Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’de 80 bin hane imar barışından ‘faydalandı’

10 ilde ağır kayıplara neden olan depremler nedeniyle ‘imar affı’ konusu tekrar gündeme geldi. Kocaeli’de 80 bin 601 hane imar affıyla yapılarını yasal hale getirirken siyasiler ve STK’lar uygulama döneminde sık sık imar affını eleştirdi.

10 ilde ağır kayıplara

Nazim Ozgun Erbulan 1Kahramanmaraş merkezli iki deprem yaklaşık 13 buçuk milyon kişiyi etkiledi. Binlerce insanın öldüğü ve yaralandığı, binlerce konutun yerle bir olduğu deprem ‘imar affı’ uygulamasını tekrar gündeme getirdi. AK Parti hükümetinin görev süresi boyunca 9 kez İmar Affı ile ilgili düzenleme yapılırken son düzenleme teklifi ise Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici’nin imzasıyla geçtiğimiz ekim ayınca mecliste gündeme geldi.

KOCAELİ’DE 80 BİN 601

1999 depreminde ağır kayıplar veren Kocaeli’de de imar affı uygulandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapı kayıt belgesi 2020 yılı verilerine göre Kocaeli için onaylanan sayı 80 bin 601 olarak açıklandı. Sadece Kocaeli’de yapı kayıt belgesinden elde edilen gelir 792 milyon 342 bin 893 TL 67 kuruş olarak açıklandı. Bir diğer yandan çeşitli sebeplerle 2 bin 280 yapı kayıt belgesi ise iptal edildi. İmar affı kapsamında elde edilen gelir sırasıyla İstanbul, Batman, Bursa, Gaziantep ve Kocaeli oldu.

302 BİN BAŞVURU

22 Aralık 2018 tarihinde Çevre ve Şehircilik il müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre konut bağımsız bölüm sayısı 270 bin 959, ticari bağımsız bölüm sayısı 26 bin 265, diğer bağımsız bölüm sayısı 5 bin 491 olmak üzere İmar Barışı için 302 bin 715 kişi başvuruda bulunduğu duyuruldu.

İMAR BARIŞI İLE İLGİLİ ELEŞTİRİLER NELERDİ?

“VATANDAŞA YÜKLENEREK SORUMLULUKTAN KAÇILIYOR”

Mimarlar Odası önceki dönem Kocaeli Şube Başkanı Füsun Yılmaz Deniz; “Her şeyi yasal olduğu halde kazanılamayan haklar, imar affı ile kaçak yapılara ödül gibi veriliyor. Bilimden, mimarlıktan, mühendislik hizmetinden yoksun inşa edilen kaçak yapıların depremde yıkılmasının sorumluluğu vatandaşa yüklenerek sorumluluktan kaçılıyor. Kocaeli’de 96 binin üzerinde yapı imar barışı ile yasal hale getirilmiş durumda.”

“BİNANIN AFFI OLMAZ”

TMMOB Kocaeli tarafından düzenlenen etkinliğe katılan Yoshinori Moriwaki “İzmit, Adapazarı ve İstanbul tatbikatı senede 1 kez yapıyor. Japonya’daki okul ve mahallelerde ayda 1 tatbikat yapılıyor. Japonya’da imar affı diye bir şey yok. Binanın affı olmaz” dedi.

“VATANDAŞ KONTROL ETMİŞ Mİ DİYE BAKMIYOR”

AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, “Hepimiz üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmemiz lazım. Vatandaş dairesini satın alırken yapı denetim firması kontrol etmiş mi etmemiş mi bakmıyor. Deniz manzarası var mı, balkonu geniş mi buna bakıyor. Bunlar düşünülerek daireler satın alınıyor. Acaba bizler kendi sorumluluklarımızı yerine getiriyor muyuz? Maalesef getirmiyoruz. Hiçbirimiz yoğurdum ekşi demiyoruz. Çuvaldızı hep başkalarına batırıyoruz. 1999’da yıkılan binaların çoğu mühendisin uğramadığı binalardı”

KURUM’UN KONUŞMASI ‘MÜJDE’ OLARAK BASINA YANSIMIŞTI

Bakan Murat Kurum 2018 yılının Ekim ayında Kocaeli’de yaptığı açıklamada, “İmar barışı sürekli gündemimizde. Kaçak binaların devletimizle olan barışı. Vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için çıkarılan bir yasa. 31 Aralık 2017’den önceki yapıları ilgilendiriyor. Amacımız bu tarihten önce yapılan yapıların kayıt altına almak. 2017 sonrasında yapılan binaların hepsi yıkılacak. İmar barışıyla ilgili başvuru süresi 31 Ekim tarihinde sona eriyor. Yaklaşık 8 milyon 150 bin vatandaşımız başvurdu. Başvurusu süresini 31 Aralık 2018 tarihinde kadar uzattık. Bu yeni bina yapmak demek değildir. Dedi.