Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’de 1000 özel gereksinimli bireye iş imkanı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında ‘İstihdamda Ben De Varım’ isimli programda 245 işveren ile yaklaşık 1000 özel gereksinimli birey buluştu. Programda konuşan Doç. Dr. Figen Büyükakın, “Bizim kardeşlerimiz de dışlanmışlığı istemiyorlar, birlikte olmak istiyorlar. Burada kırılması gereken en büyük engelin ön yargı olduğunu görüyoruz” dedi.

3 Aralık Dünya Engelliler

Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İŞKUR ortaklığında 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında ‘İstihdamda Ben De Varım’ isimli program bugün Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplamda 245 işveren ve 1000 özel gereksinimli bireyi buluşturmayı amaçlayan programda firmalar tarafından stant kurulurken iş arayan özel gereksinimli bireyler başvurularını bu stant üzerinden yaptı.

Istihdam ben de varim projesi kocaeliYOĞUN KATILIM

Programa Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın eşi Doç. Dr. Figen Büyükakın,, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, İŞKUR İl Müdürü Ulvi Yılmaz, Kocaeli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kamil Tüylüoğlu, Büyükşehir Belediyesi İstihdam Daire Başkanı Öztekin Kaşukçi, birim müdürleri, STK’lar, sendikalar ve vatandaşlar katıldı. En çok istihdam sağlayan 41 firmaya plaket verildi.

“İŞ ARAYAN 1974 ENGELLİ KİŞİ VAR”Ulvi Yilmaz

Açılış konuşmasını yapan İŞKUR İl Müdürü Ulvi Yılmaz, “Toplumla bütünleşmelerini sağlamak devletin asli görevi kadar kardeşlik hukuku olarak da her vatandaşın üzerine düşen bir görevdir. Engellilerin durumunun kendi seçimi olmadığını bilerek her türlü imkanlarını temin etmek ilgili kurumlara yardımcı olmak, destek vermek gerekiyor. Kocaeli’de 1561 tane 50 ve 50’nin üzerinde işveren var. Bu işyerlerinde 9 bin 358 kişi engelli kadrosunda çalışmaktadır. Şu an kurumuzda il arayan 1974 engelli kişi bulunmaktadır. Kamu ve özel sektör işverenleri engelli açığını kurulduğundan 30 gün içinde tamamlamak zorundadırlar” dedi.

“90 BİN TL’YE KADAR KARŞILIKSIZ KREDİ VERMEKTE”

Yılmaz, “Kurumumuzda 3 gün engelli açığı olan firmaların engellilerle buluşmaları sağlanmaktadır. Engellilerin istihdam edilebilmeleri yönünde tüm engelli kaldırmaya yönelik olarak kendi işlerini kurmaları 90 bin TL’ye kadar karşılıksız kredi verilmektedir Proje hazırlıyorsunuz kuruma geliyorsunuz Ankara ile iletişime geçip 90 bin TL’yi sizlere karşılıksız olarak veriyoruz. 365 gün boyunca toplumda var olması herkesle birlikte tüm hak ve imkanlardan yararlanmaları gerektiğine inanıyorum. Bu yüzde 245 firmamıza programa katıldıkları için kendilerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“ENGELLİ DEMEYELİM ÇÜNKÜ…”Hasan Aydinlik

Yılmaz’ın ardından konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, “Başkanımızın engellilere yönelik ortaya koyduğu vizyon ve irade belediyemizin her biriminin kardeşlerimizle sarmaş dolaş olmak derecesinde, sizlerin istediği şekilde olmasını sağlayarak hizmetimizin yürümesini sağlamaktır. ‘Ben de Varım’ başlığının isim babası Figen Büyükakın hocamızdır. Kendisi önceki etkinliklerden birisinde bu ismi önermişti. Yaptığımız bütün etkinliklerin başlığını ‘Ben De Varım’ adı altında topluyoruz. Engelli demeyelim çünkü engellilik konusu bizlerin sizlere taktığı bir şey. Neler yapmak gerekiyorsa yapmak için ilkini bu sene yaptık. Çayırova’da Cuma günü diğer dört ilçemizin özel bireylerini firmalarla bir araya getireceğiz” dedi.

