Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Sıfır Atık Festivali’ne giriş atıkla olacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 14-16 Ekim tarihleri arasında Kocaeli Sıfır Atık Festivali yapacak. Festivalin giriş bileti ise vatandaşların yanında getireceği atıklar olacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 14-16 Ekim tarihleri arasında Kocaeli Sıfır Atık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi kapsamında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 14-16 Ekim tarihleri arasında Kocaeli Sıfır Atık Festivali yapmaya hazırlanıyor. ‘Daha azıyla daha çok dünya’ sloganıyla yapılacak olan festival Kocaeli Uluslararası Kongre Merkezinde gerçekleşecek.Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına festivalin destekçilerinden Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, UNDP, Kocaeli Valiliği, Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, Marmara Belediyeler Birliği, NTV, İzaydaş, İSU’nun temsilcileri katıldı.

“1,3 MİLYAR TON YİYECEK ÇÖPE ATILIYOR”

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, “Her yıl üretilen gıdanın üçte biri yani 1,3 milyar ton yiyecek çöpe atılıyor. Türkiye’de üretilen meyve sebzenin en az yüzde 25-30’u daha sofraya ulaşmadan çöpe gidiyor. 15 yıl öncesine göre yüzde 60 daha fazla giysi alıp, yüzde 50 daha az süre kullanıyoruz. Her yıl, tüm dünya olarak ürettiğimiz 53 milyon ton giysinin yüzde 85’ini ya atıyoruz ya da yakıyoruz. Tek bir kot pantolon üretiminde bir kişinin ancak 10-15 yılda içebileceği kadar su tüketiyoruz. 1 litrelik bir pet şişenin üretimi için tam tamına üç litre su kullanıyoruz. Bugün çevre dostu politikalar tüm dünyanın gündeminde ama esas güç, bireysel olarak tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmekte yatıyor. Biz, bireyler ve kurumlar olarak daha atıksız yaşamlar kurgulamak, çözümün bir parçası olmak durumundayız” dedi.

“BİRÇOK İSMİ VE SANATÇIYI AĞIRLAYACAĞIZ”

Günlük alışkanlıklarımızda ufak değişikliklerle çözümün bir parçası olunabileceğini ifade eden Gündoğdu etkinliğe neden festival ismi verdiklerini açıkladı. Gündoğdu, “Üç gün sürecek etkinliğimizin adına da bu nedenle “Zirve” değil “Festival” dedik. Sıfır Atık Festivali’nde sıfır atık yaklaşımını ve döngüsel ekonomiyi iş dünyası, kamu ve akademik perspektiften konuşacağız elbette. Ancak daha ötesinde 7’den 70’e herkesin sıfır atık bakış açısını bizzat tecrübe edeceği, bizzat katılacağı atölyelerimiz olacak. Bu atölyelerin yanı sıra festivalimizde sıfır atık konusunda çalışmalar yapan birçok ismi ve sanatçıyı ağırlayacağız. Bu noktada kısaca programda neler olduğunu anlatmak isterim. Festivalimiz 14 Ekim’de başlayacak.

EMİNE ERDOĞAN VE MURAT KURUM GELİYOR

İlk gün ülkemizde Sıfır Atık bilincinin oluşması ve yaygınlaşmasına önderlik eden ve bu çabalarıyla Dünya Bankası tarafından ilk kez verilen “İklim ve Kalkınma Liderlik Ödülü” nü alan Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi bizlere hitap edecek. Kendilerini programımıza davet ettik. İnşallah katılımlarını bekliyoruz. Ayrıca ülkemizde bu konunun yürütücüsü ve liderliğini üstlenen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum bizlerle olacak. Yine ilk gün ünlü moda tasarımcısı ve sürdürülebilir tekstil konusunda önemli çalışmalara imza atan Dilek Hanif liderliğinde KO-MEK’teki arkadaşlarımızca hazırlanan bir sıfır atık defilesi gerçekleştireceğiz.

ATIKLA GİRİLECEK

Açılış günü için Kocaeli Şehir Tiyatromuzun da bir sürprizi var. Şehir Tiyatromuz, dünyada örneklerine çok az rastlanan Türkiye’de ise belki de ilk kez bu boyutlarda sergilenecek bir oyun hazırlıyor. Çöp Atlas adını verdiğimiz bu oyunda Şehir Tiyatrosu oyuncularımız birebir boyutlardaki kuklalarla dünyayı nasıl kirlettiğimizi bir çocuğun gözünden anlatacak. TRT’ye hazırladığı Sıfır Atık Belgeseliyle dikkat çeken oyuncu ve televizyoncu Doğan Akdoğan, bizim festivalimizin kurumsal yüzü olacak. Festival boyunca bizimle beraber olacak Akdoğan, bugün de aramızda.
Festivalimizin de adı gibi “Sıfır Atık” bir etkinlik olmasını hedefledik. Bu amaçla öncelikle bu festivalin katılım bileti atıklar olacak. Yani atölyelerimize, gösterilerimize, panellerimize katılmak isteyen sevgili Kocaelilerden festivale mutlaka bir tekstil, elektronik, plastik gibi bir atıkla gelmelerini istiyoruz. Diğer taraftan plastik kullanımını en aza indirecek, atık üretimini en az düzeye çekmek için birçok önlem aldık. Plastik pet şişeler alanın hiçbir yerinde kullanılmayacak, buna büyük özen göstereceğiz” ifadelerini kullandı.