Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli: Sivrisinek mücadelesine 3 ayda 1.7 milyon!

Kocaeli sivrisinek mücadelesinde sınıf atladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 3 ay içerisinde vektör ilaçlama işi için 1.7 milyon lira harcadı.

Kocaeli sivrisinek mücadelesinde sınıf

Kocaeli geçtiğimiz yıllarda başta sivrisinek olmak üzere çeşitli zararlı vektörlerin adresi haline gelmişti. Sivrisinek sokmaları nedeniyle vatandaşların etleri kabarıyor, vücutlarında büyük yaralar oluşuyordu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi vektörle mücadele için yaklaşık 1 yıldır büyük bir mücadele içinde. O mücadele kapsamında çeşitli dönemlerde ilaçlama işi için ihale düzenleniyor.

1 MİLYON 759 BİN 785 LİRA

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin son ilaçlama ihalesi 27 Mart’ta gerçekleştirildi. 1 Nisan ve 30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen vektörle mücadele ve ilaçlama işi için 1 milyon 759 bin 785 lira harcandı. Kocaeli genelindeki ilaçlama işini Entopest Çevre Sağlığı Kimya İnşaat Sosyal Hizmetler Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi üstlendi. Şirket tarafından yapılan ilaçlama işi olumlu sonuç verdi ve bu yaz  kent genelinde kayda değer bir sivirsinek saldırısı yaşanmadı.

Dere ve sazlıklar

Başta sivrisinekler olmak üzere, vektör mücadelesinde kontrol altına alınması gereken en önemli noktalar dereler, sazlıklar, göller ve küçük su birikintileridir. Larvaların gelişimi için uygun doğal koşulları sağladığı gibi larvadan uçkuna geçmiş ergin vektörlerin yaşaması için en uygun ortamlar bu tür doğal su havzalarıdır. Vektörlerin, rüzgârların da yardımıyla uzun mesafeler kat edebildiği göz önüne alındığında vektör mücadelesinin bel kemiğini bu tür doğal/yapay yaşam alanlarının kontrol altında tutulabilmesi oluşturtmaktadır. Karadan müdahale etmenin imkânsız olduğu, bitki vejetasyonunun ve coğrafi koşulların imkan vermediği durumlarda amfibik araçlarla veya BioCopterler ile biyolojik insektisit uygulamalar yapılmaktadır. Bu tip su havzalarında doğal yaşam zincirini bozmamak için kimyasal ürünler yerine biyolojik mücadele yöntemlerinin tercih edilmesi geleceğimiz için özen göstermemiz gereken büyük bir sorumluluktur.

Vektör Mücadele

Vektörler birçok hastalığın bulaştırılması ve salgınlara dönüşmesinde görev yapan hastalık taşıyıcı ve bulaştırıcı canlılardır. Vektörlerle bulaşan geçmişte Veba, Sıtma, humma gibi hastalıklar nedeniyle milyonca insan hayatını kaybetmiştir. Günümüzde vektör faaliyetlerinin kontrol alınamadığı salgınlara neden olabilmektedir. Zika Virüsu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi hastalıkların vektörlerle bulaştığı göz önünde bulundurulduğunda vektörler mücadele sınırlı süreli bir program değil, bilinçli ve geleceği planlayarak yürütülmesi gereken toplumsal bir program olmalıdır.

1) Sivrisinekler Isırır mı Sokar mı?

Günlük hayatımızda sıklıkla “Sivrisinekler her tarafımı ısırmış/yemiş” gibi ifadeleri sıklıkla kullanırız. Ancak, halk arasında “sivrisinek ısırması” diye geçen bu yaygın kullanım gerçeği tam yansıtmamaktadır. Bilimsel ve elbette doğru olan tabir “sivrisinek sokması”dır. Neden böyle olduğunu yazımızın ilerleyen kısımlarında sivrisineklerin ağız yapısından bahsederken ele alacağız.

2) Sivrisinekler Bizi Neden Sokar?

“Tabii ki kanımızı emmek için!” diye yanıtlamak doğru bir cevap olmasına rağmen bu yanıt elbette merakımızı gidermeyecektir. O halde meselenin biraz derinine inmekte fayda var. Aedes aegypti türü sivrisineklerin diğer hayvanların kanındansa insan kanını daha çok tercih ettikleri bilinen bir gerçek. Bunun sebebi, insan derisinin ve mikrobiyomunun, diğer omurgalılara kıyasla daha fazla laktik asit üretmesidir. Dahası, sadece dişi sivrisinekler bizleri sokar çünkü insan kanındaki proteinler dişi sivrisineklerin yumurtalarını beslemelerine yardımcı olmaktadır. Pek çok şey dişi sivrisineği insan tenine çekebilir. Bunlar arasında sıcaklık (kızılötesi ışık), ışık, ter, ten kokusu, laktik asit ve karbondioksit sayılabilir.