Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Kadın Meclisleri sözleşmeyi geri istedi

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına tepki gösteren kadınlar İzmit sokaklarına inerek protestolarını sürdürdü. Kocaeli Kadın Meclisi öncülüğünde basın açıklaması yapıldı

Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine tepkiler sürüyor. Kadın STK’ları bu karara tepkilerini ellerinde pankartlarla yaptıkları basın açıklamalarıyla veriyor. Bugün de akşam saatlerinde Kocaeli Kadın Meclisleri Platformu, bir basın açıklaması yaptı. CHP Kocaeli İl Kadın Kolları Songül Kaya’nın da destek verdiği eylemde, kadınlar sağanak yağmura aldırış etmeden tepkilerini dile getirdi.

“AKP ELİNİ KADINLARDAN ÇEK”

“AKP elini kadınlardan çek”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” ve “Kararı geri çek sözleşmeyi uygula” gibi sloganlar atan kadınlar, “İstanbul Sözleşmesini uygulatacağız”, “Kadınlar eşit yaşayacak” yazılı pankart ve dövizler taşıdı. İstanbul Sözleşmesinin kadınların güvencesi olduğunu ifade eden kadınlar, kadınların korunması için başka bir sözleşmeye ihtiyaçları olmadıklarını söyledi.

MEYDANLARDAN SOKAKLARDAN AYRILMAYACAĞIZ

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri adına basın açıklamasını okuyan Kocaeli Kadın Meclisi Üyesi Tuana Gencer şu ifadeleri kullandı: “Cumartesi sabah 2 de resmi gazetede cumhurbaşkanı kararı ile aniden İstanbul Sözleşmesinin feshi kararı alındığını öğrendik. Aynı gün bu kararı kabul etmeyen binlerce kadın olarak tüm şehirlerde sokakları ve meydanları doldurduk. Fesih kararının geri çekilmesine dair Somut bir adim atılana dek de mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Meydanlardan ve sokaklardan ayrılmayacağız.
Biz kadınlar olarak fesih kararını kabul etmediğimizi söylerken devlet yetkilileri Ankara sözleşmesinden bahsediyor.

BAŞKA BİR SÖZLEŞMEYE İHTİYACIMIZ YOK

2009da AIHM tarihinde bir ilk yasanmış, ilk kez bir devletin vatandaşını aile içi şiddetten koruyamadığı için mahkum edilmesine kanaat getirilmiştir. Nahide Opuz’un mücadelesinden vazgeçmemesi İstanbul Sözleşmesi’ne ilham olmuştur. İstanbul Sözleşmesi nice kadının yaşam mücadelesinin bir sonucudur. Biz kadınlar direnerek, vazgeçmeyerek ve mücadele ederek bu sözleşmeyi kazandık. Kadınların korunması için başka bir sözleşmeye ihtiyacımız yok.

UYGULANSAYDI ÖLDÜRÜLMEYECEKLERDİ

İstanbul sözleşmesi etkin uygulansaydı evli olduğu erkeğin kardeşinin tecavüzüne uğradıktan sonra şikâyet için gittiği karakolda Kürtçe bilen bir memur olmadığı için ifadesi alınamayan evine geri döndüğü zamanda evli olduğu erkek tarafından öldürülen Fatma ALTUN MAKAS yaşıyor olacaktı. Sevtap Şahin 60 defa şikâyetinin bulunmasına rağmen evine elini kolunu sallayarak gelen evli olduğu erkek tarafından öldürülmeyecekti. Ayşe Tuba Arslan’ın 23 kez suç duyurusunda bulunduğu eskiden evli olduğu erkek ile uzlaştırılmaya çalışılmayacak ve satırla öldürülmeyecekti.

ANKARA SÖZLEŞMESİNİ TANIMIYORUZ

Nadira Kadirova’nın bir milletvekilinin evinde milletvekilinin silahıyla ölmüş halde bulunmasına rağmen etkin soruşturma yürütülmemesi ve ölümünün şüpheli bırakılması mümkün olmayacaktı. Aleyna Çakırın soruşturmasında Ümitcan Uygun hakkında şüpheli sıfatıyla işlem daha erken yapılacak, DNA örneğinin alınması için başka bir suçla ilgili tutuklanması beklenmeyecekti. İstanbul Sözleşmesinden ayrılma kararını tanımıyoruz. Yerine getirilmesi planlanan Ankara Sözleşmesini kabul etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesinden tek bir kelimenin dahi çıkarılması kadınların hayatıyla oynamak demektir. İstanbul sözleşmesi kadınların güvencesidir.

ŞİDDETİ ÖNLEMEYE YÖNELİK EN GÜÇLÜ MEKANİZMA

Kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin arttığını herkesin görebildiği bu dönemde hala devlet yetkilileri ‘ kadın cinayetlerinin arttığı yalandır’ açıklamaları yapabiliyorlar. Son 10 yıldır her ay kadın cinayetlerini ve şüpheli kadın ölümlerinin istatistiğini tutan ve yayımlayan Kadın Cinayetlerini durduracağız platformu olarak asıl bunun yalan olduğunu biliyoruz. Aile yapısını bozduğu söylenen İstanbul Sözleşmesinin aile içi şiddeti önlemeye yönelik en güçlü mekanizma olduğunu biliyoruz. Sözleşmeyi fesih etmek isteyenlerin bu bahanelerini de fesih kararlarını da kabul etmiyoruz. Ve tekrar ediyoruz ‘ KARARI GERİ ÇEK SÖZLEŞMEYİ UYGULA’”

kocaeli kadin eylem