ENGELLİ YAŞAM MERKEZİ’NİN İHALE TARİHLERİ DUYURULDU

Aydınlık, “Başkanımızın talimatlarıyla proje ve yer tespitleri başlayan Engelsiz Yaşam Merkezi’nin ihalelerini yapacağız. İlki 3 Ocak’ta Gebze’de, ikincisi 9 Ocak’ta İzmit’te ihalesi yapılacak, sonrasında da inşaatlarına başlayacak. Engellilerimizin tüm hizmetlerine cevap veren bir merkez olacak. Başkanımız burada olsaydı birçok çocuğumuz buraya (sahneye) zıplayıp gelecekti. Başkanımız sizlerle sarmaş dolaş bir başkan. İyi ki buraya geldiniz. İnşallah hayallerinizin bir kısmı gerçekleşecektir” ifadelerini kullandı.

Figen Buyukakin 2“ÖĞRETMEN VAR, ÖĞRETMEN VAR”

Aydınlık’ın ardından konuşan Doç. Dr. Figen Büyükakın, “Eşimle elimizden geldiğince elimizi taşın altına koyduk. Biz 2 Aralık’ta yapılan etkinlikte de ifade ettiğimiz ‘biz biriz, biz siziz, hepimiz birlikte varız.’ O yüzden ayrı gayrımız yok. Bizim kardeşlerimiz de dışlanmışlığı istemiyorlar, birlikte olmak istiyorlar. Burada kırılması gereken en büyük engelin ön yargı olduğunu görüyoruz. Biz de yaşadık mesela Mehmet okula başlama aşamasındayken öğretmenlerine bütün niteliklerini belirtmemize rağmen bize ‘Biz baş edemiyoruz, okuldan alın’ dediler. Öğretmen var, öğretmen var. Bir öğretmen bir çocuğu kazanmak istiyorsa o zaman onunla ilgili yapılması gerekenin ne olduğunu bilerek hareket etmeli. Özel öğretmenlerin ellerinden öpüyorum, kötü olanların en kısa zamanda kendilerine çeki düzen vermelerini rica ediyorum” dedi.

“ANNELERİMİZE NEFES ALMA İMKANI VERECEK”

Büyükakın, “En büyük engel önyargı. Önyargılarımızı kırabilirsek ve birlikte olmayı başarabilirsek, onlarla birlikte yol yürümeye hazırsak çoğu engel kalkmıştır zaten. Hepsiyle birlikte bir arada yaşamaktan mutluyuz. O yüzden eğer özel gereksinimli çocuklarımız için bir nebze onların gönüllerine dokunabiliyorsak, mutlu edebiliyorsak, yüzünde bir gülümsemeyi başarabiliyorsak o zaman bizden mutlusu yok. Engelsiz yaşam merkezi çoğu ailemizin ihtiyacını karşılayacak bir yer olacak. Bunalmış annelerimizin nefes alamsına imkan verecek bir mekan olmaya aday. Bizler çocuğumuzu her yere teslim edemeyiz. Güvenilir olması gerekiyor öncelikle” ifadelerini kullandı.

Basvuru stantlariDESTEKLER VERİLECEK?

İş arayan özel gereksinimli bireyler için tüm gün sürecek olan program kapsamında İş Arama Becerileri, İŞKUR Engelli Hibeleri ve Teşvikleri, Diksiyon ve Etkili Konuşma, Etkili Sunum ve Hitabet konularında eğitimler verilecek. Ardından özel gereksinimli bireyler firmalara iş başvurusunda bulunacak. Başvuru seçeneklerine uygun olan özel gereksinimli bireylere firmalar tarafından geri dönüş sağlanacak.

Istihdam