Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Üniversitesi hakkında soruşturma açılacak mı?

Sayıştay’ın Kocaeli Üniversitesi tespitleri TBMM gündemine taşındı. HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun üniversiteyle ilgili bulguları paylaşarak sorumlular hakkında soruşturma açılıp açılmayacağını sordu.

Sayıştay’ın Kocaeli Üniversitesi tespitleri

ugurSayıştay’ın Kocaeli Üniversitesi tespitleri TBMM gündemine taşındı. HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun üniversiteyle ilgili bulguları paylaşarak sorumlular hakkında soruşturma açılıp açılmayacağını sordu. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in cevaplaması istemiyle bir soru önergesi sunan Remziye Tosun önergesinde şu ifadelere yer verdi: “1992 yılında kurulan Kocaeli Üniversitesi’nin 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporu kamuoyuyla paylaşılmıştır. Kocaeli Üniversitesi bünyesinde 17 yerleşkede 18 fakülte, 3 yüksekokul, 4 enstitü, 16 meslek yüksekokulu 1 devlet konservatuarı bulunmaktadır.

GİDERLERİ YÜZDE 430 ARTTI

Sayıştay Raporunda 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile 604.602.000 TL ödenek tahsis edilen Üniversite bütçesine, yıl içinde 180.690.779 TL ödenek eklenmiş ve toplam tahsis edilen ödenek 785.292.779 TL’ye ulaşmış olup, ödeneğin %.94,41’u yani 741.418.679 TL’si kullanılmıştır. Bütçe başlangıç ödenekleri ile harcama tutarları dikkate alındığında cari transfer giderlerinde %430,51 gibi ciddi bir artış gerçekleşmiştir (cari transfer giderleri bütçe başlangıç ödeneği: 22.810.000; cari transfer giderleri harcama tutarı: 121.010.153). Cari transfer giderleri açısından bütçe giderlerinin 3 yıllı seyri içinde de bu artış görülmektedir (2019 yılı cari transfer gideri: 15.750.221; 2020 yılı cari transfer gideri: 18.791 .061; 2021 yılı cari transfer gideri: 121.010.153)

BULGULARI ANLATTI

Kocaeli Üniversite Döner Sermaye İşletmesi 2021 Yılı Gelir Tablosuna göre brüt satış geliri 775.927.724 TL olan İşletme, faaliyet gideri olarak 216.791.070 TL gerçekleştirmek suretiyle 2021 yılım 193.333.375 TL net kârla tamamlamıştır. Kocaeli Üniversitesi Sayıştay Raporunda mali rapor ve tablolara verilen görüş ile ilgili olmayan 4 bulguya rastlanmıştır. Bu bulgular; Hurdaya Ayrılan Dayanıklı Taşınırların Parçalarının Değerlendirilmesinde Yetersizlikler Bulunması, Hurdaya Ayrılan Taşınırlara İlişkin Kişisel Sorumluluğun Tespit Edilmemesi, Dayanıklı Taşınırların Numaralandırılmaması, Dış Tedarikle Yürütülen Bilişim Hizmetlerine İlişkin Sözleşmelerin Bilgi Güvenliği Yönünden Yetersiz Olması.

DÖNER SERMAYE VE SORULAR

Kocaeli Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesine ilişkin Sayıştay Raporun 1 bulgu ve mali rapor ve tablolara verilen görüş ile ilgili olmayan 2 bulguya rastlanmıştır. Bu bulgular; Maddi Olmayan Duran Varlıklara İlişkin Amortisman Uygulaması Yapılmaması, Geriye Dönük Çok Sayıda Kayıt Yapılması, Bazı Kayıtların Silinmesi ve Boş Yevmiye Kayıtlarının Bulunması, Süresi Dolan Teminat Mektuplarının Kayıtlardan Düşülmemesi…

Bu bağlamda;

1- Kocaeli Üniversitesi bütçe başlangıç ödenekleri ile harcama tutarları dikkate alındığında cari transfer giderlerinde %430,51’lık ciddi artış gerçekleşmesinin sebebi nedir?

