Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’de deprem için neler yapılmalı?

Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Alper Dülger bugün İzmit kent merkezinde yer alan Mimarlar Odası Taş Bina’da bir basın toplantısı düzenledi. ‘Afete dönüşen depremler kaderimiz değil’ başlıklı basın açıklamasında Dülger kentimizde yaşanacak olası sorunlardan da bahsetti.

Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi
ugur

Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Alper Dülger bugün İzmit kent merkezinde yer alan Mimarlar Odası Taş Bina’da bir basın toplantısı düzenledi. ‘Afete dönüşen depremler kaderimiz değil’ başlıklı basın açıklamasında Dülger kentimizde yaşanacak olası sorunlardan da bahsetti. Dülger’in açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Acil toplanma alanlarında kişi başı Kocaeli’de 1 metrekare alan düşmüyor. Bu rakamlar AFAD’ın sitesinden edindiğimiz rakamlar. Nüfus ile 2 milyonu geçtik. Bugün Kahramanmaraş’taki depremin ardından gelecek olan bir nüfus da var. 150 bin kişilik bir geçici konaklatma imkanı var kentimizin. Geri kalan nüfus için binalarımızı açacağız. Nüfusumuz çok daha artacak.

BUGÜN PANİKLE TESPİT YAPTIRMAYIN

Kocaeli şehrinde özellikle deprem bölgesinde yaşayan insanlar binalarının sağlam olup olmadığını bilmiyor. Bir panik havası var. Bu panik havasından kurtulmamız gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi ve valilik önümüzdeki süreçte gerekli çalışmaları yapacaktır. Panikle hiç kimsenin yapısında işlem yaptırmaması gerekiyor. Yapılan işlemlerin doğru olması gerekiyor. Bugün bu yoğunlukta yapılan tespit çalışmaları doğru yapılıyor mu, endişeliyim.

ZEMİN KAT DÜKKANLARA DİKKAT

Kocaeli için bir risk analizi ve durum tespiti yapılmalı. Yapılar kaç yaşında ve ısıtma sistemleri nedir tespit edilmeli. Yangından kaynaklı insanlarımızı kaybetme riskimiz var. Yıkılmayan bina eğer soba ile ısınıyorsa içerisinde yangın riski var demektir. Zemin katı ticaret alanı olan bütün yapılarda kolonlar kontrol edilmeli ve kolonların kesilip kesilmediği belirlenmelidir. Bir kolon kesildiyse risk barındırıyor demektir. Ağır hasar ve yıkım durumunda dar sokaklardan o yıkılan yapılara ulaşılabilir mi, tespit edilmeli.

CAMİLER KONTROL EDİLMELİ

2018’de çıkan imar affı yapının taşıyıcı sistemi ile ilgili sorumluluğu vatandaşa verdi. Bu binaların tamamının taşıyıcı sistemleri test edilmeli. 1999 ve öncesindeki binalar riskli kabul ediliyor. 2007’ye kadar ise yapı denetimi yoktu. Yapı denetimi sistemi 2007 yılından itibaren hayata geçirildi. Bu tarihten önce yapılan bütün binalarda da incelemeler yapılmalı ve bina risk analizleri ortaya çıkarılmalı. Kent genelindeki yol, tünel, köprü, üst geçit ve benzeri alanlarda risk analiz çalışmaları yapılmalı. Camilerimizin de tamamı kontrolden geçmeli. Olası bir ibadet sırasındaki deprem büyük facialara sebep olabilir. Bütün camilerimizin sağlam olduğundan emin olmalıyız.

ÇATI KATLARI KALDIRILMALI

Boş araziye yapı yapmakla kentsel dönüşüm yapmış olmuyoruz. Kentsel bir planlama yapılmalı. Mevcut yapı stoğu da dönüştürülmeli. İzmit Merkezi İş Alanı yeniden gözden geçirilmeli. Orada yapılacak yapılarla ilgili ciddi bir sorumluluğumuz var. Bir an evvel Kocaeli İmar Yönetmeliği yürürlüğe girmeli. Çatı alanları kaldırılmalı. Çatı katları binalara bir yük getiriyor. Bu yük sistemlerimizi zorluyor. Çatı katlarının artık kaldırılması gerekiyor.”