, emsal diye sürekli yazılıyor ama bir kesim emsal nedir bilmiyor. Emsal bir arsaya yapacağınız inşaat metrekare oranıdır. 80 bin metrekare arazide emsal 1 ise o araziye 80 bin metrekare inşaat yapabilirsiniz. Emsal 1.5 olduğunda bu inşaat alanı 120 bin metrekareye çıkar. Asıl rant kat artışında değil emsal artışında sağlanır.

KOYAŞ İSTEDİĞİNİ ALDI, İMAR DEĞİŞİKLİĞİ ONAYLANDI

KOYAŞ Başiskele’deki arazisini satın alıyor ve bir proje planlıyor. Yerin altında 2 bodrum kat, üzerinde ise 3 kat büyük geniş otomobil bayileri tasarlanıyor. Fakat büyük bir sorun ortaya çıkıyor. Söz konusu arazide 2 kat bodrum kazmak mümkün değil. Arazinin dibi su. En fazla 1 kat bodrum yapabiliyorlar. Firma ortakları düşündü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne başvurdu. Geçtiğimiz yıl meclis toplantısında KOYAŞ imar değişikliği onaylandı. 1 olan emsal 1.5’a çıkarıldı. 0.10 da sosyal tesis, sinema salonu, lokanta ve benzeri inşaat alanı verildi. Bir de üzerine kat inşa izni 3 kattan 6 kata çıkarıldı. 80 bin metrekare olan inşaat alanı, 40 bin metrekare ek emsal ve 12 bin metrekare sosyal tesis alanıyla toplam 132 bin metrekareye kadar çıktı. Yani firmaya tam 52 bin metrekare rant sağlanmış oldu.

KOCAELİ OTOMOTİV YÖNETİM VE TİCARET A.Ş. VE ORTAKLARI

Bu rant, Haldız ailesinin Real arazisine vakti zamanında yapılmak istenen ve geniş bir kesimin karşı çıktığı ranttan neredeyse 10 bin metrekare fazla. Üstelik bu rant Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde CHP’nin muhalefet şerhine rağmen kabul edildi. 52 bin metrekare inşa alanının artması demek en az 250 milyon liralık bir değer artışı demek. Peki bu artıştan kimler fayda sağlayacak? Elbette şirket ortakları. Peki bu şirketin ortakları kimler? www.koyas.com.tr Kocaeli Otomotiv Yönetim ve Ticaret A.Ş.’nin internet sitesi. Burada şirket ile ilgili bilgiler mevcut. Ortaklar incelendiğinde şirketin Kocaeli üzerindeki gücü anlaşılacaktır. Neredeyse her siyasi görüşe yakın işadamların sahibi olduğu şirketler ortak gözüküyor.

KOCAELİ’NİN GALERİ ZENGİLERİ KOYAŞ ORTAĞI

Bu KOYAŞ firmasının nasıl bir gücü var, bu rantı sağlayacak nüfuzu nereden buldular ortakları incelendiğinde daha iyi anlaşılıyor. Şirket ortakları şöyle;
• ERNAZ Otomotiv Sanayi Ticaret ve Pazarlama A.Ş.
• ADAŞEN Dış Ticaret Turizm Otomotiv İnşaat Makina Gıda Sanayi ve Tic. Ltd.
• EKCAN Mimarlık Mühendislik İnşaat Otomotiv Sanayi ve Tic. Ltd.
• FERTAN Otomotiv Ticaret ve Sanayi A.Ş
• KELEŞLER Otomotiv Gıda Maddeleri Sanayi Tic. Ltd.
• KOCAELİ KAYA Satış ve Pazarlama A.Ş.
• HALDIZ İnşaat Otomotiv ve Ticaret A.Ş.

OTOMOBİL ÜSSÜ OLACAK

Şirketin Başiskele’deki arsası özel kentsel çalışma alanı ilan edildi. Bu arsanın etrafındaki bütün parsellerde halen 1 emsal ve 3 kat varken bu araziye 1.5 emsal ve 6 kat izin verildi. KOYAŞ için artırılan emsal ve imarda Medical Park Hastanesi’nin örnek aldığını öne sürülmüştü. Ancak Medical Park Hastanesi’nin D-100 Karayolu ile bağlantısı olmasına rağmen KOYAŞ tarafından inşa edilmek istenen projenin ara sokakta kalması görmezden gelindi. Kur farkından ve bodrum kat inşaatı yapamamaktan ötürü projesi yıllardır atıl durumda, İzmit’in ortasında bir mezar gibi kalan KOYAŞ elde ettiği rant sonrasında inşaatını birkaç yıl içerisinde tamamlayacak. KOYAŞ tarafından inşa edilecek olan yeni merkez Kocaeli’nin otomobil üssü olacak. Şirket ortakları milyonlarca liralık fazladan değer ile servetine servet katacak…

FERHAT TANRIBİLİR YÖNETİMDEN AYRILDI 

Yaklaşık 250 milyon liralık bir rant elde edecek olan KOYAŞ’ta temmuz ayının sonunda yönetim kurulu değişiklikleri yaşandı. Şirketin genel kurulunda mevcut ortaklar yeniden yönetim kurulu üyesi seçildi ve görevlendirmeler yapıldı. Ağustos ayının ortasında yapılan değişiklikler, yönetim kurulu üyeleri ve görevlendirmeleri Ticaret İl Müdürlüğü tarafından onaylandı. Buna göre Atalay Kaya, Fatih Haldız, Murat Keleş, Yakup Kadri Ekşi, Birol Uzuner yönetim kurulu üyesi seçildi. Ferhat Tanrıbilir’in ise yönetim kurulu üyeliği sona erdi. Atalay Kaya yönetim kurulu başkanı olurken, Yakup Kadri Ekşi başkan vekili, Murat Keleş ise sayman olarak görevlendirildi.

Kocaeli Otomotiv Yonetim ve Ticaret A.S. KOYAS ortaklari