2-  Kocaeli Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nca yürütülen hurdaya ayrılan dayanıklı taşınırların parçalarının değerlendirilmesi ile ilgili çalışmanın; kurumsal iç düzenlemelerle ve iş süreçleriyle zorunlu hale getirilmemesi, resmiyete dökülmemesi ve kurum bünyesinde dayanıklı taşınır kullanan başka birimlerde uygulanmaması, bilgi işlem birimi tarafından tutulan kayıtlarda da teknik raporlarda alındığı belirtilen parçaların mahiyetinin belirtilmemesi ve söz konusu parçaların birim bünyesinde tutulan listelerde gösterilmemesinin gerekçesi nedir? Bakanlığınız hurdaya ayrılan dayanıklı taşınırların parçalarının değerlendirilmesinde yetersizliklerin üniversite bünyesinde yapılabilecek tasarruflardan mahrum olması anlamına geldiğinin farkında mıdır?

3 – Elektronik cihazlar gibi dayanıklı taşınırların parçalarının yeterli tespitinin yapılmaksızın hurdaya ayrılmasına ilişkin Bakanlığınız inceleme başlatacak mıdır?

4 – Kocaeli Üniversitesine ait taşınırların hurdaya ayrılmasında kişisel sorumluluk bulunup bulunmadığının tespit edilmesi için yeterli inceleme yapılmadığı Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir? Bakanlığınız söz konusu duruma ilişkin adım atacak mıdır?

5 – Kocaeli Üniversitesi’ne ait dayanıklı taşınırların önemli bir kısmı üzerinde, taşınırların kaydına, izlenmesine ve yönetilmesine dair birçok işlemin sağlıklı bir şekilde yürütülmemesine sebep olan, taşınır sicil numaralarının belirtilmemesinin nedeni nedir?

6 – Kocaeli Üniversitesi’nde hizmet alımı yöntemiyle tedarik edilen bilişim hizmetlerine ilişkin olarak imzalanan sözleşmelerde yer verilen hükümlerin, bilgi varlıklarını koruma, güvenlik taahhütlerinin alınması gibi bilgi güvenliğini temin etmek için yeterli şekilde düzenlenmemesinin gerekçesi nedir?

7 – Kocaeli Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesinin maddi olmayan duran varlıklara ilişkin amortisman uygulamasının yapılmaması sonucunda, maddi olmayan duran varlıkların değerinin ilgili gider hesaplarına yansıtılmamasının sebebi nedir? Kurumun 2021 yılı mali tablolarının hata içermesine sebep olan duruma ilişkin Bakanlığınızın çalışmaları nelerdir?

8 – Kocaeli Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesinin muhasebe kayıtlarında Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği hükümlerine aykırı olarak yevmiye defterinde boş yevmiye kayıtlarının bulunması, çok sayıda kaydın geriye dönük şekilde yapılması ve bazı kayıtların sonradan silinmesine ilişkin Bakanlığınız inceleme başlatmış veya başlatacak mıdır?

9 – Kocaeli Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesinin mali tabloları üzerinde yapılan incelemede süresi dolan teminat mektuplarının halen kayıtlardan düşülmediği görülmüştür. Süresi dolan teminat mektuplarının halen kayıtlardan düşülmemesinin sebebi nedir?

10 – Kocaeli Üniversitesi’ne ilişkin Sayıştay Raporuna yansıyan usulsüzlüklerin bir kısmı 2022 yılı içinde düzeltildiği belirtilmesine rağmen bu yapılan düzeltmeler denetime konu olan mali yılda gerçekleştirilmemiş ve henüz tamamlanmamış olup 2021 yılı mali tablolarının önemli ölçüde hata içermesine sebep olmuştur. Söz konusu usulsüzlüklere ilişkin Bakanlığınız