Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’de deprem olursa ne olur?

Kahramanmaraş depremi sonrasında herkes oturduğu evin güvenliğini, olası bir depremin bölgesinde sonuçlarını merak ediyor. 1999 depreminde ağır kayıplar veren Kocaeli için 2021 yılında AFAD tarafından hazırlanan Kocaeli İl Afet Müdahale Planı tekrar gündeme geldi.

Kahramanmaraş depremi sonrasında herkes
Nazim Ozgun Erbulan 1

10 ili etkileyen ve binlerce insanımızın hayatını kaybetmesine sebep olan Kahramanmaraş depremi sonrasında deprem gerçeği bir kez daha hatırlanırken 2021 yılında AFAD tarafından hazırlanan Kocaeli İl Afet Müdahale Planı’nda Kocaeli’de meydana gelebilecek 7.’1lik deprem senaryosu tekrar gündeme geldi.

667 ADET SANAYİDEN 283’Ü RİSKLİ

Hazırlanan raporda senaryoya göre Darıca merkezli 7.1 şiddetinde depremin ardından ilimizde 4 bin 798 kişi hayatını kaybedecek, 13 bin 190 bina ise yıkılacak. En fazla can kaybı bin 993 kişi ile Gebze’de yaşanacak, ikinci sırayı ise bin 937 ile Darıca takip edecek. Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın “Birinci Sınıf Gayri Sıhhi Müesseseler Listesi”ne göre; Kocaeli’de tehlikeli, patlayıcı ve parlayıcı kimyasal üreten, kullanan ve depolayan 667 adet birinci sınıf gayri sıhhi sanayi tesisi bulunduğu, risk seviyelerine göre 10 sektör gruplandırıldığında, “İlimizdeki 667 birinci sınıf müessesenin, 283 adedi riskli sanayidir. Atık değerlendirme, geri dönüşüm, maden ve enerji tesisleri orta riskli sanayi tesisleridir. Bu tesislerin ilimizdeki sayısı 58 adettir. Liman, makina-metalürji, tekstil ve diğer tesislerdir. Bu tesislerin sayısı 309 adettir. Gıda sanayi olup 16 adet tesis risksiz kapsamına girmektedir” bilgilerine yer verildi. Ayrıca raporda Afet Bölge Komutanlığı’nın Donanma Komutanlığı olduğu da belirtildi.

285 BİN KİŞİLİK GEÇİCİ BARINMA İHTİYACI

Planda şu senaryo paylaşıldı: 1 milyon 953 bin 35 kişinin yaşadığı Kocaeli’de Ocak ayında saat 16.52’de Darıca’da 7.1 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Çoğunluğu Gebze, Darıca, Dilovası ve Karamürsel’de olmak üzere yaklaşık 13 bin yıkık bina, 285 bin kişilik geçici barınma ihtiyacı, 9 bin yaralı ve 5 bin civarında can kaybı bulunmaktadır. Kartepe Cengiz Topel Havalimanı, İzmit merkeze yaklaşık 15 km, depremin merkez üssü Darıca’ya 66 km mesafededir. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ise Darıca’ya 29 km, İzmit merkeze 68 km uzaklıktadır. Ayrıca İzmit Körfezi kıyısı boyunca kuru ve sıvı yük lojistiğinde kullanılan toplam 36 adet liman bulunmaktadır.

İL GENELİ ELEKTRİKLER KESİK

Bina çatılarına kurulu olanlar başta olmak üzere baz istasyonlarının bir bölümü hasar görmüştür. Sistemde yaşanan teknik aksaklıklar ve yoğunluk sebebiyle sabit hatlar, mobil ses, SMS ve data servisleri devre dışı kalmıştır. İl genelinde internet bağlantılarında da sorun yaşanmaktadır. Özellikle bilim ve teknoloji üssü olan Gebze’de iletişim altyapısında büyük sıkıntı olduğu öğrenilmiştir. Yuvacık Barajı’nda tehlike teşkil edebilecek bir durum tespit edilmemiştir. Dilovası’nın batısından İstanbul sınırına kadar olan bölgede şebeke suyu ve atık su hatları zarar gördüğünden depremin merkez üssüne yakın ilçelerde su temininde sıkıntı yaşanmaktadır. İlin genelinde elektrikler kesilmiş durumdadır. Gebze, Darıca, Dilovası, Çayırova ve Karamürsel’de elektrik dağıtım hatlarına acil müdahale gerekmektedir.,

TRAFİK DURMA NOKTASINA GELDİ

Doğalgaz taşıyan ana hatlarda kaçak olmadığı haberi alınmış, zarar gören binalarda münferit küçük çaplı kaçaklar olduğu, bazı konutlarda kaçaklardan kaynaklı yangınlar çıktığı da AADYM’ye iletilen bilgilerdendir. Kısmi tsunami dolayısıyla kıyılardaki balıkçı barınaklarının ve küçük balıkçı teknelerinin birçoğunun kullanılamaz hale geldiği öğrenilmiştir. İlk anlardan itibaren halkın araçlarıyla tehlikeli bölgelerden uzaklaşmak istemesi sebebiyle trafik durma noktasına gelmiş, ilçe merkezlerini otoyol, D-100 ve D-130 karayollarına bağlayan ara yollarda trafiğin kilitlendiği öğrenilmiştir. Körfez ilçesindeki petrokimya tesislerine yakın bölgelerde ikamet edenlerin ikincil afet endişesiyle telaş içerisinde oldukları ve bölgeden uzaklaşmaya çalıştıkları raporlanmıştır. Eskihisar feribot yolu üst ve alt geçidi çökmüştür.

39 BİN 284 BİNADA AĞIR HASAR

Senaryoya göre toplam 247 bin 9 adet bina bulunan Kocaeli’de 13 bin 190 bina yıkıldı. 39 bin 284 bina ağır hasar, 29 bin 733 bina orta hasar, 32 bin 268 bina ise az hasar aldı. Depremden tüm nüfus etkilenirken 4 bin 798 kişi hayatını kaybetti, 9 bin kişi ağır yaralandı, 14 bin 827 hafif yaralandı, 39 bin 647 kişi ise ayakta tedavi edildi. Ayrıca 285 bin 643 kişinin geçici barınma ihtiyacı doğdu. En çok bina 5 bin 214 ile Gebze’de, 5 bin 128 ile Darıca’da bina yıkılırken İzmit’te 28, Kandıra’da ise 1 bina yıkıldı. En fazla can kaybı bin 993 kişi ile Gebze’de yaşanırken Gebze’yi bin 937 ile Darıca takip etti.

DEPREM SONRASI NELER YAPILACAK?

Deprem sonrası ise ekipler hemen harekete başlıyor. Senaryonun bundan sonraki bölümü ise şöyle; AFAD Başkanlığı, alınan ilk bilgiler ışığında tüm hizmet gruplarının afete müdahale çalışmalarına başlaması çağrısı yapmış, destek il ekiplerine ek olarak tüm ulusal düzey hizmet gruplarının da planlanan 4. seviye saha destek ekip ve ekipmanlarıyla mevcut intikal planları çerçevesinde, AFAD Kocaeli İl Müdürlüğü ile koordineli olarak harekete geçmesini tüm Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri’ne duyurmuştur. Afet nedeniyle uluslararası yardım çağrısı yayımlanmış, arama-kurtarma başta olmak üzere her türlü ayni ve nakdi yardımın kabul edileceği ilan olunmuştur.